Į miestą vilios verdamos žuvienės

Šeštadienį miestiečiai bus pakviesti skanauti dviejų skirtingų žuvienių. 12 val. Teatro aikštėje, išlaikydami tradiciją, žuviene vaišins Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija ir Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

„Mintis apie žuvienės virimą gimė galvojant, kad Klaipėdoje trūksta tradicinių renginių, kurie visada vyktų tą pačią dieną, kuriuose žmogus rastų tai, ką rado prieš metus ar prieš dešimtmetį. Ir štai jau 13-tą kartą kviesime paskanauti tradicinės žuvienės, kuri bus šviežia, skani ir šildanti. Nenorime nieko keisti, tikrai nepradėsime šokti ar dainuoti. Tradiciją tam ir kūrėme, kad ji liktų tradicija“, – teigė Lietuvos žuvies ir žvejų perdirbėjų asociacijos vadovas Algirdas Aušra.

Kvapnia žuviene visi atėję į Teatro aikštę bus vaišinami visiškai nemokamai.

Tą patį šeštadienį, nuo 13 val., Danės gatvėje, greta „Menų doko“ veikiantis šviežių žuvų turgelis ir vėl pakvies ne tik įsigyti šviežių ar rūkytų žuvų, bet ir paragauti šiltos sriubos.

„Žuvienę virėme praėjusį šeštadienį, tačiau žmonių buvo tiek daug, kad pasivaišinti žuviene kviesime ir šį šeštadienį, gruodžio 20-ąją. Nors prieš šventes šviežios žuvys tiesiog graibstomos, dalį laimikio pakrantės žvejai atiduos žuvienei, kuri bus verdama čia pat vietoje,“ – pasakojo prekybos šviežiomis žuvimis ir jos produktais koordinatorius Mindaugas Rimeikis.

Kisieliaus šventė

Šeštadienį, gruodžio 20-ąją, nuo 16 iki 18 val., klaipėdiečiai kviečiami į kisieliaus šventę. Atėjusieji į Teatro aikštę bus vaišinami šiltu, trijų rūšių kisieliumi. Be vieno svarbiausių tradicinio Kūčių stalo ingridiento – kisieliaus, smaguriai bus apdovanoti ką tik iškeptais blynais.

Juos pagal senąsias kepimo technologijas keps Veiviržėnų bendruomenės blynų kepėjai. Septyniose kepimo krosnyse degančios malkos ir nuostabus kepamų blynų aromatas nepaliks abejingų. Viena krosnis bus paruošta tiems, kurie blynus norės išsikepti patys. Atėjusius džiugins „čirviniai“ ir paprasti-mažieji blynai, prie kurių bus pasiūlyta ir naminė obuolių košė. Prie gerumo prekystalio šį kartą kvies Klaipėdos medikai ir socialiniai darbuotojai.

Šventėje visų atėjusių lauks Senelis Blynas, kiti pasakų personažai, dainuojantys ir šokantys kolektyvai, estafetės ir atrakcijos.

Apsirūpinusių kalėdinėmis dovanomis lauks smagi pramoga: atsinešus dovaną į Teatro aikštę ji bus supakuota naudojant stebuklingą sniegą, o ant pačios dovanos atsiras vanile kvepiantis antspaudas. Norintys įsiamžinti, tą galės padaryti prie jau pamėgtos kalėdinės foto sienos.

Nuo 16 val. Klaipėdos turizmo informacijos centre ir vėl lauks Kalėdinių vėtrungių dirbtuvės. 18 val. pasaką, daineles ir šokius mažiesiems dovanos Kalėdų Senelis.

Keptų obuolių šventė

Paskutinę šventinių savaitgalių dieną, gruodžio 21-ąją, nuo 16 val., į Teatro aikštę vilios šiltų, ką tik iškeptų obuolių aromatas.

Lauko krosnyse iškepti obuoliai bus patiekiami su karšta karamele. Norintys sotesnių skanėstų, galės pasivaišinti obuolinėmis bandelėmis, dviejų rūšių obuolių pyragais ar obuolių plokštainiu.

Ištroškusieji galės pasivaišinti šiltomis sultimis. Prie kalėdinio prekystalio gerumu dalysis Klaipėdos dramos teatro aktoriai ir švenčių organizatorių viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ atstovai. Mažiems ir dideliems sušalti neleis smagūs personažai, jų vedami žaidimai, dainos ir šokiai.

Nuo 16 val. Klaipėdos turizmo informacijos centre ir vėl lauks Kalėdinių vėtrungių dirbtuvės. 18 val. visus mažuosius pasaka ir saldainiais apdovanos Kalėdų Senelis.

Visų šventinių-labdaros mugių skanėstų kaina – vienas gerumo litas. Visos surinktos aukos atiteks Maltos ordino pagalbos tarnybai, kuri maitina vienišus, savimi negalinčius pasirūpinti senelius.

Iniciatyvos, paskatintos gerumo

Per du šventinius-labdaringus savaitgalius Maltos ordino pagalbos tarnybai žmonės paaukojo 4369 litus.

Prie gerumo renginių ir toliau jungiasi įvairios miesto bendruomenės. Viena jų - Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjunga, kuri Kūčiukų šventėje ne tik noriai dalino šventinius skanėstus, bet ir žymiai papildė Maltos ordino pagalbos tarnybos aukų dėžutę.

„Nusprendėme prisidėti, nes labai norėjome šias šventes įprasminti gerais darbais ir parodyti visuomenei, kad visi kartu, tiek verslas, tiek viešosios įstaigos, tiek paramos projektai, susivieniję kartu gali pasiekti apčiuopiamų rezultatų. Norėjome padaryti gerą darbą ir suteikti finansinę paramą tiems, kam tikrai jos reikia visos“, – teigė Reda Rimšaitė-Kovalenko, Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė.

Prisidėdami prie gerumo renginių, Klaipėdos senamiesčio verslininkai vargstantiems senoliams paaukojo 1000 litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją