Gyventojai, planuojantys keisti langus, baiminasi, kad ilgainiui plastikiniai langai taps pralaidūs šalčiui ir todėl maždaug po dešimties metų namų savininkai gaus vėl mokėti pinigus ir dėtis naujus langus.

Statybų specialistai teigia, kad toks būgštavimas pagrindo jau neturi, kadangi modernūs langai daromi eliminuojant galimus šilumos izoliacijos pralaidumus.

„Jau seniai nebededami vadinamieji vienos ar dviejų kamerų plastikiniai langai, su kurių šalčio pralaidumu ilgalaikėje perspektyvoje kyla problemų. Šiuolaikiniai – tikrai kokybiški, gamintojai pirkėjui pateikia ir kokybės deklaraciją, ir 5 metų garantiją. Jei langai yra sertifikuoti Europos Sąjungos, jokių problemų kilti neturėtų. Reikalavimus atitinkančius langus gaminančių įmonių Lietuvoje – tikrai daug. Verta rinktis vietinę prekę, o ne bandyti sutaupyti vežantis iš kaimyninių šalių, kur nemažai įmonių siūlo pigius, tačiau mažiau patvarius langus”, - konsultuoja „Ignalinos butų ūkio“ direktorius Antanas Gylys

Plastikiniai langai turi būti montuojami pastato išorėje

Dedantis naujus langus, svarbiausias etapas vis tik ne pačių langų pasirinkimas, o jų montavimas. Netinkamai sumontavus plastikinius langus, jų rėmuose gali kondensuotis drėgmė, įsiveisti pelėsis.

„Langas turi būti montuojamas šilumos izoliacijos sluoksnyje. O dabar žmonės net naujuose namuose dažnai langus montuoja mūro konstrukcijose ar kitokiose laikančiose konstrukcijoje. Dėl to nėra tinkamos izoliacijos bei rasos taškas gali susidaryti ne ten, kur reikia. Be to, svarbu tinkamai apdirbti langokraščius ir įtraukti šalčio tiltą, apskaičiuojant, kur bus tas rasos taškas. Jei yra tiesioginis peršalimas, reiškia kondensatas susidarys pastato viduje, pavyzdžiui, lango rėmo plokštumoje iš vidaus – taip gali atsirasti ir pelėsis. Todėl pagrindinė taisyklė dedant langus - montuoti juos šilumos izoliacijos sluoksnyje, išorėje. Langas turi būti išneštas iš laikančiosios konstrukcijos”, - pataria konstrukcijų inžinerijos bendrovės vadovas Andrius Gudelis.

Ydingai deda langus iš taupumo

Anot inžinieriaus, pagrindinis motyvas, kodėl vykdant renovaciją dažniausiai langai dedami į pastato konstrukciją, o ne už jos, yra kaina – taip tiesiog pigiau.

„Norint sumontuoti langą išorėje reikalingas papildomas medinis karkasas arba tinkuotos tvirtinimo detalės. Jei langas sunkus, tai jo detalės irgi yra sudėtingos, jų tvirtinimas vėlgi yra atskira respublika, visa tai remiasi į aukštesnę kainą. Be to, dėti langą į pastato konstrukciją yra tiesiog patogu – atneši langą į prilaikančią konstrukciją, padedi - ir stovi”, - dažnai pasitaikančias langų dėjimo klaidas vardija A. Gudelis.