Balkonų pertvarkymas turi būti suderintas su namo kaimynais

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros inžinerijos katedros prof. habil. dr. Josifas Parasonis iš karto atkreipė dėmesį, kad visi reikšmingesni pakeitimai buto išorėje turėtų būti suderinti su daugiabučio namo kaimynais.

„Pagal normas balkonas kartu yra ir fasado bendros nuosavybės dalis, todėl tai yra svarbus aspektas renovuojant būstą. Daugiabučių namų bendrijos tokioje situacijoje elgiasi įvairiai – turtingesnės savo lėšomis padengia ir tokius fasado darbus, kurių metu sutvarkomi individualūs gyventojų balkonai. Siekiant keisti balkono tipą ir imtis neįprastų sprendimų, dažniausiai tenka gauti kitų namo gyventojų sutikimą, nes nuo pakeitimų vieno buto išorėje keičiasi ir bendras fasado vaizdas“, – situaciją išaiškino profesorius.

Lodžijos įrengimas lemia ne tik estetinę naudą

Paklaustas, ar verta balkoną keisti į lodžiją, J. Parasonis pateikė teigiamą atsakymą, nors toks sprendimas, anot jo, natūraliai reikalauja įsigilinimo.

„Labai svarbu tokį sprendimą išnagrinėti įvairiais kriterijais ir nepamiršti, kad dėl besikeičiančio fasado vaizdo tokį sprendimą reikia suderinti. Pačiam gyventojui verta atlikti balkono pakeitimą į lodžiją, nes padidėja buto plotas – kambarys išsiplečia balkono erdve. Svarbu tai, kad įrengus tokį sprendimą, bute bus šilčiau, nes nutolsta išorė, iš kurios į namą veržiasi šaltis“, – teigiamus sprendimo aspektus vardijo ekspertas.

Be to, jis atkreipė dėmesį į tai, kad įrengus tokį sprendimą gali pagerėti ir bendra namo estetinė išvaizda.

Tokių pokyčių vykdymą siekiant pakelti būsto vertę prieš jį parduodant mokslininkas iš esmės atmetė, pabrėždamas pokyčių svarbą patiems buto gyventojams.

„Renovaciją žmonės atlieka pirmiausia dėl to, kad būtų galima patiems gyventi šilčiau ir patogiau. Todėl dėl padidėjusio buto ploto galimai išaugusios buto vertės neakcentuočiau kaip lodžijos įgyvendinimo pliuso. Tai yra labiau spekuliacija. Tačiau nėra abejonių, kad apskritai po atliktos renovacijos padidėja viso daugiabučio gyvenamojo namo vertė, o tai lemia ir išaugusią butų kainą tokiuose namuose“, – plačiau situaciją įvertino J. Parasonis.