aA
Labai plačiai maisto pramonėje vartojamas krakmolas yra puikiai žinomas, tačiau dėl jo vartojimo tebekyla daug klausimų. Kiekvienam vertėtų išsiaiškinti, kaip ir su kuo valgomas krakmolas ir kada jis gali smarkiai pakenkti.
© Shutterstock nuotr.

Kur ir kodėl vartojamas krakmolas?

Krakmolas yra vienas pagrindinių angliavandenių šaltinių žmogaus mityboje. Jis gaminasi augaluose kaip fotosintezės produktas, tad jo natūraliai yra duonoje, bulvėse, kviečiuose, kukurūzuose bei ryžiuose. Lietuvoje populiariausias bulvių krakmolas. Jis gaunamas bulves susmulkinant ir perpumpuojant į dideles talpyklas. Jose nusistovi. Gautas krakmolas dar kartą perplaunamas vandeniu. Dar kartą paliekamas nusistovėti. Po to džiovinamas šilto oro srove.

Jo vartojame kasdien: augina svorį ir net sukelia vėžį
© Fotolia nuotr.

Krakmolas – balti, grūdėti, šaltame vandenyje netirpūs milteliai. Krakmolas vartojamas kaip maisto priedas pieno (jogurtų, varškės desertų, sūrelių ir pan.), konditerijos, kulinarijos gaminiuose, dešrose, padažuose, kisieliuje, saldumynuose, leduose, kremuose, greito paruošimo sriubose, netgi vaikams skirtose tyrelėse, vaistų bei papildų kapsulėse. Šis priedas maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko norimą konsistenciją, aiškina mitybos specialistė Evelina Pleterienė.

Pakeistų savybių krakmolas

E. Pleterienė tvirtina, kad pakeistų savybių ir modifikuotas krakmolas iš esmės yra tas pats. Tokiame krakmole yra pakeistos kelios molekulių jungtys ir nuo tokių pakeitimų krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuotas krakmolas maistą geriau sutirština, geriau palaiko gaminio formą. Be to, toks krakmolas atsparesnis karščiui, rūgštims, todėl maisto pramonėje naudojamas kaip stabilizatorius, emulsiklis, tirštiklis, padeda išlaikyti ilgesnį produkto galiojimo terminą. Modifikuotas būna bulvių, kukurūzų, ryžių krakmolas.

Jo vartojame kasdien: augina svorį ir net sukelia vėžį
© Shutterstock nuotr.

Dietistė Asta Bagdonaitė atkreipia dėmesį, kad pakeistų savybių krakmolas ir jo turintys gaminiai dažnai painiojami su genetinės inžinerijos taikomais metodais sukurtu maistu, kai yra pakeičiama ląstelės DNR (genetinė informacija). Tai – genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), kurių gamtoje natūraliai atsirasti negali. Tokie produktai gali kelti grėsmę žmogaus sveikatai ir aplinkai, todėl yra vengtini.

Bet modifikuotas krakmolas nėra GMO, aiškina dietistė. Pakeistų savybių krakmolas – tai tiesiog rafinuotas angliavandenis (polisacharidas).

Krakmolas – sveika ar vengtina?

Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Žmogus turi 50–55 proc. energijos gauti iš angliavandenių. Jie iš esmės nėra kenksmingi, tačiau suvartojamas kiekis turi atitikti organizmo poreikius: fizinį krūvį, darbo pobūdį, sveikatos duomenis. Bendrai visiems žmonėms krakmolo turintys produktai nėra geriausias pasirinkimas vakare, nes krakmolas yra angliavandenis, kuris, patekęs į organizmą, veikiamas įvairių fermentų, virsta gliukoze. O gliukozės perteklių organizmas verčia riebalinėmis atsargomis. Dėl rafinuotų angliavandenių pertekliaus atsiranda antsvorio, diabeto, širdies ir kraujagyslių problemų, todėl, kaip ir visi angliavandenių turintys produktai, krakmolas turi būti vartojamas saikingai, aiškina mitybos specialistė.

Jo vartojame kasdien: augina svorį ir net sukelia vėžį
© Shutterstock nuotr.

Be to, modifikuoto krakmolo sudėtyje gali būti gliuteno, todėl netoleruojantiems šio baltymo E. Pleterienė pataria atidžiau skaityti produktų etiketes.

Kaip vartoti krakmolingą maistą?

Krakmolą geriau įsisaviname, kai maisto produktai apdorojami termiškai. Todėl bulves verdame, o duoną kepame. Tačiau, pasak E. Pleterienės, ilgai kaitinant produktus su krakmolu aukštoje temperatūroje susidaro kancerogeninės medžiagos, tokios kaip akrilamidas. Be to, kuo ilgiau apdorojami tokie produktai, tuo daugiau suyra angliavandenių jungčių. Ir taip sudėtiniai angliavandeniai virsta mažai naudingais paprastaisiais angliavandeniais, kurie nesuteikia sotumo jausmo ir greičiau virsta riebalais. Todėl specialistė įspėja nepervirti kruopų, vengti aliejuje ilgai keptų bulvių, traškučių ir panašiai.

Keptos bulvės su šoninės „marškinėliais“
Keptos bulvės su šoninės „marškinėliais“
© Fotolia nuotr.

Specialistė sako, kad sveikam žmogui nebūtina rūpintis krakmolo derinimu su kitais produktais, tačiau turintiems virškinimo bėdų, pavyzdžiui, opą, gastritą ar padidėjusį rūgštingumą, reikėtų atkreipti dėmesį, su kuo valgomas krakmolingas maistas. Prasčiausiai jis virškinamas su raudona mėsa. Toks derinys skrandyje gali išbūti iki 10 valandų ir sukelti sunkumo jausmą.

Apskritai krakmolas sunkiai virškinamas kartu su baltymais ar rūgščiais produktais, nes baltymai pradedami skaidyti rūgščioje aplinkoje, krakmolas – šarminėje. Todėl bulvės su kefyru ar kotletu – ne pats geriausias pasirinkimas, ypač prieš miegą. Maistas, turintis krakmolo, puikiai tinka su daržovėmis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tikinčiųjų minios pasitiko popiežių Katedros aikštėje nuolat pildoma (827)

Į Vilnių atvykęs popiežius Pranciškus Katedros aikštėje susitinka su tikinčiu šalies jaunimu,...

Apsilankė prabangiausiuose Lietuvos studentų bendrabučiuose: čia galioja ypatingos taisyklės (4)

Daugelis vyresnės kartos atstovų studentiškus laikus prisimena su nostalgija, ypač tie, kurie...

Gyvai / LKL sezono atidarymo tiesioginė transliacija: „Žalgiris“ – „Pieno žvaigždės“ (9)

26-tasis LKL sezonas oficialiai prasidėjo! Pirmosios rungtynės vyksta Kaune, kur aštuoniskart iš...

Žmonių gelbėjimo drama Baltijos jūroje: sudužo jachta, kapitonas ir jo sūnus nuskendo papildyta 17.03 (99)

Šeštadienį Klaipėdoje gelbėtojai išskubėjo į pagalbą skęstantiems žmonėms. Pranešama apie...

Popiežiaus kalba prie Aušros vartų sulaukė ir kritikos: jautėsi užmiršti nuolat pildoma (214)

Popiežiaus kalba prie Aušros vartų susilaukė įvairių reakcijų: vieni braukia ašaras, teigia,...

Arūno Valinsko sūnus – apie vaikystę garsioje šeimoje ir kodėl dar neskuba vesti savo vaikelio mamos (106)

Šou verslo ryklių Ingos ir Arūno Valinskų sūnus Arūnas Valinskas jaunesnysis (28) rugsėjo...

Popiežiaus laukiantis Henrikas užvis labiausiai norėtų vieno: sveikatos (24)

75 metų Henrikas kartu su kitais Vilniaus pal. kun. Mykolo Sopočkos hospiso pacientais laukia...

Mokslininkai rado rimtą priežastį, kodėl šiukštu negalima atsisakyti angliavandenių (19)

Vienas didelio masto tyrimas padarė išvadą, kad vartojant mažai angliavandenių, kyla pirmalaikės...

Patarimai, kuriuos turėtų išgirsti kiekviena sutuoktinių pora (2)

Šie rimti ir šmaikštūs patarimai padarys jūsų santuoką tvirtesnę, skelbia womenshealthmag.com.

Naujas sukčių taikinys – įmonės: išviliojamos sumos čia kur kas didesnės (4)

Praėjusios darbo savaitės pabaigoje, penktadienį, viena rajono įmonių tapo įžūlių sukčių...