Labai plačiai maisto pramonėje vartojamas krakmolas yra puikiai žinomas, tačiau dėl jo vartojimo tebekyla daug klausimų. Kiekvienam vertėtų išsiaiškinti, kaip ir su kuo valgomas krakmolas ir kada jis gali smarkiai pakenkti.
© Shutterstock nuotr.

Kur ir kodėl vartojamas krakmolas?

Krakmolas yra vienas pagrindinių angliavandenių šaltinių žmogaus mityboje. Jis gaminasi augaluose kaip fotosintezės produktas, tad jo natūraliai yra duonoje, bulvėse, kviečiuose, kukurūzuose bei ryžiuose. Lietuvoje populiariausias bulvių krakmolas. Jis gaunamas bulves susmulkinant ir perpumpuojant į dideles talpyklas. Jose nusistovi. Gautas krakmolas dar kartą perplaunamas vandeniu. Dar kartą paliekamas nusistovėti. Po to džiovinamas šilto oro srove.

Jo vartojame kasdien: augina svorį ir net sukelia vėžį
© Fotolia nuotr.

Krakmolas – balti, grūdėti, šaltame vandenyje netirpūs milteliai. Krakmolas vartojamas kaip maisto priedas pieno (jogurtų, varškės desertų, sūrelių ir pan.), konditerijos, kulinarijos gaminiuose, dešrose, padažuose, kisieliuje, saldumynuose, leduose, kremuose, greito paruošimo sriubose, netgi vaikams skirtose tyrelėse, vaistų bei papildų kapsulėse. Šis priedas maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko norimą konsistenciją, aiškina mitybos specialistė Evelina Pleterienė.

Pakeistų savybių krakmolas

E. Pleterienė tvirtina, kad pakeistų savybių ir modifikuotas krakmolas iš esmės yra tas pats. Tokiame krakmole yra pakeistos kelios molekulių jungtys ir nuo tokių pakeitimų krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuotas krakmolas maistą geriau sutirština, geriau palaiko gaminio formą. Be to, toks krakmolas atsparesnis karščiui, rūgštims, todėl maisto pramonėje naudojamas kaip stabilizatorius, emulsiklis, tirštiklis, padeda išlaikyti ilgesnį produkto galiojimo terminą. Modifikuotas būna bulvių, kukurūzų, ryžių krakmolas.

Jo vartojame kasdien: augina svorį ir net sukelia vėžį
© Shutterstock nuotr.

Dietistė Asta Bagdonaitė atkreipia dėmesį, kad pakeistų savybių krakmolas ir jo turintys gaminiai dažnai painiojami su genetinės inžinerijos taikomais metodais sukurtu maistu, kai yra pakeičiama ląstelės DNR (genetinė informacija). Tai – genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), kurių gamtoje natūraliai atsirasti negali. Tokie produktai gali kelti grėsmę žmogaus sveikatai ir aplinkai, todėl yra vengtini.

Bet modifikuotas krakmolas nėra GMO, aiškina dietistė. Pakeistų savybių krakmolas – tai tiesiog rafinuotas angliavandenis (polisacharidas).

Krakmolas – sveika ar vengtina?

Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Žmogus turi 50–55 proc. energijos gauti iš angliavandenių. Jie iš esmės nėra kenksmingi, tačiau suvartojamas kiekis turi atitikti organizmo poreikius: fizinį krūvį, darbo pobūdį, sveikatos duomenis. Bendrai visiems žmonėms krakmolo turintys produktai nėra geriausias pasirinkimas vakare, nes krakmolas yra angliavandenis, kuris, patekęs į organizmą, veikiamas įvairių fermentų, virsta gliukoze. O gliukozės perteklių organizmas verčia riebalinėmis atsargomis. Dėl rafinuotų angliavandenių pertekliaus atsiranda antsvorio, diabeto, širdies ir kraujagyslių problemų, todėl, kaip ir visi angliavandenių turintys produktai, krakmolas turi būti vartojamas saikingai, aiškina mitybos specialistė.

Jo vartojame kasdien: augina svorį ir net sukelia vėžį
© Shutterstock nuotr.

Be to, modifikuoto krakmolo sudėtyje gali būti gliuteno, todėl netoleruojantiems šio baltymo E. Pleterienė pataria atidžiau skaityti produktų etiketes.

Kaip vartoti krakmolingą maistą?

Krakmolą geriau įsisaviname, kai maisto produktai apdorojami termiškai. Todėl bulves verdame, o duoną kepame. Tačiau, pasak E. Pleterienės, ilgai kaitinant produktus su krakmolu aukštoje temperatūroje susidaro kancerogeninės medžiagos, tokios kaip akrilamidas. Be to, kuo ilgiau apdorojami tokie produktai, tuo daugiau suyra angliavandenių jungčių. Ir taip sudėtiniai angliavandeniai virsta mažai naudingais paprastaisiais angliavandeniais, kurie nesuteikia sotumo jausmo ir greičiau virsta riebalais. Todėl specialistė įspėja nepervirti kruopų, vengti aliejuje ilgai keptų bulvių, traškučių ir panašiai.

Keptos bulvės su šoninės „marškinėliais“
Keptos bulvės su šoninės „marškinėliais“
© Fotolia nuotr.

Specialistė sako, kad sveikam žmogui nebūtina rūpintis krakmolo derinimu su kitais produktais, tačiau turintiems virškinimo bėdų, pavyzdžiui, opą, gastritą ar padidėjusį rūgštingumą, reikėtų atkreipti dėmesį, su kuo valgomas krakmolingas maistas. Prasčiausiai jis virškinamas su raudona mėsa. Toks derinys skrandyje gali išbūti iki 10 valandų ir sukelti sunkumo jausmą.

Apskritai krakmolas sunkiai virškinamas kartu su baltymais ar rūgščiais produktais, nes baltymai pradedami skaidyti rūgščioje aplinkoje, krakmolas – šarminėje. Todėl bulvės su kefyru ar kotletu – ne pats geriausias pasirinkimas, ypač prieš miegą. Maistas, turintis krakmolo, puikiai tinka su daržovėmis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

DELFI Agro eksperimentas: ar įmanoma provincijoje susirasti darbą daugiau nei už minimumą

Vasaros sezonu norintys užsidirbti moksleiviai ar studentai dažnai traukia į užsienio šalis,...

Audringos abiturientų naktys: išnuomoti viešbučiai, pribloškiančios suknelės ir alkoholio paieškų maršrutai (90)

Vieni paskutines mokyklines šventes švenčia pompastiškai, kiti kukliai, o treti traukia į...

Vienas prieš Ballus paliktas Šeškus: pakriko nervai ir sveikata, nebenoriu treniruoti (116)

Tėtušio klyksmai, apatiškos ir net per rungtynes sugebančios užsnūsti jo atžalos,...

Pirma kova po Belgrado: „Nevėžis“ – „Žalgiris“ (tiesioginė rungtynių transliacija) (15)

Kauno „Žalgiris“ grįžta į Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) kovas, kuriose ketvirtadienį...

Geriausios Lietuvos gimnazijos abiturientai pademonstravo paskutinio skambučio įvaizdžius (17)

Ketvirtadienio popietę paskutinio skambučio šventė vyko ir geriausia Lietuvos mokykla šįmet vėl...

Ar tiesa, kad lėktuvo variklis gali įtraukti žmogų?

Tikriausiai esate girdėję įvairių istorijų apie tai, kaip lėktuvų varikliai įtraukė aplink...

Lietuvių šeima vienui viena praleido nakį Afrikos dykumoje: pažadino šnaresys

Lietuvių šeima, keliaujanti po Namibiją, Afriką, jau pirmą dieną išsiaiškino, kad tai labai...

Alyvuogių aliejaus someljė: net „extra virgin“ aliejus nebūtinai turės ką nors bendra su alyvuogėmis (14)

Vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė ir pirmoji Rytų Europoje sertifikuota...

Butų nuoma trijuose Lietuvos miestuose: ką siūlo už 250 eurų? (5)

Pigus, patogus, pakankamai erdvus butas dviems už 250 eurų – kokių variantų gali pasiūlyti...

Viena didžiausių aviacijos paslapčių ir toliau kursto teorijas: mes dar nieko nežinome (7)

Australų tyrėjai, ketverius metus ieškoję dingusio MH370 reiso lėktuvo, tvirtina, kad lėktuvas...