Lietuvos banko tarptautinių ryšių departamento direktorius Rimtautas Bartkus sako, kad gruodžio 31 d. popietę elektroninė bankininkystė jau bus pradėta pertvarkyti ir nebeveiks visuose bankuose. Visų bankų funkcionalumas turėtų būti atkurtas pirmąją mokėjimų dieną – sausio 2 d. Kai kurie bankai žada atkurti pilną sistemų funkcionalumą jau sausio 1 d., o kai kurie sausio 1 d. žada bent galimybę pasitikrinti sąskaitų likučius.

Bankų skyriai gruodžio 31 d. taip pat užsidarys anksčiau.

„Reikėtų paskubėti savo reikalus susitvarkyti maždaug iki vidurdienio, nes iki 12 valandos bus daromi pavedimai į kitus bankus, o apskritai bankas nustos veikti 13:30 val. Internetinė bankininkystė veiks iki 15 val. ir po to jau reikėtų planuoti, kad operacijos nebus vykdomos iki kitos dienos 14 val.“, – sako SEB banko Verslo plėtros departamento vadovas Linas Januškevičius.

Pataria naujametę naktį turėti šiek tiek grynų

SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė įsitikinusi, kad chaoso naujametinę naktį dėl euro įvedimo kilti neturėtų. Jos nuomone, nedidelis sumišimas gali kilti nebent dėl to, kad žmonės nežinos, pavyzdžiui, kaip atsiskaityti už taksi paslaugas po vidurnakčio.

„Norisi priminti, kad naktį taksi bus galima atsiskaityti ir litais. Tie, kurie planuoja ir yra įpratę už viską atsiskaityti mokėjimo kortele, turėtų žinoti, kad naktį bus momentas, kurio metu kortelės gali neveikti“, – aiškina J. Varanauskienė.

Ji prideda, kad kortelės neveikti turėtų trumpą laiką, bet geriau turėti grynųjų pinigų. Ar tai bus litai, ar eurai – nesvarbu.

DNB banko prezidento pavaduotoja Vaineta Barevičiūtė žada, kad DNB klientų kortelės veiks nepertraukiamai, o bankomatai vidurnaktį bus atjungti maždaug pusvalandžiui.

Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdienė teigia, kad klientai galės be trukdžių atsiskaityti kortelėmis nuo 00:30 val.

R. Bartkus teigia, kad dėl Lietuvoje įvedamų pakeitimų, trumpą laiką neveiks ir užsienyje naujuosius metus pasitinkančių lietuvių banko kortelės. Todėl reikėtų iš anksto pasirūpinti grynaisiais pinigais vietine valiuta.

Bankomatus pradės išjunginėti sausio 29 d.

Pasak Lietuvos banko tarptautinių ryšių departamento direktoriaus Rimtauto Bartkaus, kai kurie bankai dalį bankomatų planuoja išjungti jau gruodžio 29 d. Tai yra daroma tam, kad visus bankomatus būtų galima užpildyti eurais ir parengti juos eurų išdavimui iš karto po vidurnakčio. Ekspertas ramina, kad šią dieną bus išjungiami tie bankomatai, šalia kurių yra kitas to paties banko bankomatas, todėl tai neturėtų sukelti didesnių nepatogumų.

Lietuvos banko atstovo teigimu, daugumos bankomatų veikla turėtų nutrūkti apie 23 val., bet „praėjus pusei valandos po vidurnakčio turėtų būti atkurtas normalus mokėjimo kortelių ir bankomatų tinklo funkcionalumas. Taigi maždaug 5 min. po vidurnakčio maždaug pusėje šalies bankomatų jau bus galima išsiimti eurus, o 30 min. po vidurnakčio tai turėtų būti galima padaryti visuose bankomatuose“.

Bankomatai grynųjų pinigų nepriims beveik parą

Bankininkai taip pat perspėja, kad tie, kurie planuoja turimus litus pasidėti į savo banko sąskaitą, turėtų tai padaryti kuo greičiau. SEB banko atstovė J. Varanauskienė juokauja, kad tai jau reikėjo padaryti vakar ar užvakar. Artėjant metų pabaigai vis daugiau žmonių norės pasinaudoti tokia pat galimybe, todėl prie pinigus priimančių bankomatų gali nusidriekti eilės.

Norintieji litus į savo sąskaitas įnešti kitais metais tai galės padaryti lygiai taip pat kaip ir anksčiau, bet svarbu tai, kad grynuosius pinigus priimantys bankomatai neveiks beveik parą. Jie nustos veikti šių metų gruodžio 31 d. 15 val., o vėl pradės veikti kitų metų sausio 1 d. 14 val. J. Varanauskienė pabrėžia, kad toks laiko tarpas taikomas tik grynuosius pinigus priimantiems bankomatams.

Sąskaitas apmokėti reikėtų anksčiau

Sąskaitas internetu apmokantys ar pinigų pervedimus šių metų paskutinę dieną norintys atlikti gyventojai tuo turėtų pasirūpinti gerokai anksčiau. R. Bartkaus teigimu, numatomas trumpesnis mokėjimo sistemų darbas – bankai mokėjimų nurodymus priims iki gruodžio 31 d. 12 val. Vėliau prasidės sistemų atnaujinimo darbai.

„Gruodžio 31 d. popietę elektroninė bankininkystė jau bus pradėta pertvarkyti. Visų bankų funkcionalumas turėtų būti atkurtas pirmąją mokėjimų dieną – sausio 2 d. Dalinis funkcionalumas, t. y. galimybė pasitikrinti sąskaitų likučius kai kuriuose bankuose bus užtikrintas jau sausio 1 d. rytą. Kai kurie bankai taip pat jau turės pilną elektroninės bankininkystės funkcionalumą – galimybę pilnai naudotis paslaugomis sausio 1 d. popietę“, – aiškina R. Bartkus.

Pasak J. Varanauskienės, mokesčių apmokėjimu internetu gyventojams derėtų pasirūpinti dar gruodžio 30 d. iki 20 val., nes gruodžio 31 d. tokių įmokų galimybės bus ribotos. Taip pat ekspertai pataria pirmosiomis metų dienomis susilaikyti nuo nebūtinų prekių ir paslaugų pirkimo. Esą dėl operacijų dviem valiutomis tai gali užtrikti gerokai ilgiau.