aA
Stalo vandens restoranuose kainos dažnai tampa diskusijų objektu. Skaitytojai nuolat skundžiasi, kad už vandenį restoranai prašo neadekvačių sumų, tačiau asociacijos, vienijančios šalies viešbučius ir restoranus, vadovė teigia, kad mokame ne tik už vandenį.
© Andrius Aleksandravičius

DELFI pernai rašė, kad, viename Kauno restoranų, mergina buvo priversta sumokėti beveik tris eurus už stalo vandenį, o kitai skaitytojai Palangoje buvo išrašyta pusketvirto euro sąskaita.

Šiemet, panašu, situacija nepasikeitė. Pietų pertraukos metu aplankius šešis Vilniaus centre esančius restoranus, visuose jų buvo paprašyta susimokėti už stalo vandenį. Trumpo eksperimento metu paaiškėjo, kad kainos svyruoja nuo 40-ies centų už puslitrį vandens su citrina, iki pusantro euro už litrą geriamo vandens.

Kavinių lankytojus vėl piktina stalo vandens kainos: tai – absurdas
© DELFI / Kęstutis Cemnolonskis

Tačiau Vakarų Europos valstybėse – viskas kiek kitaip, liudija daug keliaujantys lietuviai.

Ne vieną užsienio šalį aplankiusi vilnietė Aistė, DELFI redakcijai pasakoja, kad užsienyje taikoma visai kitokia praktika. „Viename Vilniaus restoranų neseniai užsisakiau pusę litro stalo vandens. Už jį manęs paprašė 80 centų. Manau, kad tai – absurdas. Neseniai buvau Graikijoje. Ten, atėjus į bet kurį restoraną, ant stalo iškart pastatomas stalo vanduo. Niekam nesvarbu, ar kažką užsisakinėsi, ar ne – atsigaivinęs gali kad ir išeiti iš kavinės“, – pasakoja mergina.

Vilnietė sako nesuprantanti, kodėl Lietuvos restoranuose apmokestinamas stalo vanduo: „Turime kokybišką, neužterštą, pakankamai pigų vandenį. Prašyti pinigų už vandenį iš čiaupo man atrodo nesuvokiama.“

Jai pritaria ir Algirdas, įsitraukęs į diskusiją apie stalo vandenį viename internetinių forumų. „Esu išvažinėjęs didelę dalį Vakarų Europos. Ką tik grįžau iš Prancūzijos, ten padavėjas iškart pribėga ir pasiūlo nemokamo stalo vandens, nesvarbu, ar tai kavinė Paryžiaus centre, ar šalies pietuose“, – patirtimi dalinasi internautas.

Kavinių lankytojus vėl piktina stalo vandens kainos: tai – absurdas
© R. Guigos nuotr.

Jis pastebi, kad mokamas stalo vanduo – Rytų Europos šalių bruožas: „Rudenį teko lankytis Čekijoje, Brno mieste. Ten, paprašius stalo vandens, jo atnešė, bet vėliau paprašė susimokėti 10 Čekijos kronų (apie 0,37 euro). Latvijoje – lygiai tas pats.“

Internautas pastebi, kad Rytų Europos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, nemokamas stalo vanduo patiekiamas nebent aukštesnės klasės maitinimo įstaigose. „Tai, kad reikalaujama susimokėti už vandenį iš krano, yra labai negerai. Juk jis kainuoja centus, nesuprantu, kodėl daromas verslas ten, kur jo neturėtų būti. Yra, aišku, ir gerų pavyzdžių. Pastebėjau, kad kai kuriose kavinėse prie kasos būna padėtas vanduo, kurio gali įsipilti nemokamai. Smagu“, – internetiniame forume rašo Algirdas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad klientai pinigus moka ne tik už iš čiaupo įpiltą vandenį: į šią kainą įskaičiuotas ir aptarnavimo mokestis.

„Manyčiau, kad mokamas vanduo yra todėl, nes už jį restoranai taip pat moka. Čia yra restoranų pasirinkimas, dalis ima pinigus, dalis neima. Yra apmokestinamas ne tik vanduo. Jį reikia atnešti tam tikrame inde, dirba padavėjos, reikia kažkam išplauti stiklines. Tai nėra tik vanduo, tai – visa paslauga. Kaina priklauso nuo to, kiek dirba žmonių, kokie srautai, pajėgumai. Tie, kurie turi dideles apyvartas ir srautus – neima pinigų“, – teigia E. Šiškauskienė.

Evalda Šiškauskienė
Evalda Šiškauskienė
© DELFI / Domantas Pipas

Pašnekovė nesėmė vertinti, ar ši paslauga restoranams tikrai atsieina tiek, kiek už ją prašoma: „Ar tikrai tas vanduo kainuoja tiek, mes nesame paskaičiavę. Visi ima labai skirtingai, čia yra kiekvieno restorano apsisprendimo reikalas. Žmonėms atrodo, kad restoranui nieko tokio įpilti iš krano vandens, duoti duonos nemokamai ar padėti tualete tualetinio popieriaus, nes jį irgi vagia. Bet kažkas juk už tai moka.“

Užsienio valstybėse, pasak E. Šiškausienės, taip pat yra įvairiai: „Daug kur tame pačiame užsienyje arbatpinigiai išvis įskaičiuoti į meniu, pakankamai didelis procentas. Tada moki už nežinai ką: ir už blogą aptarnavimą, ir už vandenį. Kiekvienas atvejis yra atskiras. Tai, kad užsienyje nemokama, aš drįsčiau paneigti. Srautas srautui nelygu. Paimkim kokį Paryžių, kur pastoviai eina srautas žmonių, turistų, restoranai perpildyti, be abejo kaštai kiti. Pas mus yra sezoniškumas. Tai nelyginami dalykai. Kodėl toje pačioje Amerikoje ar kitur užsienyje yra pigesni ir produktai? Ten yra kiti srautai, apyvartos.“

Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis samprotauja, kad prašymas sumokėti už stalo vandenį – daugiau kainodaros triukas, nei realių kaštų padengimas.

„JAV nemažai prabangesnių restoranų į sąskaitą iš karto įtraukia 15 ar 20 proc. aptarnavimo mokestį, net jei klientas tuo aptarnavimu buvo nepatenkintas. Manau, kad tokia praktika, kaip ir stalo vandens apmokestinimas, yra labiau kainodaros triukas nei su realiais kaštais susijusios išlaidos.

Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis
© DELFI / Domantas Pipas

Man atrodo, kad Lietuvoje labiau pasiteisintų kainodara, kuomet visokie aptarnavimo ir kiti kaštai vienodai paskirstomi, šiek tiek pakeliant visų patiekalų ir gėrimų kainas, o ne apmokestinant stalo vandenį ar duoną. Lietuviai mėgsta nemokamas paslaugas, todėl nemokamas stalo vanduo ar net simbolinis užkandis gali priversti užmerkti akis į šiek tiek didesnę patiekalo kainą“, – kalba N. Mačiulis.

Restoranų ir viešbučių asociacijos prezidentė E. Šiškauskienė tikina nežinanti, kiek šalies restoranų taiko praktiką patiekti stalo vandenį nemokamai. Tačiau ji tikina, kad asociacija skatina tokį elgesį.

„Aš manau, kad tai yra labai geras rinkodaros sprendimas restoranui, kuris gali tai sau leisti. Siūlyčiau karštą vasaros dieną to vandens tikrai duoti arba už kelis centus, arba visai nemokamai. Bet tai kiekvieno pasirinkimas. Mes pabrėžiam, kad Lietuvoje turime bene švariausią geriamą vandenį. Geriamas ir švarus vanduo bei greitas internetas yra du mūsų privalumai“, – sako E. Šiškauskienė.

Tai, kad Lietuvoje vanduo iš čiaupo yra tinkamas gerti, tvirtina ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė. Jos teigimu, šalies vandenvietės gyventojams tiekia visus reikalavimus atitinkantį vandenį, bet už tai, kas išbėga iš čiaupo gyventojų namuose, neatsako.

Kavinių lankytojus vėl piktina stalo vandens kainos: tai – absurdas
© Shutterstock

„Yra tokia tvarka, kad vandens tiekėjai atsako už jo kokybę iki įvadų į gyventojų namus. O jau už vandens, bėgančio iš čiaupo, saugą ir kokybę atsako pats geriamo vandens vartotojas, arba šiuo atveju restoranas“, – aiškina specialistė.

Ji sako, kad vandens kokybė Lietuvoje, lyginant su užsienio valstybėmis, yra geresnė. Jos teigimu, mūsų šalis – viena iš trijų Europos sąjungos šalių, kuriose šimtu arba beveik šimtu procentų vartojamas požeminis vanduo.

„Vandens kokybė Lietuvoje yra ženkliai geresnė, nes geriamo vandens paruošimo iš paviršinio metu, į vandenį vis tiek patenka medžiagų, kurios nėra naudingos. Lietuva turi savo problemų – natūraliai didelis geležies kiekis. Bet iš esmės, tas vanduo su daugiau geležies yra saugus, tik kiek nemalonus“, – V. Galdikienė.

„2012 m. į mūsų tarnybą kreipėsi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir klausė, ar gali geriamasis vanduo būti dalijamas nemokamai. Tarnyba tikrai neprieštaravo, tik pažymėjo, kad atsakomybė už vandenį, kuris patiekiamas klientui, tenka restorano, viešbučio savininkui“, – apibendrina.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuvoje įsigali sausra: labiausiai sunerimę vieno regiono ūkininkai (6)

Lietuvoje nelyja jau gana seniai. Dirvos išdžiūvusios, tačiau apie tai, kad būtų galima kalbėti...

Virš Baltijos – anomalios cirkuliacijos centras: šiluma muš rekordus, gali kilti liūtys, škvalas ar net kruša (56)

Virš Europos, pasak Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros docento Gintauto...

Ievos Zasimauskaitės mama atvirai apie netradicinį dukros gyvenimo būdą, ankstyvą santuoką ir sunkiausią „Eurovizijos“ periodą (35)

Ievos Zasimauskaitės-Kiltinavičienės mama Audronė Zasimauskienė puikiai pamena tą įtampą,...

Lietuvos miestų laukia naujovės: uždraus įvažiuoti į centrus, skatins ieškoti alternatyvos (8)

Didėjantis automobilių skaičius miestuose verčia atitinkamų veiksmų imtis ir savivaldybes....

Komikas, kaip galimas būsimas prezidentas, kelia rimtų klausimų Ukrainai (72)

Regis, jeigu yra vienas dalykas, kurio išmoko Volodymyras Zelenskis , vaidindamas prezidentą...

Naminis jautienos vyniotinis: be liežuvio, bet dar skanesnis (3)

„Brandintos jautienos vyniotinis skirtas aistringos virtuvės mėgėjams. Brutalus, aštrus, su...

Stambule „Žalgirį“ palaikęs „Hornets“ krepšininkas laikė kumščius už Deoną Thompsoną (5)

Eurolygos ketvirtfinalio serijoje Stambule tarp kelių šimtų sirgalių, palaikiusių Kauno...

Nausėdos reklaminis klipas: Lietuva – joje gyvenantys žmonės, bet tie žmonės – ne visai iš Lietuvos (533)

„Gyvename vienoje Lietuvoje, nors kartais atrodo – taip toli vienas nuo kito“, – tokiais...

Aktoriaus Mariaus Jampolskio žmona Renata: būti išlaikomai vyro man yra privilegija (37)

Renata Jampolskė - jau šešerius metus aktoriaus Mariaus Jampolskio žmona. Per visą laikotarpį ji...

Laiškas Lukašenkai: filosofas skelbia apie Rusijos aneksijos pavojų (158)

Filosofas Vladimiras Mackevičius interviu „Deutsche Welle“ paaiškino, kas jį paskatino...