DELFI laišką parašęs ir gamintoju prisistatęs prekybininkas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) teigia, kad vietos Kaziuko mugėje skirstomos neskaidriai, todėl, anot jo, šiame grandioziniame renginyje dažnai ir prekiaujama ne sava produkcija, o „didelių įmonių produktais, kuriuos galima rasti ir prekybos centruose“.

„Ši situacija yra susidariusi dėl netinkamo organizavimo bei besaikio organizatorių pinigų troškimo. Vieša paslaptis, kad už geresnę prekybinę vietą pasiskambinus Kęstučiui ar kam nors kitam iš organizatorių, jie pasiūlys būti mugės „rėmėju“ ir vietoje 46,44 Eur už prekybinę vietą trims dienoms reikės mokėti nuo 250 iki 500 eur., priklausomai nuo to, kur norėsite prekiauti.

Šiemet skambinau pasiteirauti dėl vietos ir vėl pasiūlė „rėmėjo“ vietą už 300 Eur. Man tai yra labai daug. Praeitais metais „rėmiau“ mugę, bet pateiktame kvite suma buvo visai ne ta, kokią aš sumokėjau“, – piktinosi vyras.

Laiške tikinama, kad vos ne kas ketvirtas mugės prekeivis moka už geresnę vietą papildomai.

Susisiekus su laiško autoriumi jis atskleidė, kad praėjusiais metais už vietą prie Lukiškių aikštės mokėjo 250 Eur, kai čekyje nurodyta suma buvo maždaug 63 Eur.
Euros

Visiems neįtiksi

Kaziuko mugę organizuojančios įmonės „Vikšris“ vadovas Vytenis Urba sako girdėjęs šį nusiskundimą, tačiau tikina, kad neoficiali prekyba geresnėmis vietomis tikrai nevyksta.

„Žinokit, kad kiekvienais metais tas pats per tą patį, kažkam neįtinkam. Čia normalu. Praeitais metais savivaldybė sako, kaip čia, kažkas pasiskundė. Sakau, visiems 2 tūkst. žmonių neįtiksi, kiekvienas su savo kaprizais ir nervais“, – tikina V. Urba.

Pašnekovas aiškina, kad jie skirstyti vietų nelabai ir gali, nes visą Gedimino prospektą užima tautinio paveldo sertifikatus turintys prekybininkai.

„Yra 400 žmonių, kuriems duodam tą vietą Gedimino prospekte. Daugiau prioritetų nėra. Šiemet visa mugė yra suskirstyta pagal zonas, bus keramikų, tekstilės, kalvystės zona“, – aiškina V. Urba.

Kainos už vietą mugėje šiemet, priklausomai nuo jos dydžio, svyruoja nuo 15,48 iki 69,66 eurų už visas tris mugės dienas. V. Urba priduria, kad prekiaujantiems alkoholiu šis mokestis gerokai didesnis.

„500 eurų yra kaina alaus gamintojams, jie duoda pridėtinę vertę mugėje, bet šiuolaikinėje visuomenėje mes stengiamės apriboti aludarius, todėl jų dalyvavimas, kaip alaus gamintojų, kainuoja tiek“, – sako V. Urba.

Tiesa, DELFI jau 2015 m. rašė apie prekeivę nepatenkintą vietų skirstymu. Tada „Vikšris“ atstovė Rūta Leonavičiūtė aiškindama situaciją prasitarė, kad yra tam tikri Kaziuko mugės rėmėjai, kurie gauna atkarpoje vietą, kurioje gali linksminti lankytojus savo programa. Tačiau V. Urba negalėjo to pakomentuoti.

„Gal kažkada buvo, negaliu tvirtinti tokių dalykų, kas kažkada buvo. Be to, atsakyti į 2 tūkstančius klausimų ir visiems įtikti, tai darbas ne iš lengvųjų. Visi nori gerai stovėti ir dar pasiskųsti mėgėjai. Šiemet ir ta kaina už vietą juokinga. Nežinau, ko žmonės norėtų, gal dykai“, – sako V. Urba.

Ragina kreiptis susimokėjusius

Apie „rėmėjo“ mokestį informavus Vilniaus miesto savivaldybę, jos Turto departamento Licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Gintaras Karanda teigė, kad nieko panašaus jam neteko girdėti.

„Tačiau savivaldybė prašo visus, kurie už prekybą Kaziuko mugėje bendrovei „Vikšris“ sumokėjo didesnius mokesčius, nei buvo numatyta konkursiniame pasiūlyme, pateikti informaciją savivaldybei.

Savivaldybė imsis visų būtinų priemonių, kad bendrovė grąžintų gautus permokėtus pinigus ir bendrovei būtų taikomos sutartyje numatytos sankcijos“, – teigė G. Karanda.

Pašnekovo teigimu, įtarimams pasitvirtinus savivaldybė lieps organizatoriams pašalinti trūkumus per nustatytą terminą, jei tai nebus padaryta, įmonė gali netekti sumokėto 10 tūkst. Eur užstato.

Atsakymai išsiskyrė

Paskambinus Kaziuko mugėje prekiaujantiems žmonės, didžioji dalis teigė, kad apie tokį mokestį nieko nėra girdėję.

„Tokio dalyko girdėti neteko. Gal aš mažai domėjausi. Aš tik užsiregistravau internetu, nuvažiavau ir pasirašiau sutartį. Galbūt praklausiau, nes esu labai neatidi klausytoja. Bet visa registracija vyko elektroniniu paštu, o atvažiavus pasirašyti niekas nieko jau nebeaiškino“, – sako Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus pirmininkė Audronė Lampickienė.

Tačiau kitas savo pavardės nenorėjęs viešinti prekeivis (vardas pavardė DELFI redakcijai žinomi) papasakojo, kad nors jam pačiam ir nebuvo siūlyta nieko panašaus, teko girdėti apie šią situaciją.

„Esu girdėjęs tokius dalykus. Čia daugiau yra pagal komercinės mugės projektą, suleidžia visokių verslininkų ir perpardavinėtojų daugiau, kad remtų mugę, jie susimoka ir stovi geresnėse vietose“, – tikino amatininkas.

Kita mergina irgi užsiminė, kad matė įtartinų dalykų pasirašinėjant sutartis: „Man nieko nesiūlė. Bet kai pasirašinėjau sutartį, mačiau puse akies, kad kažkas vyko. Su vienais žmonėmis persimetė keliais žodžiais, juos išbraukė ir perkėlė į kitą vietą. Bet gal tik susimaišė organizatoriai, negaliu daryti prielaidos, kad kažkas vyko.“

Kaziuko startas – šį penktadienį

Vilniaus senamiestyje vyksiančios Kaziuko mugės ilgis – apie 17 kilometrų. Oficialus Kaziuko mugės atidarymo ceremonialas vyks kovo 3-iąją dieną, penktadienį, 15 valandą, Arkikatedros aikštėje prie varpinės ir tęsis visą savaitgalį iki kovo 5-osios.

Šių metų mugės simbolis – statinė arba „bačka“. Šiais metais ji bus mobili scena su mugės šaukliais ir mugės reklama. Iš ten internetu bus transliuojami reportažai ir interviu, vyks teatralizuoti mini spektakliai.

Kaziuko mugės žemėlapis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)