„Jei reikėtų išsirinkti patį svarbiausią ir savyje turintį didžiausią istorinę vertę pastatą Kaune, tai būtų miesto rotušė. Kauno miesto muziejus, turėdamas tik pastatą, negali tuo tenkintis. Norisi rotušę kuo labiau pritaikyti lankytojams ir jų poreikiams. Visa rotušė atsinaujina, tad šiandien noriu pasidžiaugti, kad atsiveria viršutinės rotušės muziejaus patalpos, t.y. palėpė ir bokštas“, - antradienį žurnalistams skirtoje prezentacijoje kalbėjo Kauno muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Pagrindinis restauravimo akcentas - pakeisti laiptai. Pasak direktoriaus, prieš tai buvę laiptai labiau priminė kopėčias, jas naudojo laikrodininkas ir dar keli specialistai, tačiau dėl saugumo lankytojai ten negalėjo patekti.

„Tai yra architektūriniai nuostabios erdvės, be to, iš bokšto galima pamatyti nuostabią Kauno panoramą, o šiuo metu ir kalėdinio Kauno vaizdą“, - džiaugėsi G. Sužiedėlis.

Tiesa, direktorius, pabrėžia, kad bokšto lankymas išliks kiek komplikuotas, dėl lankytojų saugumo į jį vienu metu galės patekti tik 5 žmonės. Lankymas bus suskirstytas 20 minučių intervalais. Nenorintys laukti eilėje bus galimybė registruotis internetu.

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vadovas Saulius Rimas nenorėjo atskleisti visko, kas tokio ypatingo ir vertingo yra Kauno rotušės bokšte. Atvykę lankytojai galės patys užlipti, pamatyti ir pajausti istorinio pastato dvasią.

„Restauruojant, mūsų tikslas buvo atskleisti kuo daugiau autentiškumo, nenudailintą, nepagražintą tiesą. Rodome atviras konstrukcijas. Restauravimo darbai buvo gana minimalūs. Aptinkavome langų nišas, paslėpėme inžinierinius tinklus.

Laiptams panaudotos šiuolaikinės medžiagos: metalais ir stiklas. Šie elementai puikiai susilieja su aplinka. Metus laiko trūkusių darbų metu restauratoriai susidūrė su nemažai iššūkių. Sunku pastebėti gausybę detalių, kuriems reikėjo rasti sprendimų. Kiekvienas laiptas tvirtintas su tam tikrais jam pritaikytais tvirtinimo elementais“, - teigė S. Rimas.

Kultūros paveldo skyriaus vadovas Visus atvykstančius į rotušę skatina nepamiršti žvilgtelti ir į seniausius ir vienintelius Lietuvoje ant pastato esančius Gediminaičių stulpus, kurių fragmentą irgi pavyko restauruoti. Pasak S. Rimo, jį tikrai verta pamatyti. Taip pat iš vidaus gali išvysti ir rotušės laikrodžio mechanizmą.

Iš viso Kauno muziejų per metus aplanko apie 70 tūkst., o rotušę - apie 20 – 25 tūkst. lankytojų. Norintys apžiūrėti rotušę, už bilietą turės pakloti 2.5 euro, į ją įskaičiuotas ir bokšto lankymas. Restauravimo darbai muziejui atsiėjo 84 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)