Kompetentingų kineziterapeutų pagalbos nuolat prireikia ne tik sėdėjimo nuvargintiems, bet ir įvairias traumas patyrusiems ar ligų kamuojamiems žmonėms. Todėl LSU Kineziterapijos studijų programa kasmet sulaukia didelio stojančiųjų dėmesio.

„Mūsų Universitetas yra kineziterapijos Lietuvoje pradininkas ir jau septynis dešimtmečius rengia geriausius kineziterapeutus – gebančius mąstyti, o ne amatininkus, – teigia LSU Kineziterapijos studijų programos direktorė doc. dr. Jūratė Požėrienė. – Greta bendrauniversitetinių dalykų būsimieji kineziterapeutai gilinasi į specialybės disciplinas. Mūsų patyrę dėstytojai, pasitelkę šiuolaikines technologijas, moko studentus išsamiai ištirti ir įvertinti žmogaus funkcinę būklę ir fizinį pajėgumą, nustatyti kineziterapijos poreikį bei sudaryti kineziterapijos programas, taikyti įvairias kineziterapijos priemones, įvertinti procedūrų efektyvumą. Studentus mokome, kaip padėti žmonėms išvengti traumų ir ligų, rūpintis sveikatinimu. Jau bakalauro studijų metais studentai įsitraukia ir į mokslinius tyrimus.“

Ketvirto kurso studentė Tatjana Štopienė atvirauja, kad LSU pasirinko, išgirdusi gerų atsiliepimų apie kineziterapijos studijų kokybę. „Ir labai džiaugiuosi. Universitetas nedidelis, tad čia išgirstamas kiekvieno studento balsas, dėstytojams rūpi kiekvienas studentas“ – sako T. Štopienė, ateityje ketinanti tęsti mokslus, derinti teorinę ir praktinę veiklą.

Kineziterapijos programa

LSU Kineziterapijos studijų magistrantas Paulius Šafranauskas patenkintas, kad studijuodamas Universitete ne tik įgyja daug teorinių žinių, bet ir turi galimybių jas pritaikyti praktiškai. LSU savo kineziterapijos studentams siūlo daugiau kaip 50 klinikinės praktikos vietų Lietuvoje ir užsienyje. „Praktikos metu realiai patikriname, įsitikiname, ar tikrai veiksminga tai, ko mokomės per paskaitas. Jei ne viską pavyksta pritaikyti, analizuojame, ieškome naujų sprendimų“ – pasakoja magistrantas P. Šafranauskas.

Jam pritaria ir Anelė Gedmantaitė, baigusi kineziterapijos mokslus kolegijoje, išlyginamąsias studijas LSU, o dabar čia pasirinkusi ir Kineziterapijos magistrantūros studijų programą. „Per praktiką ištyrus žmogų sunkiausia būna nustatyti jo negalavimų pradžią. Taigi nuolat reikia ieškoti naujos informacijos, konsultuotis su kolegomis ir tobulintis“, – sako A. Gedmantaitė.

Kineziterapijos programa

Beje, profesionalių kineziterapeutų poreikį jaučia ne tik ligoninės, klinikos, sveikatingumo klubai, bet ir sporto komandos, kuriose kineziterapeutas dažnai vadinamas komandos žaidėju. „LSU Kineziterapijos studijų programa išskirtinė tuo, kad studentai mokosi ir tam tikrų sporto kineziterapijos modulių. Čia įgytos sporto kineziterapijos žinios jiems labai praverčia dirbant su sportininkais“, – tvirtina doc. dr. J. Požėrienė.

Tuo neabejoja ir ne vienerius metus sporto komandose kineziterapeutu dirbantis LSU auklėtinis Petras Mikučionis: „Savo profesinę karjerą pradėjau Kauno sporto komandose: rankinio klube „Granitas“, krepšinio – „Baltai“, „Aisčiai“, „Žalgiris“, vėliau pagelbėjau jaunimo krepšinio rinktinės sportininkams, dabar – vyrų rinktinės krepšininkams. Tikrai kiekvienam kineziterapeutui ypač naudinga padirbėti su sportininkais – ne tik padėti patyrus traumų, bet ir pamokyti, paaiškinti, kaip jų išvengti.“

Kineziterapijos programa

Taigi LSU auklėtiniai, po ketverius metus trunkančių bakalauro Kineziterapijos studijų, sukaupę naujausių profesinių žinių ir įgūdžių, gali dirbti kineziterapeutais ne tik sporto komandose, bet ir gydymo, reabilitacijos, vaikų ugdymo įstaigose, sveikatingumo centruose, sveikatos kabinetuose, privačiose klinikose arba kurti savo verslą ir teikti kokybiškas kineziterapijos paslaugas. Norintieji gali tęsti studijas LSU Kineziterapijos, Taikomosios fizinės veiklos studijų programose arba kitos srities magistrantūroje.