Po metų pertraukos šiemet kurti Kauno eglės vėl patikėta miesto menininkei Jolantai Šmidtienei. Aplink eglę tradiciškai bus suformuotas kalėdinis miestelis, padalintas į skirtingas erdves: maisto, saldumynų, karštų gėrimų zona, amatininkų zona, vaikų zona, jaunimo zona, meno instaliacijų zona. Šalia eglės bus pasakos atributų: bus tam tikrų personažų, muzikinių instrumentų.

„Šių metų eglė bus iš eglių šakų. Mano tikslas yra sukurti apsnigtos eglės įspūdį, todėl ant jos darysime ne žaislus, ne žvaigždes, o stengsimės sudaryti pusnių įspūdį. Tam mes naudosime plastikos šiaudelius, kurių faktūra primins sniegą. Jei bus sniego, tai jo bus dukart daugiau“, – pagrindinę idėja, kaip atrodys eglė, apibūdino J. Šmidtienė.

Šiemet rotušė atrodys kiek kitaip. Maisto kioskeliai bus statomi ne aplink eglę, kaip būdavo anksčiau, o šone, siekiant neužgožti eglė ir atskleisti rotušės architektūrą.

„Sukursime žiemos pasakos miestelį, tačiau pagrindinis akcentas vis tiek bus eglė. Galvoju, kad reikia padaryti nuo jos tokį atsitraukimą. Manau, labai svarbu yra fotografijos, žmonės fotografuoja ne tik eglę, bet ir visa, kas yra aplinkui. Mano siekiamybė, kad Kauno architektūra su egle atsiskleistų, o ne būtų užgožta”, – teigia J. Šmidtienė.

Kaip ir kitos menininkės eglės, taip ir ši žaliaskarė išsiskirs tuo, kad bus galima įeiti į jos vidų. Pasak J. Šmidtienės, visos jos kuriamos eglės yra skirtingos, netradicinės.

„Stengiuosi naudoti įvairias medžiagas, ir antrines ir neantrines. Noriu, kad būtų, kad žmonės atėję prie eglutės surastų čia tam tikrą stebuklą, iliuziją. Buvo šerkšnas, buvo smaragdas, buvo gyva eglė, iš kankorėžių padaryta. Aš ieškau faktūrų, tuo mano eglės ir skiriasi“, – teigia J. Šmidtienė.
Kauno Kalėdų eglė

Kalėdų eglės Lietuvoje įprastai sukelia didelį visuomenės dėmesį, organizuojamos apklausos, renkamos gražiausios šalies eglės. Praeitų metų Kauno Kalėdų eglė sulaukė nemažai nepalankių komentarų. Po jų buvo keičiamos detalės. J. Šmidtienės nuomone praeitų metų eglės idėja nebuvo labai prasta, tiesiog ne viskas buvo iki galo apgalvota.

„Mintis buvo gera. Labai gerai dirbo floristai, labai gražių detalių buvo. Gal šiek tiek netiko proporcijos, aplinka, formatas. Tiesiog nepasisekė visuma. Gražių dalykų buvo sumąstyta, daug darbo įdėta. Žinote, ne visą laiką už gerus darbus giria. Kažko pritrūko, pati mačiau, vaikščiojau, žiūrėjau, galvojau, ką reikia padaryti, kad atsiskleistų ta eglutė. Manau, praeitų metų eglutė gera atrodė iš arti, tie niuansai. O bendrai, tai visa ta erdvė ją suvalgė. Futurizmo buvo per mažai, nes per maža proporcija. Lyg bandė taisyti, tada tapo labiau klasikinė ta eglė, prarado savo pirminę idėją. Buvo visa eilė tokių niuansų, o žmonės negailestingi”, – sako J. Šmidtienė.

Menininkė atskleidė, kad taip pat nerimauja, kad eglė bus pavykusi ir patiktų kauniečiams. Taip pat J. Šmidtienė negailėjo komplimentų Vilniaus eglei.

„Aš irgi bijau, tiesa, pirmiausia viską darau, kad man būtų gražu. Stengiuosi padaryti maksimumą. Taip pat atsižvelgiu į mane supančių žmonių nuomonę, kalbu apie menininkus, kolegas. Paprasti miestiečiai, didelė dalis mane labai palaiko. Nejaučiu konkurencijos.
Kauno Kalėdų eglė

Vilniaus eglė man yra labai graži. Ten yra kitoks atsitraukimas, kitokios proporcijos, architektūriškai gražiai sužaista. Nelabai padarysi ten tų faktūrų, kai šitokią aikštę reikia apgaubti. Su ta skraiste labai geras sprendimas, galima ir toliau su ja padaryti kažką įdomaus. Įsivaizduoju, kad ir šiemet ten bus labai gražu. Daug lempučių, technologiniai sprendimai labai geri. Sostinė ir turi turėti gražiausia eglutę. Mes labiau žiūrime į faktūrą. Mūsų eglutė yra arčiau kūno, žmonės gali prieiti pačiupinėti, vaikučiams labiau skirta. Pas mus technologijų mažiau, mūsų eglutė yra šiltesnė” , – teigė J. Šmidtienė.

Šiemet laikinosios sostinės eglutė bus didžiausia kiek yra buvusi Kaune, jos aukštis sieks 20 metrų. Pasak eglės kūrėjos, tai yra iššūkis tiek jai, tiek jos komandai.

Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas Simonas Kairys teigia, kad miestas šiemet puikiai pasiruošęs sutikti Kalėdų šventes.

„Labai džiaugiamės, kad šiemet eglę vėl kuria J. Šmidtienė. Ji turi didelį kauniečių pasitikėjimą. Dėl Kalėdų esame ramūs. Laukiame įžiebimo, laukiame kalėdinės nuotaikos. Tikiu, kad turėsime jaukią šventę.
Kauno Kalėdų eglė

Apie miesto papuošimą. Ką miestas investuoja į miesto puošimą, tai nėra vienų metų sprendimai. Kasmet papuošimai papildomi naujais elementais. Pernai pasiteisino naujos erdvė – Santakos parkas, šiemet jame bus dar daugiau papuošimų ir instaliacijų. Nekalbu apie miestų tiltus, gatves. Manau, kad miestas puikiai pasiruošęs“, – teigė S. Kairys.

Mero pavaduotojas tikina, kad kalėdiniam miesteliui ir eglei šiemet skirta apie 180 tūkst. eurų. Šventinė programa, tai yra ciklas nuo įžiebimo šventės iki Trijų Karalių, miestui kainuos dar 160 tūkst. eurų

„Tikimasi, kad Kaune bus gražiausia šventė su pačiais geriausiais šalies atlikėjais. Turėsime geriausius vedėjus, geriausią Kalėdų senelį. Šventė bus transliuojama per televiziją. Tad, negalintis joje dalyvauti, galės ją tiesiogiai matyti per televizorių. Taip pat rekomenduoju šventėje dalyvausiantiems miestiečiams šiltai apsirengti, taip pat skatinu naudotis viešuoju transportu. Išvengsime spūsčių“, – sakė Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)