Trumpai - ekstravertai yra atviri, emocionalūs, karštesnio charakterio, linkę konkuruoti. Intravertai yra uždaresnio charakterio, yra tylesni, tačiau pakankamai aštraus proto ir įžvalgūs, jiems patinka ramybė ir vienatvė.

Pastebėjote, jog jūsų vaikas yra būtent intravertas? Galbūt jis nėra pernelyg žaismingas, linkęs daug klausinėti ar bendrauti, mėgsta būti vienas, galbūt netgi užsidaręs savyje? Kaip auginti intravertą vaiką? Pateikiame keletą patarimų tėveliams.

Netraktuokite fakto, kad turite priimti savo vaiką tokį, koks jis yra, o tiesiog vertinkite už tai, koks jis yra. Vaikai intravertai yra labai malonūs, mąslūs, susikaupę ir yra puikūs kompanionai - tačiau tik iki tol, kol jiems yra įdomu tai, ką darote kartu.

Intravertai vaikai paprastai turi daug galimybių išsiugdyti tam tikrus pomėgius ir aistras. Padėkite jiems tobulėti toje srityje, kuri jam yra artimiausia. Intensyvus dalyvavimas tam tikrose veiklose - būreliuose, menų mokyklose - gali būti kelias į sėkmingą intraverto vaiko ateitį. Tradiciškai, tėvai vaikus užrašo į futbolą, pramoginius šokius ir panašiai, bet intravertams vaikams gal tai nebus įdomu, tad labai svarbu prieš vedant vaiką į kokį nors būrelį, išsiaškinti jo potencialų talentą.

Jei jūs pats esate intravertas ir to gėdijatės, bendravimas su intravertu vaiku gali patobulinti jūsų abiejų komunikacinius įgūdžius. Darykite tai ne dėl savęs, o dėl savo vaiko. Juk jis pats gali pradėti įsivaizduoti, kad būti intravertu yra silpnybė ir jis gali jausti nepasitikėjimą savimi. Tad labai svarbu, kad jūs bendrautumėte su savo atžala kuo atviriau ir nuoširdžiau ir vardintumėte jo stipriąsias savybes - kūrybiškumą, atsakomybės jausmą ir panašiai. Nekurkite aplink savo vaiką baimių, kurios galbūt aplankė jus vaikystėje.

Jei jūsų vaikas nėra linkęs į naujus dalykus ar nėra linkęs susipažinti su naujais žmonėmis, pasistenkite tai daryti palaipsniui. Neleiskite jam visiškai atsisakyti tam tikrų dalykų, bet ir žinokite savo vaiko ribas. Atkreipkite dėmesį į tuos dalykus, kurių atžvilgiu jūsų vaikas yra itin atsargus. Leiskite jam žinoti, kad jo atsargumas yra natūralus dalykas, bet ir pasistenkinkite, kad jis pamažu atsisakytų savo baimių, būtinai pagirkite jo pastangas.

Stenkitės nuo vaiko mažumės dalyvauti socialiniame gyvenime - vaikų gimtadieniuose, žiburėliuose, kiemo susibūrimuose ir panašiai. Prieš pradedant eiti į pirmą klasę, aplankykite mokyklą, susitikite su būsima klasės auklėtoja, aprodykite, kur yra tualetas ir kiti svarbūs dalykai - taip vaikas jausis saugiau žinodamas, kad ta vieta jau yra pažįstama.

Ir svarbiausia - gerbkite savo vaiko norą pabūti vienam - neverskite jo daryti to, ko jis tikrai nenori ir jam nėra malonu.