aA
Ruošdami Kūčių ir Kalėdų stalą, iš anksto apsvarstome kiekvieną smulkmeną: nuo užkandžių, pagrindinio patiekalo iki deserto ir gėrimų. Vieni stengiasi rinktis lietuviškus, tradicinius patiekalus, kiti ant stalo deda tai, kas jiems ir jų šeimos nariams skaniausia. Išrinkti pagrindinius patiekalus sunku nėra, tačiau ką daryti su desertais? Kokius pyragus kepdavo mūsų senoliai Kūčioms ir Kalėdoms?
© DELFI / Valdas Kopūstas

Griežtai laikėsi pasninko

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas Muzeologijos katedros vedėjas, profesorius, daktaras Rimvydas Laužikas, maisto ir valgymo kultūros LDK specialistas, pasakoja, kad senovės lietuvių Kūčių ir Kalėdų stalai labai skirdavosi. Nors ir šiais laikais yra stropuolių, kurie labai kruopščiai laikosi Kūčių stalo tradicijų, anuomet tai buvo ne pasirinkimas, o būtinybė.

Kalbant apie desertus ant Kūčių ir Kalėdų stalų, prof. dr. R. Laužikas pasakoja, kad dėl pasninko per Kūčias žmonės skanėstų vengdavo.

„Ant Kūčių ir Kalėdų stalų dedami skirtingi kepiniai. Per Kūčias yra pasninkas, todėl negalima valgyti nieko pieniško, mėsiško ir pan. Ir tas stalas buvo gerokai archaiškesnis. Šiaip apskritai, unikalias Kūčias turi buvusi Abiejų Tautų Respublikos erdvė – Lenkija, Lietuva, Baltarusija, Ukraina. Jos panašios gastronominiu požiūriu. Tai Kūčių stalo saldumynų nelabai yra. Nebent, jei prie saldumynų galima priskirti šližikus arba vadinamus kūčiukus, patiekalą kūčia (grūdai, žirniai su medumi ir aguonomis)“, – aiškina R. Laužikas.

Ką mūsų proseneliai dėdavo ant kalėdinio stalo: nuo šių dienų skiriasi kaip diena ir naktis
© Corbis / Scanpix

Kalėdų stalas, anot pašnekovo, kur kas įvairesnis. Šventiniu pyragu buvo laikomas saldus, kvietinių miltų baltas pyragas su razinomis, meduoliai su medumi, į kuriuos buvo dedama įvairių prieskonių.
Tiesa, šiandien parduotuvėse populiarūs imbieriniai sausainiai gali atitikti mūsų senolių kepamus meduolius.

„Meduoliai dar gali būti vadinami tiesiog imbieriniais sausainiais. Tai yra sausainiai, kuriuose yra medus miltai ir prieskoniai, o paskui priklauso nuo šalių, kuriuose kepama. Vienose dominuoja imbieras, kitose – muskatas ar gvazdikėliai. Lietuvoje žinomi labai seniai“, – pasakoja prof. dr. R. Laužikas.

Kūčia
Kūčia
© Fotolia nuotr.

Ką skanaujame šiandien?

Šiandien tikrai ne visi lietuviai laikosi Kūčių ir Kalėdų stalų papročių. Kartais šventės netgi tampa puikiu pretekstu įsigyti ir paragauti seniai geidžiamų skanėstų. DELFI pasidomėjo, kokius desertus žmonės dažniausiai perka prieš didžiausias metų šventes.

Kaip komentuoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, ypatingi, nekasdieniški gardumynai – vienas svarbiausių šventinio stalo akcentų. Jį papuošia tortai, pyragai, pyragaičiai, plokštainiai ir kiti smaližių pamėgti saldėsiai. Anot jos, pardavimų tendencijos rodo, jog tokius, šviežios konditerijos gaminius, pirkėjai suskumba įsigyti likus kelioms dienomis iki švenčių. O dieną ar dvi prieš šv. Kalėdas, skanių, gražių, šviežių, jau pagamintų desertų paklausa išauga net keletą kartų.

„Analizuojant pastarųjų metų konditerijos gaminių paklausą, tarp populiariausių pasirinkimų vietos neužleidžia „Maximos“ meistrų vizitine kortele tapęs tortas su maskarponės sūriu. Jį vejasi kiti „Maximos“ meistrų gaminiai, išsiskiriantys „Meistro kokybės“ ženklu: griliažiniai pyragaičiai, medaus skonio plokštainis, pyragas „Aguoninis vainikas“. Toliau eilėje pagal populiarumą rikiuojasi pyragas su plikyto kremo įdaru, plokštainis su vyšnių įdaru, tortas „Juodoji rožė“ ir dar visa eilė skanių gardėsių. Mūsų meistrų teigimu, šiuo metu „ant bangos“ tortai, pyragai ir pyragaičiai, pertepti egzotinių vaisių tyrėmis, dekoruoti minimaliai, tačiau itin estetiškai. Mažesnio dydžio – tačiau išraiškingų formų. Tad norėdami patenkinti besikeičiančius pirkėjų poreikius, šiemet siūlome per 20 naujų „Meistro kokybės“ saldėsių, sukurtų specialiai šioms, artėjančioms šv. Kalėdoms.“, – vardija V. Drulienė.

Kūčiukai su aguonpieniu
Kūčiukai su aguonpieniu
© sezoninevirtuve.lt

Tiesa, prekybos tinklas pirkėjus vilioja desertais, kurie nėra panašūs į tradicinius Kalėdinius kepinius. Išrankiųjų Kalėdų stalą gali puošti šokoladinio biskvito tortas „Gruodas“ su lazdynų kremu, florentinų iš lazdynų riešutų sluoksniu ir abrikosų įdaru, kurio paviršius primena žemę, ką tik padengtą žiemišku šalčiu. Taip pat tortas su pistacijų skonio kremu bei pasiflorų želė, šokoladinį tortą su citrininiu morenginiu traškučiu, tortas su šampano skonio kremu.

„Naujų, dar neišmėgintų skonių pasiilgusius, stebinsime pyragaičiais su jogurtinio grietinėlės kremo sluoksniu, citrininiu įdaru ir šaldytomis avietėmis, padengtais glaistu su apelsinų žievelių cukatais. Jiems nenusileis viskio skonio pyragaičiai ar pyrago „Brownie“ skiltelės. O kepykloje kepamus pyragus ir pynes gardins įvairūs įdarai: cinamono ir apelsinų uogienės, vyšnių, karamelės ir bananų“, – kokiais saldėsiais vaišinti svečius per šventes, rekomenduoja V. Drulienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Nutylėta žinia“: svarbaus vizito metu JAV žengtas dar vienas žingsnis dėl Venckienės išlaisvinimo (43)

Vasario 7 dieną Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Senate ir Atstovų rūmuose kartu su Baltijos...

Po kalinių egzekucijos Pravieniškėse – nuosprendis įkalintiems žudikams (71)

Vadinamąsias „naujokų krikštynas“ Pravieniškių pataisos namuose surengę ir iš kitų...

Teisėjų korupcijos byloje aiškėja pirmosios kardomosios priemonės: verslininkų sąrašas plečiasi papildyta 13:35 val.  (1403)

Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį toliau teikiami prašymai suimti teisėjų korupcijos...

Daužo viltis dėl „Brexit“: turės „baisių“ padarinių visame žemyne (21)

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį sakė, kad nors...

Dviejų vaikų tėvą pražudęs girtas Komskių įmonės vairuotojas siunčiamas už grotų: atsakomybė krito ir įmonei (12)

Motociklu pas šeimą į Palangą važiavęs vyras antro savo mažylio taip ir nebeišvydo. Komskių...

Futbolo federacijos biudžete – milijoninės skolos, jungiamas taupymo režimas laukia dar vienas VMI patikrinimas (69)

„Buvo ir tokių dienų, kai federacijos sąskaitoje tebuvo vos 1000 eurų, norėdami atleisti...

Gavo užduotį suprojektuoti namus 4 asmenų lietuvių šeimai: įvertinkite, kaip pavyko (11)

Jau penkti metai lietuviai suburia užsienio architektus kurti ir projektuoti specialiai Lietuvai...

Kaip išsirinkti tinkamus džinsus: 5 taisyklės, kuriomis privalai vadovautis ir esminės klaidos! (22)

Artėjant pavasariui vis opesniu klausimu tampa kasmetinis garderobo atnaujinimas. Dažniausiai jis...

Malinauskas praneša apie kratą namuose, spaudimu kaltina prezidentės patarėją papildyta 13.50 (105)

Vykstant tyrimui dėl teisėjų korupcijos, Druskininkų mero Ričardo Malinausko ir jo patarėjo...

Norite numesti svorio? Valgykite dvejus pusryčius ir teisingus pietus

Kalbant apie svorio metimą, svarbiausia yra valgyti ne mažiau, o protingai, rašo menshealth.com.