Dėl to kalti hormonų svyravimai, vykstantys moters organizme (kritinės dienos, nėštumas, menopauzė) ir neigiamai veikiantys bendrą organizmo būseną. Skydliaukę taip pat alina stresai ir depresijos. Negerai ir jodo trūkumas organizme.

Skydliaukės veikla sutrinka dėl dviejų priežasčių: nepakankamo hormonų kiekio (hipotireozė) ir per didelio hormonų kiekio (hipertireozė).

Sumažėjus skydliaukės aktyvumui moteris tampa „baltąja negalia“: dėl hormonų trūkumo ji papilnėja, tinsta, nuolat šąla, jai pradeda slinkti plaukai ir pleiskanoja oda. Nepakankama skydliaukės veikla atsiliepia ir širdžiai. Hormonai nebestimuliuoja imuninės sistemos, ir infekcijos kibte kimba.

Esant nuolatinei nepakankamai skydliaukės veiklai, itin pasunkėja viso organizmo veikla: moteris liesėja, tampa irzli, atsiranda rankų drebėjimas, vakarais temperatūra pakyla iki 37–37,2 oC, akys nenatūraliai blizga, išsprogsta.

Bėgte pas gydytoją!

Neišgirdus pavojaus signalo gali kilti rimtų problemų. Vos pajutus pirmuosius skydliaukės veiklos sutrikimo požymius būtina kreiptis į endokrinologą. Pats tiksliausias struktūrinių skydliaukės pakitimų diagnostikos metodas – tai tyrimas ultragarsu. Juo nustatomas skydliaukės padidėjimo lygis ir esantys joje mazgai. Skydliaukės hormonų tyrimu įvertinamas specifinių hormonų gamybos lygis. Tiriant radioaktyviosiomis medžiagomis, nustatomi mazgai, kurie formuojasi skydliaukėje, esant jos patologijai.

Ar tai gydoma?

Manoma, kad pagrindinis skydliaukės gydymo metodas – chirurginis. Tačiau iš pradžių skydliaukės pakitimai koreguojami dieta, vėliau – hormonų terapija. Operacija būtina tik užleistais atvejais.

Ar padeda gintaras?

Manoma, kad gintariniai karoliai – tai patikima priemonė nuo skydliaukės ligų. Nešlifuoti gintaro gabaliukai, trindamiesi vienas į kitą, gamina statinį elektros krūvį, kuris teigiamai veikia skydliaukę. Tačiau gydomasis gintaro poveikis toks silpnas, kad jį galima naudoti tik profilaktiškai, bet ne esamai ligai gydyti.

Diagnostika prieš veidrodį

Žiūrėdama į veidrodį atloškite galvą, nurykite seiles ir pačiupinėkite kaklą. Nulinis padidėjimo laipsnis. Sveikos skydliaukės negalima nei pastebėti, nei apčiuopti.

Pirmas ir antras padidėjimo laipsnis. Liaukos nematyti, bet ją galima apčiuopti ir ji jaučiama ryjant.

Patarimas. Pasitikrinkite pas endokrinologą. Valgykite produktų, turinčių jodo.

Trečias padidėjimo laipsnis. Liauką lengva apčiuopti, ji gerai matyti.

Patarimas. Būtina nuolat tikrintis pas endokrinologą ir konsultuotis su onkologu.

Ketvirtas ir penktas padidėjimo laipsnis. Ir liauka, ir apatinė kaklo dalis gerokai padidėjusios.

Patarimas. Būtinas gydymas ir chirurginė intervencija.

Patys naudingiausi produktai: jūros kopūstai, jūrų žuvis, kalmarai, krevetės, šparaginės pupelės, ropės, svogūnai, kiviai, persimonai, granatai, raudonosios vynuogės, serbentai, aronijos.