„Ignalinoje buvo padarytas didelis įdirbis ir laimėtas gyventojų pasitikėjimas. Viskas prasidėjo nuo pagal probleminių teritorijų statusą gautos paramos – 8,6 mln. litų. Renovavome 15 daugiabučių Ignalinos mieste ir 1 Didžiasalyje. Po to žmonės patikėjo, kad renovacija yra gerai, buvo parengta ir 2012 metais patvirtinta programa „Ignalinos enervizija“.

Šios programos pavyzdžiu Aplinkos ministerija visoje Lietuvoje pritaikė tokį pat modelį, kai savivaldybės yra renovacijos iniciatorės. Gyventojai tik balsuoja, ar sutinka, kad jų namas būtų renovuotas, o visą organizacinį, techninį, statybinį darbą perima savivaldybės kontroliuojama įmonė“, - sakė Savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas Vidmantas Čepulėnas.

Ignalinoje renovuoti jau 35 namai, 15-je vykdomi darbai, o rangovai užsakyti dar 24 namams. Planuojama, kad artimiausiu metu pavyks modernizuoti dar 4 daugiabučius.

„Sudėjus visus renovuotus ir dar planuojamus renovuoti namus, išeina, kad rajone bus modernizuoti 94 namai. Savivaldybės įmonė „Ignalinos butų ūkis“ administruoja 105 daugiabučius, vadinasi, modernizuota bus beveik 90 proc. visų daugiabučių. Svarbiausia, kad tai jau nebėra siekiamybė, tai jau realybė“, - džiaugiasi V. Čepulėnas ir tikina, kad greitai Ignalina bus moderniausias miestas.

Anykščiuose pagal naują valstybės daugiabučių modernizavimo programą yra baigiami renovuoti 14 daugiabučių. Dar 18 daugiabučių savininkai yra pritarę tolesnei renovacijai ir tikimasi, kad iki kitų metų pabaigos namai bus modernizuoti.

Tačiau anykštėnai susiduria su tam tikra problema - trūksta statybininkų.

„Pagal dabar galiojančius teisės aktus, valstybės parama rangos darbams yra 40 procentų, o dokumentacijos parengimas kompensuojamas 100 procentų. Nuo kitų metų ši tvarka gali keistis. Jei rangos darbai nebus nupirkti iki paskutinės šių metų dienos, o baigtas renovuoti namas nebus priduotas Valstybinei statybos inspekcijai iki 2015 m. spalio 1 d., valstybės parama rangos darbams gali sumažėti iki 30 procentų, o techninės dokumentacijos parengimą valstybė kompensuos tik 50 proc. Procesas gali užstrigti ir dėl to, kad trūksta statybininkų“, - sako Anykščių rajono savivaldybės Investicijų ir projektų valdymo skyriaus specialistė Loreta Pesliakienė.

Savivaldybė siekia, kad teisės aktai būtų pakeisti ir šiemet renovacijai pritarusiems namams Valstybės parama po 2015 m. spalio 1 d. nebūtų mažinama.