„Labai džiaugiamės, kad šie kaktusai ne tik sėkmingai peržiemojo lauke, ištvėrė Lietuvos klimato sąlygas, bet ir pražydo. Auginti šiuos augalus po atviru dangumi – labai retas atvejis. Be abejo, ir faktą, kad jie pražydo, galime drąsiai vadinti botanine retenybe“, – sakė VDU botanikos sodo Kolekcijų skyriaus vadovas dr. Arūnas Balsevičius.

Šiuo metu žiemojančių sukulentų kolekcijoje po atviru dangumi lankytojai gali išvysti egzotiškų opuncijų, lazduvių, agavų ir jukų, atkeliavusių iš Italijos bei Vokietijos. Iš viso susodinta daugiau kaip 50 rūšių ir vidurūšinių taksonų augalų. Pasak ekspozicijos kūrėjų, artimiausias tokios po atviru dangumi pavyzdys yra Čekijoje, Prahos botanikos sode, ten įrengtoje Šiaurės Amerikos dykumų ekspozicijoje.

„Kaunas priklauso 5-tai šalčio atsparumo zonai, todėl ir sukulentai parinkti tokie, kurie natūralioje gamtoje ištveria iki -30° šaltį,“ – pasakojo vienas iš kolekcijos kūrėjų, VDU botanikos sodo Kolekcijų skyriaus vyresn. specialistas Ričardas Narijauskas.

Šiuo metu žiedus VDU botanikos sode žiedus išskleidusi uolinė opuncija natūralioje gamtoje auga Šiaurės Amerikoje (Vakarų Kanadoje), Centrinėse ir Vakarinėse JAV ir Šiaurės Meksikoje. Užauga iki 40 cm aukščio, suformuodama 2–3 metrų pločio kilimus. Auga ketvirtoje šalčio atsparumo zonoje (-31,7° C iki -34,4° C). Netrukus galėsime pasidžiaugti ir lazduvių žiedais.