Vilnietė Vilma su DELFI redakcija pasidalino apmaudu, kad artėjančias šventes gadina didžiulės net už, atrodytų, paprastus dalykus prašomos sumos.

„Šį sykį nebegaliu tylėti. Ar aš viena tokia, kuriai atrodo nenormalu už neva iš Kalėdų Senelio gautą laišką mokėti 8 eurus? Būtent tokį įkainį už šabloninį laišką internete prašo Kalėdų dirbtuvės.

Noriu, kad šios šventės mano dukrytei būtų nepamirštamos, sekiau nuolaidas prekybos centre, kad nupirkčiau jos išsvajotą lėlę, sumokėjau už Kalėdų Senelio pasirodymą darželyje – atrodo, kad prieš šventes reikia mokėti kiekviename žingsnyje“, – teigė moteris.

Interneto svetainėje „Kalėdų dirbtuvės“ rašoma, kad užsakyti Kalėdų Senelio laišką vienam vaikui kainuoja 8 eurus, bendras laiškas dviem tos pačios šeimos vaikams – 12 eurų, jei norima atskirų laiškų – atitinkamai 16 eurų.

Užsako kiekvienais metais

Kalėdų dirbtuvių bendraturtės Gintarės Eimantaitės teigimu, minėta laiško kaina atitinka paslaugos kokybę.

Kalėdų Senelio laiškas

„Tikrai nėra taip, kad vaikui už tuos 8 eurus išsiunčiame vieną ploną lapelį. Tame voke jis gauna ir Kalėdų Senelio nuotraukėlių, ir konfeti, ir patį laišką. Laiškai suasmeninti – įrašytas vaiko vardas, patvirtinta, kad jis buvo geras ir pan. Tokios pačios kainos buvo ir pernai, o skundų sulaukiame labai retai“, – kalba G. Eimantaitė.

Anot jos, šiuo metu tenka dirbti itin sparčiai, nes užsakymų plaukia labai daug. „Tie, kurie laiškus buvo užsisakę pernai, jų laukia ir šiemet. Stengiamės, kad tokie vaikai gautų tęstines istorijas. Kiek sulaukiame atsiliepimų, vaikai tikrai patenkinti ir net miegoti eina su tais laiškučiais“, – juokiasi G. Eimantaitė.

Jau trečius metus tokius laiškus rašo ir šeimos centras „Šeimos menas“. Tiesa, jie šios paslaugos, kuri vienam vaikui kainuoja 7 eurus, nereklamuoja ir daugiausia rašo centrą lankantiems vaikams bei jų draugams.

Centro direktorė Anna Babuškina pasakoja, kad laiškus užsakančių tėvų prašo savo vaikus kuo detaliau aprašyti, paminėti, kuo jie domisi, koks jų charakteris, ko laukia dovanų ir pan. „Žinoma, mes naudojamės šablonišku tekstu, bet rašome taip, lyg pažinodami vaiką. Vaikai gauna jiems skirtų pagyrimų ir palinkėjimų, pavyzdžiui, tapti geriausiu dviratininku ar pan.“, – sako A. Babuškina ir priduria, kad parašyti tokiems asmeniniams laiškams reikia nemažai laiko.

Kalėdų senelis fiziko akimis

Užsisakytų nebent milijonieriai

„Raganiukės“ teatro lankytojai Kalėdų Senelio laiško sulauktų sumokėję 15 eurų. Prisistatyti nepanorusi teatro atstovė tikina, kad nors klientams tai gali pasirodyti didelė suma, tai yra sunkus ir finansiškai nuostolingas darbas.

„Tai iš esmės yra dviejų dienų darbas, o kur dar priemonės, medžiagos ir t.t. Čia labai rimtas dalykas. Moralinė ir dvasinė šios paslaugos pusė yra labai stipri. Kai rašom laiškus, būtinai sužinom vaiko vardą, žaisliuką, apie kurį jis svajoja, ir t.t., tėvams reikia užpildyt visą anketą su detalia apklausa. Mūsų žmogus turi atsisėsti, tą anketą analizuoti – tai visos dienos darbas, dailininkas dar galvoja, kaip apipavidalinti tą laišką. Laiškas rašomas ant paruošto popieriaus su piešinukais, blizgučiais. Įdedam pamokymą, kad vaikui jis būtų tikslingas – tai vos ne psichologinis testas. Nors ir nuostolingai, tą darom iš tikėjimo stebuklu“, – kalba teatro atstovė.

Nors teatro puslapyje galimybė užsisakyti Kalėdų Senelio laišką minima, anot pašnekovės, šiais metais ši paslauga nėra aktyvuota. „Jeigu šią paslaugą vėl aktyvuotume, tai kaina būtų neadekvati, niekas neužsisakinėtų, nebent milijonieriai“, – sako ji.

Kalėdų Senelio laiškų sulaukia nemokamai

Tinklaraščio „Su vaikais“ autorės, trijų sūnų mamos Elenos Apynienės nuomone, už Kalėdų Senelio laišką prašomos sumos tikrai neadekvačios. „Mačiau ir aš tą laišką už 8 eurus vienam, už 12 eurų dviem vaikams. Kainos iš tiesų didelės. Bet mūsų namuose Kalėdų Senelis yra tik pasakų personažas, kaip ir bet kuris kitas, pavyzdžiui, Žaibas Makvynas ar Buratinas. Esam nusprendę vaikams sakyti tiesą ir tada toks paštas tiesiog nebetenka prasmės“, – kalba ji.

E. Apynienė apgailestauja, kad šventės smarkiai komercializuojamos, o nuoširdžius šventinius palinkėjimus užgožia dovanų sąrašai.

Tinklaraštininkė įsitikinusi, kad dažnai norint nepermokėti ten, kur galima pataupyti, tereikia šiek tiek išradingumo ir entuziazmo. Puikus to pavyzdys – prieš porą metų E. Apynienės sugalvotas mamų kalėdinis paštas. Idėja paprasta: projekto dalyvės apsikeičia kontaktais ir išmoningai sukurtus laiškus siunčia viena kitos vaikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)