Didindami sudeginamų per dieną kalorijų skaičių treniruotėmis, galėsite atsikratyti nereikalingo svorio ir padidinti raumenų tonusą. Supratę, kaip jūsų kūnas persitvarko veikiamas fizinio krūvio, galėsite planuoti savo treniruotes taip, kad progresas būtų nuolatinis.

Veikiamas fizinio krūvio, mūsų kūnas ima dirbti efektyviau. Galite treniruotis kelias savaites ir pasiekti gerų rezultatų, tačiau anksčiau ar vėliau susidursite su vadinamuoju plato. Nustosite netekti svorio, tapti stipresni, greitesni ir ištvermingesni, nes jūsų kūnas ilgainiui tiesiog prisitaikys prie esamo fizinio krūvio. Siekiant to išvengti, labai svarbu suprasti, kokie procesai vyksta organizme veikiant treniruotėms.

Nejudrus gyvenimo būdas ne tik nulemia tai, jog priaugate svorio. Toks gyvenimo būdas neleidžia kūnui išnaudoti savo potencialo, ir jis „gadinasi“ dėl nepakankamo aktyvumo. Tai kaip aprūdijęs automobilis, kuris ilgą laiką stovėjo vienoje vietoje, ir kad jis vėl imtų važiuoti, reikia labai pasistengti. Taip visos organizmo sistemos, būtinos gyvybinei veiklai, nustoja veikti taip, kaip galėtų.

Pavyzdžiui, antsvoris susijęs su per dideliu suvartojamų kalorijų kiekiu ir sulėtėjusiu metabolizmu. Raumenys, įskaitant širdį, negauna pakankamo krūvio ir praranda tonusą. Akivaizdu, kad nejudrus gyvenimas veikia ne tik jūsų išorę. Todėl ir rekomenduojama reguliariai sportuoti, kad organizmas „nerūdytų“.

Sportuodami galite ištreniruoti savo kūną, kad jis veiktų optimaliu režimu. Tačiau, deja, net jei turėsite motyvacijos reguliariai treniruotis, galite nusivilti, kai nustosite matyti progresą jau po kelių savaičių.

Dažnai sakoma, kad sunkiausia - numesti paskutinius tris kilogramus. Iš fiziologinio požiūrio taško tame yra nemažai tiesos. Ilgai treniruojantis, kūnas patiria tam tikras fazes, ir jei nesuprasite, kaip šis procesas vyksta, niekuomet nepasieksite savo sportinių tikslų.

Pirmųjų savaičių metu svoris metamas itin greitai. Ir nepaisant to, kad šiuo metu apetitas itin padidėja ir galite valgyti už tris - svoris vis tiek krenta. Apetito padidėjimą mokslas gali lengvai paaiškinti - kūnui reikia daugiau kuro, kad papildytų energijos atsargas, ir statybinių medžiagų, kad atkurtų raumenų audinį. Tačiau tai - tik pradžia.

Maždaug po trijų-keturių savaičių reguliarių treniruočių procesas sulėtėja. Kūnas persitvarko pagal esamą krūvį ir ima veikti efektyviau. Jis mokosi veikti netekdamas mažiau kalorijų, o treniruočių metu netekti minimalaus galimo energijos kiekio. Šiuo momentu jums reikia pakeisti savo treniruočių programą, kitaip be rezultatų malsitės vienoje vietoje. Iš tikro po šio periodo dauguma žmonių vėl iš naujo priauga savo numestus kilogramus. Kūnas pripranta prie krūvio ir ima veikti lygiai taip, kaip veikė iki treniruočių. Kaip tik dabar reikia pereiti į naują krūvio lygį ir suteikti savo kūnui kažką naujo.

Kūnui reikia nuolatinio tonuso. Tai toks sudėtingas mechanizmas, kad gali tiesiog adaptuotis prie bet kokio pratimo per kelias savaites. Todėl svarbu periodiškai keisti treniruočių programą. Reikalaukite iš savęs daugiau, didinkite intensyvumą, dažnį ir treniruočių trukmę. Labai efektyvu - naudoti įvairius pratimų variantus. Pavyzdžiui, galite vietoje svarmenų naudoti treniruoklius ir atvirkščiai. Vietoje rytinio bėgimo - pasivažinėti dviračiu. Bet koks naujas variantas paveiks naujus raumenis ir privers juos dirbti kitaip. Reguliarūs pokyčiai - būtina sąlyga stabiliam procesui.

Taip pat labai naudingas suvokimas, kaip kūnas vystosi po treniruočių. Kai treniruojatės, apkraunate raumenis, kvėpavimo sistemą, ląsteles. Iškart po treniruotės kūnas išsekęs. Kai tik užbaigiate treniruotę, kūnas ima atsikurti jėgas, papildyti energijos ir maistinių medžiagų atsargas. Esant nuolatinei apkrovai, kūnas vystosi ir geba susidoroti su ta apkrova nepersitempdamas. Todėl apkrovas reikia nuolat didinti.

Taip pat svarbu suprasti, kad nuolat apkrauti kūną ir neleisti jam pailsėti yra pavojinga. Po treniruočių reikia leisti organizmui atsistatyti. Tai reiškia, kad reikia jį aprūpinti pakankamu kiekiu skysčių, maistinių medžiagų ir kalorijų. Priešingu atveju gresia rimtos traumos.

Mūsų kūnas sugeba įvykdyti visiškai neįmanomas užduotis. Nuolat treniruojantis, jis gali tapti greitesnis, stipresnis, grakštesnis - daugiau nei įsivaizduojate. Tačiau mums reikia suvokti savo kūno potencialą ir jo poreikius. Kaitaliodami pratimų programą, stimuliuodami save naujiems rezultatams, galite pasiekti praktiškai bet kokio tikslo. Tiesiog nepamirškite rūpintis savo organizmu kaip automobiliu! Taip visą gyvenimą džiaugsitės puikia sveikata ir fizine forma.