Išmoktos priežiūros pamokos

Anksčiau renovuojamo namo priežiūra buvo atiduota tik į techninio prižiūrėtojo rankas. Dabar priežiūrą vykdo ir dvi valstybinės institucijos – Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) bei Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI). Jos tikrina tiek rangovų, tiek techninio prižiūrėtojo darbų kruopštumą.

„Toks sprendimas buvo priimtas siekiant sustiprinti statybų techninę priežiūrą. Padaryti ir atitinkami Statybos reglamento straipsnio dėl statinio statybos techninės priežiūros pakeitimai“, – pasakoja BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Tiek BETA, tiek VTPSI ekspertai patikrina visus renovuojamus daugiabučius bent kartą – patikros įvairiose vietose vyksta kiekvieną dieną, iš anksto neįspėjus. Jeigu nustatomi pažeidimai, reikia tikėtis dažnų inspektorių vizitų. „Dažnai atvykstame su VTSPI ekspertais, tačiau galime atvažiuoti ir atskirai“, – statybininkus kontroliuojančių institucijų darbo principus paaiškina pašnekovas.

Ką tikrina BETA, o ką – VTPSI?

Abiejų institucijų inspektoriai tikrina panašius dalykus: kaip vyksta statybų procesas, ar kokybiškai atliekami numatyti darbai, ar visų savo įsipareigojimų laikosi techninis prižiūrėtojas. BETA ekspertai papildomą dėmesį skiria dokumentams: „Peržiūrime techninį darbo projektą, pavartome statybos žurnalą, įsitikiname, ar vykdomi darbai atliekami pagal investicijų plane numatomas priemones, kurių įgyvendinimui pritarė gyventojai.

Svarbu, kad darbai nenukryptų nuo to, kas buvo iš anksto suderinta ir nurodyta investicijų plane. Taip pat kontroliuojame, kad darbų priėmimo aktuose nebūtų įrašyti neremiami darbai, pavyzdžiui, vaikų žaidimo aikštelės įrengimas. Tokių atvejų pasitaiko“, – komentuoja E. Petrauskas.

Pašnekovas taip pat paaiškina, kas nutinka patikrų metu užfiksavus tam tikrus pažeidimus. „Pastebėjus neatitikimus drausminį aktą, įspėjimą dėl statybos techninio prižiūrėtojo veiklos gali surašyti tik VTSPI. Tačiau BETA taip pat fiksuoja pažeidimus. Pavyzdžiui, nagrinėdami statybos žurnalą matome, kad techninis prižiūrėtojas lankosi objekte per retai – tuomet apie tai informuojame VTPSI, atvyksta jos inspektoriai ir imamasi atitinkamų priemonių“, – pasakoja pašnekovas.

Be to, jis atkreipia dėmesį, kad informacija apie BETA ir VTPSI darbuotojų nustatytus pažeidimus pasiekia visas suinteresuotas šalis – namo administratorių, techninį prižiūrėtoją, rangovus ir t. t.

Gali kreiptis tiesiogiai

Gyventojai, pastebėję galimą renovacijos broką, gali tiesiogiai kreiptis į atsakingas institucijas. „BETA nagrinėja kiekvieną gautą skundą“, – patikina E. Petrauskas. Tačiau vis dėlto geriausiai pastebėjus neatitikimus iš pradžių apie tai pasakyti techniniam prižiūrėtojui – jis yra gyventojų atstovas, gina jų interesus ir turi kruopščiai prižiūrėti, kaip rangovas vykdo patikėtus darbus.

Gyventojai patys asmeniškai taip pat gali dalyvauti priimant sprendimus. „Kiekvieną savaitę vyksta gamybiniai pasitarimai, juos šaukia rangovas. Šiuose susitikimuose dalyvauja techninis prižiūrėtojas ir namo administratorius, kiti specialistai.

Gyventojai gali pasiteirauti namo administratoriaus, koks šių susitikimų grafikas, juose lankytis ir tiesiogiai išsakyti savo pastabas. Praktika rodo, kad tai tikrai veiksminga. Jei pastabos objektyvios, į jas nedelsiant atsižvelgiama“, – patikina BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas.