Dėl šios priežasties taip svarbu aprūpinti organizmą amino rūgštimis ir baltymais, kurie pasisavinami maksimaliai greitai. Taip pagreitinama raumenų baltymų sintezė.

Be to, po treniruotės būtinai reikia vartoti angliavandenių - tiek paprastuosius angliavandenius, tiek ir angliavandenius su padidintu glikeminiu indeksu.

Paprastieji angliavandeniai padeda maksimaliai išsiskirti insulinui, į kurio sudėtį įeina specialūs fermentai, ribojantys tempą. Jie taip pat būtini kokybiškam ir greitam raumenų glikogeno papildymui. Šio proceso metu į raumenis patenka didelis kiekis amino rūgščių, ir dėl to vyksta mums reikalinga baltymų sintezė. Šiandien kruopščiai parinkta ir subalansuota baltymų ir angliavandenių kombinacija yra pati efektyviausia priemonė organizmui po sunkios treniruotės atkurti. Po intensyvių pratimų patyrę kūno rengybos specialistai rekomenduoja vartoti specialius baltymų ir angliavandenių gėrimus. Angliavandeniai aktyviai atpalaiduoja insuliną, o amino rūgštys žymiai pastiprina šį procesą.

Atskiros amino rūgštys, pavyzdžiui, glikogeninės, gali ir be angliavandenių išprovokuoti insulino išsiskyrimą iš kasos beta ląstelių. Be to, angliavandeniai sulėtina kortizolio lygio augimą. Šis paprastai išsiskiria pabaigus ilgą treniruotę su sunkiomis fizinėmis apkrovomis.

Patyrę sportininkai po treniruotės vartoja maisto produktus, kuriuose angliavandenių kiekis yra maksimalus. Rekomenduojama suvartoti nuo 0,7 iki 1,5 g angliavandenių vienam kūno masės kilogramui. Efektyviausiam organizmo atsigavimui per parą reikia ne mažiau kaip 8 g angliavandenių vienam kūno masės kilogramui.

Daugelis pradedančių sportininkų jaudinasi, kad po treniruotės suvartotas maistas sumažina ką tik atliktų pratimų efektyvumą. Tai netiesa. Svarbiausia šiame procese - laikytis kruopščiai sugalvotos sistemos, ir tik tada galima pasiekti maksimalaus efekto. Jei dėl kažkokios priežasties nėra galimybės pavalgyti iškart po treniruotės, tuomet organizmas sugeba pats atkurti jėgas. Tam paprastai reikia dvidešimt keturių valandų.

Žinoma, idealus būdas atkurti organizmą yra specialūs maistiniai priedai ir preparatai, kurie aktyviai prisotina organizmą angliavandenių ir baltymų kartu su maistu. Tačiau daugelis pradedančių sportininkų vartoja papildų tik po kurio laiko pradėjus treniruotis. Todėl medžiagų trūkumą visai galima papildyti pačiu paprasčiausiu maistu, kuriame yra daug baltymų ir angliavandenių.

Prie tokių produktų galima priskirti riešutus, džiovintus vaisius, grūdėtą duoną, sūrį, jogurtą (su džiovintais vaisiais), kiaušinius, neriebius mėsos patiekalus. Atskirais atvejais galima vartoti specializuotų energetinių batonėlių, kuriuose didelis baltymų kiekis. Idealus maistas po intensyvios treniruotės - bet koks patiekalas, kuriame gausu daržovių, krakmolo ir baltymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)