Dažnai ši vaizdo medžiaga suteikia informacijos ir policijos pareigūnams, kurie imasi atitinkamų veiksmų ir pažeidėjus nubaudžia įstatymų numatytomis baudomis. Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininko Ramūno Matonio teigimu, tokių pranešimų kiekvienais metais vis daugėja.

„Tokios medžiagos gauname kasdien. Pastebime, kad turime net nuolatinių savo pagalbininkų, kurie mums siunčia nuotraukas ir vaizdo medžiagą su užfiksuotais pažeidėjais. Tačiau neretai žmonės tokią medžiagą siunčia ir anonimiškai“, – sakė R. Matonis.

Dažniausiai pareigūnus ar interneto tinklalapiuose susikūrusius nedrausmingų vairuotojų „gėdos stulpus“ pasiekia nuotraukos su neleistinose vietose pastatytais automobiliais. Tačiau vis daugėja ir vaizdo medžiagos, kur vaizdo registratoriais užfiksuoti pažeidimai keliuose. Automobiliuose ši įranga pradėta naudoti kaip priemonė išspręsti ginčus, kylančius avarijų ar konfliktų metu. Palaipsniui šie įrenginiai tapo savotiška pagalba ugdant vairuotojus kelyje.

„Tai, kad jūsų pažeidimo neužfiksavo policijos pareigūnai. dar nieko nereiškia. Niekada nežinai, ar tau iš paskos nevažiuoja automobilis su vaizdo įrašymo įranga“, – teigia policijos atstovas. Anot jo, pastebima, kad labai daug medžiagos užfiksuojama ir mobiliojo ryšio telefonais.

Policija siūlo aktyviau naudotis policijos elektroninių paslaugų portalu www.epolicija.lt ir siųsti nuotraukas, vaizdo medžiagą per šį portalą. Šiame portale gauta medžiaga automatiškai perduodama atitinkamos teritorijos policijos komisariatui ir pradedama administracinė teisena. Policija siūlo pranešti ir savo kontaktinius duomenis, kad būtų grįžtamasis ryšys atgalinei informacijai apie pažeidimo nagrinėjimo eigą gauti. Siunčiant medžiagą labai svarbu kuo aiškiau užfiksuoti pažeidimą, kad matytųsi data, laikas, vieta, kelių eismo taisyklių pažeidėjo automobilio valstybiniai numeriai ir kita aktuali informacija.

Tačiau kitoje barikadų pusėje stovintys ir galbūt jau nuo neoficialiųjų kelių patrulių nukentėję gyventojai mėgsta pilietiškus vairuotojus pavadinti skundikais. Bent jau tokią nuomonę galima susidaryti perskaičius tokių naujienų komentarus. Vis dėlto tai padeda ugdyti vairuotojus.

Vilnietis Dovydas K. pasakoja, kad darydavo smulkius pažeidimus prieš tai apsidairęs aplink, ar nesimato policijos pareigūnų: „Taip, būdavo atvejų, kad kirsdavau ištisinę liniją, kad apsisukinėdavau tam neskirtose vietose ar trumpam palikdavau automobilį draudžiamoje vietoje. Tačiau vieną kartą buvau pakviestas į policijos komisariatą ir pamačiau nuotraukas, kuriose buvo užfiksuotas mano pažeidimas. Po to karto tiesiog laikausi kelių eismo taisyklių, nes niekada nežinai, kuriame automobilyje gali būti foto arba vaizdo kamera.“

Anot policijos atstovo R. Matonio, kelių eismo taisyklės nėra sukurtos policininkams. „Jos sukurtos tam, kad keliuose būtų išvengta nesusipratimų, avaringų situacijų, konfliktų ir net labai skaudžių pasekmių. Nepaisydami kelių eismo taisyklių rizikuojame ne tik savo, bet ir kitų žmonių sveikata bei gyvybe“, – pabrėžia Policijos departamento prie VRM atstovas.