Dietologės teigimu, žuvis neturėtų būti tik šventinis patiekalas. Ją reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę. Dienos norma turėtų būti iki 100 gramų.

Naudingų medžiagų šaltinis

„Žuvis yra vertinama dėl joje esančių gyvūninės kilmės baltymų, jie aukštos kokybės, lengvai virškinami. Dar vienas svarbus dalykas, kad kitaip nei mėsa, žuvis turi daug vadinamų gerųjų riebalų, kitaip – polinesočiųjų, dar kitaip – omega 3 riebalų rūgščių. Jos labai svarbios širdies ir kraujagyslių sistemai, imunitetui. Šių riebalų mūsų organizmas pats pasigaminti negali, todėl ir rekomenduojama nepamiršti valgyti žuvies. Aišku, yra ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E. Taip pat ir vandenyje tirpių B grupės vitaminų. Toliau – svarbių mineralų ir mikroelementų, tokių kaip geležis, cinkas, jodas, fosforas, kalcis, selenas“, - pasakojo dietologė.

Ji pabrėžė, kad kiekviena žuvies rūšis yra skirtinga savo sudėtimi, tačiau manoma, kad žuvys augintos jūroje yra vertingesnės nei ežeruose. Tačiau šioje vietoje nereikėtų apsigauti. Nors lašiša vadinama jūrine žuvimi, bet parduotuvėse dažniausiai ji parduodama išauginta pramoniniu būdu.

E. Kliukaitė patarė pirkti žuvį ne dalimis, o visą iš karto, nes tik taip bus galima atskirti, ar ji tikrai kokybiška ir tinkama vartoti.

Kokybišką žuvį atskirti padės akys, išvaizda ir kvapas

„Žuvis gali būti šviežia, atšaldyta arba šaldyta. Jeigu tai yra šviežia žuvis, turime suvokti, kad ji yra išauginta kažkur netoliese. Pavyzdžiui, iš jūros atvežta žuvis, kuri gali būti atšaldyta ir parduotuvėse parduodama ant ledo, nebebus tokia šviežia kaip prieš tai įvardyta. Pati žuvis turi būti blizgi, švari, neturi matytis kažkokių pažeidimų. Reikia atkreipti dėmesį ir į žiaunų spalvą. Ji gali būti (priklauso nuo žuvie rūšies) nuo tamsiai raudonos iki rausvos spalvos. Žiaunos negali būti tamsios, nes tai jau parodo, kad žuvis pradėjo gesti. Akys turi būti skaidrios, neišblyškusios. Dar svarbu, kad pati žuvis būtų elastinga, stangri, be jokių dėmių. Jos kvapas neturi būti aitrus“, - pabrėžė specialistė.

Kalbėdama apie šaldyta žuvį ji paminėjo, kad jos galiojimo laikas yra iki 6 mėnesių. Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip ta žuvis buvo užšaldyta. Iš šaldytų žuvų, geriau įsigyti žuvį glazūroje. Tiesa, tokia galzūra turi būti skaidri, padengianti žuvį plonu sluoksniu.

Anot E. Kliukaitės, sunku įvertinti, kur žuvį pirkti geriau – turguje ar prekybos centre, pasirinktį tą vietą, kur žuvis dažniausiai išperkama. Dietologė pripažino, kad šiuo atveju vienareikšmiškos nuomonės laikytis nederėtų, tačiau pasakojo, kad šviežia žuvimi turėtų būti prekiaujama iki 5 dienų, vėliau jos paskerdžiamos, išdorojamos ir parduodamos jau kaip atšaldytos, nebegyvos žuvys.

Įsigytą žuvį reikėtų suvalgyti per dvi dienas.

Sveiki patiekalai Kūčių stalui

„Per Kūčias patarčiau patiekti daug daržovių. Tai gali būti ir burokėliai, ir kopūstai ar ankštinės daržovės – pupelės, lęšiai, o taip pat ir grybai. Ant stalo galėtų būti patiekalai su sėklomis, iš kruopų. Svarbu nepamiršti ir tamsios duonos su grūdais. Žinoma, neapsieisime be žuvies patiekalų. Vietoje riebių padažų ją galima pateikti su, pavyzdžiui, daržovėmis, džiovintais vaisiais“, - patarė dietologė.

Anot jos, žuvies kažkaip ypatingai gardinti nereikėtų, neretai ji skaniausiai ir sveikiausia būna tik šiek tiek pagardinta citrina. Jeigu norima kažkokių padažų, tai juos patariama daryti ne iš grietinės ar majonezo, o iš natūralaus jogurto, sumaišius jį su prieskoniais. Pačią žuvį reikėtų kepti ruošti garuose arba orkaitėje, troškinti, kad būtų naudojama kuo mažiau riebalų. Taip ji išsaugos visus vitaminus ir neapsunkins ragautojų skrandžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)