Padangų pirkimas yra vienas tų užsiėmimų, kuriems žmonės įprastai mažiausiai nori skirti laiko ir pinigų. Vis dėlto reikėtų įvertinti tai, kad šis pasirinkimas nulems, kaip jūs kasdien važinėsite artimiausius 3-6 metus. Jeigu pasirinksite blogai, jūsų mylimas automobilis bus valdomas panašiai kaip pikapas arba jis gąsdins kaskart važiuojant per lietų.

Be to, nepatyrusius vairuotojus gąsdina tai, kad visos padangos atrodo vienodos, visi gamintojai tvirtina, kad jų produkcija geriausia, o visi ratų „apavai“ kainuoja daugiau, nei išgali jūsų biudžetas. Vis dėlto šis procesas nėra toks skausmingas. Štai keletas patarimų, kurie palengvins užduotį išsirinkti tinkamas padangas.

Paklauskite savęs, ar buvote patenkinti savo senomis padangomis

Jeigu jums patinka, kaip elgiasi automobilis kelyje, atsakymas paprastas: pirkite to paties modelio padangas, kokias ir turėjote anksčiau. Gera žinia yra tai, kad padangų ir automobilių gamintojai išleidžia apie 1 mln. dolerių tam, kad būtų sukurta padanga, kuri padėtų vairuotojams labiau mėgti vieną ar kitą automobilį.

Nauji automobiliai komplektuojami su vieno ar kito tipo padangomis neatsitiktinai – taip siekiama pabrėžti gerąsias mašinos savybes ir paslėpti blogąsias. Tad jeigu esate patenkinti savo automobiliu, rinkitės padangas, kurias rekomenduoja gamintojas.

Jeigu skundžiatės tuo, kad važiuojant per lietų automobiliui trūksta stabilumo, prisiminkite, kaip buvo tada, kai padangos dar buvo šviežios? Jeigu anksčiau viskas buvo gerai, reiškia problema yra padangos nusidėvėjimas. Tuomet jums nereikia kitokių padangų, jums reikia tokių pat, tik naujų.

Kada laikas keisti padangas?

Nesate tikri, ar jau metas keisti padangas? Automobilių ir padangų gamintojai neturi bendro atsakymo šiuo klausimu, tačiau iš esmės reikėtų susirūpinti ir atidžiau sekti padangų savybių pokyčius kai joms sukanka 6 metai. Sužinoti padangos pagaminimo datą labai paprasta: tereikia užmesti akį į ant sienelės esantį raidinį skaitmeninį kodą, kuris prasideda DOT. Keturi paskutiniai skaičiai rodo metus ir savaitę, kada buvo pagaminta padanga. Pavyzdžiui, užrašas „DOT1209” šifruojasi, kad padanga pagaminta 2009-ųjų 12-ą savaitę.

Galima iškart įspėti, kad jeigu norėsite pirkti padangas, kurios buvo skirtos naujam automobiliui, greičiausiai išsigąsite sužinoję jų kainą. Vis dėlto automobilių gamintojai dažnai nurodo mažiausiai du skirtingus rekomenduojamų padangų prekės ženklus. Užtruksite paieškoms internete, tačiau rasite pigesnę alternatyvą. Be to, reikia turėti galvoje, kad gamintojai skirtingoms tam tikro modelio versijoms rekomenduoja atitinkamas ir padangas. Pavyzdžiui, sportinei modelio versijai skirtos padangos pasižymės kietesniu važiavimu, o jeigu turite būtent tokį automobilį ir nuspręsite pirkti padangas, numatytas bazinei modelio versijai, tuomet ir važiavimo savybės bus atitinkamos.

Itin svarbūs namų darbai

Pirkdami įvertinkite ir tai, kiek laiko jums tarnaus padangos. Jeigu vairuojate sportinį automobilį, turėtumėte būti nusiteikę, kad optimistišku variantu jums padangos tarnaus apie 30 000 km.

Vis dėlto jei negalite rasti padangų, kurios originaliai buvo sumontuotos ant naujo automobilio, padangų pardavėjai patars dėl geriausios alternatyvos. Greičiausiai jos neatstos jūsų pamėgtų, bet turėdami naujas padangas jausitės panašiai kaip ir pakeitę šukuoseną, kai nauji potyriai atstoja skirtumus.

Pati svarbiausia taisyklė: pasidomėkite prieš pirkdami. Vizitas pas padangų pardavėjus bus mažiau gąsdinantis jeigu prieš tai įvertinsite savo poreikius ir biudžeto galimybes bei vieną vakarą skirsite informacijos paieškoms apie padangų gamintojus, pardavėjus ir kainų tendencijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)