Pasak JAV rinkoje dirbančio kompanijos „Shoo“ bendraturčio Arūno Matačiaus, Amerika visada buvo galimybių šalis, o D. Trumpas ir jo šeima yra puikus amerikietiškos svajonės įsikūnijimas: sėkmingas milijardierius su gražuole emigrante žmona pašonėje.

„Man rinkimų rezultatai ir visų pirma tai, kad jis kandidatavo – elementarus pavyzdys ant ko pastatyta visa JAV ekonomika, ant to tokio populizmo, priešingai nei Europos ekonomika, kuri sąlyginai kukli, santūri, išlaikyta. Normalu, kad toks ir šalies vadovas“, – sako A. Matačius.

Tačiau pašnekovas nemano, kad šis amerikiečių išreikštas permainų troškimas kažkaip gali paveikti verslininkus iš Lietuvos, kurie dirba JAV rinkoje.
Arūnas Matačius

„Ar verslui tai atsilieps? Nemanau, kad bus kažkokių labai didelių pokyčių. Struktūra tokia didelė, tai visi kaip dirbo, taip ir dirbs“, – mano A. Matačius.

Lietuviams D. Trumpo pergalė gali pasirodyti keista ir kiek bauginanti, tačiau pasak verslininko, JAV stipriai skiriasi nuo Europos savo vertybėmis.

„Populizmas būdingas JAV. Jie mėgsta skambiais žodžiais apipinti paprastus dalykus. Ta visa verslo praktika, Trumpas ją panaudojo politikoje ir tai suveikė. Masių valdymas Amerikoje yra būdingas ir tą mums, kukliems lietuviams, dažnai labai sunku perprasti.

Ten reikia naudoti žodžius ultimate, the most, world first (didžiausias, labiausiai, pirmaujantis pasaulyje – liet.). Pas mus yra per daug verslo reguliavimo. Jei tu pasakysi elementariai: ilgiausias kebabas, iškart prisistatys krūva institucijų, kurios pareikalaus dokumentų, kas čia išrinko, kad čia ilgiausias kebabas“, – teigia A. Matačius.

Kavą gėrė ir prieš, ir po revoliucijų

Floridos valstijoje kavinę turinčios įmonės „Coffee Inn“ vienas iš įkūrėjų Nidas Kiuberis DELFI sako, kad jie yra paprasčiausiai per maži toje rinkoje, kad prezidento rinkimų rezultatai galėtų turėti kažkokios įtakos jų verslui.

„Ir mes esam labai dėkingam versle. Žmonės kavą gėrė, geria ir gers. Istoriškai žiūrint, gėrė ją prieš revoliucijas, po revoliucijų, kūrė revoliucijas prie kavos. Kava yra labai giliai įsišaknijęs gėrimas JAV kultūroje. Tai šitie rinkimai niekaip negali daryti įtakos mūsų veiklos rezultatams, nebent būtume kažkuriuo metu užėmę labai aštrią poziciją už arba prieš, bet mes taip nedarėm“, – sako N. Kiuberis.
Nidas Kiuberis

Pašnekovas pripažįsta, kad rinkimų rezultatai jį šiek tiek nustebino, tačiau daryti kažkokių išvadų jis neskuba, nes D. Trumpas yra toks nenuspėjamas, kad bet kokie svarstymai prilygtų būrimui iš kavos tirščių.

„Viskas labai priklausys nuo to, kokie bus pirmi realūs žingsniai. Kokia bus tikra jo pozicija. Man teko stebėti pirmus debatus gyvai, visa tai panašu į tokį didelį pompastišką šou. Pačią kompaniją vertinčiau kaip didelį cirką, su visais cirko elementais, įskaitant visus Trumpo išsišokimus, kas man nebūtinai patinka. Bet kas bus po to, čia kitas klausimas. Man atrodo, čia yra dvi atskiros temos. Kaip viskas buvo šou metu ir kaip bus dabar iš tikrųjų“, – svarsto N. Kiuberis.

Neaiškus Laisvosios prekybos sutarties likimas

Amerikos prekybos rūmų vykdančioji direktorė Živilė Sabaliauskaitė patvirtino, kad lietuvių verslininkai veikiantys JAV rinkoje permainų nesitiki.

„Kalbant apie verslą, yra keletas lietuvių startuolių, kurie vykdo prekybą su JAV. Jų nuomone, rinkimų rezultatas jiems įtakos neturės, jie aiškiai tą yra pasakę. Prekyba kaip vyko, taip ir vyks“, – sako Ž. Sabaliauskaitė.

Jos nuomone, JAV ir Europos prekybiniai ryšiai nesikeis, nes tai – didžiausi prekybos partneriai ir abiem pusėms sienų statymas jokios naudos neatneš.

Tačiau Ž. Sabaliauskaitė išskyrė laisvosios prekybos sutartį tarp JAV ir Europos, kuriai aktyviai priešinasi D. Trumpas, bet pridūrė, kad Hillary Clinton pozicija šiuo klausimu buvo labai panaši į jos varžovo.
Donaldas Trumpas laimėjo JAV rinkimus

„Laisvosios prekybos sutartis yra prekybinių sąlygų supaprastinimas. Šiuo metu užtrunka pakankamai ilgai, jei kažką norime eksportuoti į JAV, tai yra eilė dokumentų, eilė reikalavimų, kuriuos reikia vykdyti ir kurie, be abejo, kainuoja labai daug pinigų. Išloštume visi, jei ją pasirašytume, nes viskas vyktų greičiau ir kainos būtų žymiai mažesnės. Bet dabar ta sutartis yra pristabdyta labai stipriai ir jos ateitis nėra aiški“, – aiškina Ž. Sabaliauskaitė.

Kaip anksčiau pranešė DELFI, ES ir JAV derybas dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties pradėjo dar 2013 metais. Ja siekiama sukurti didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos zoną prieš ateinančių metų sausį pasibaigiant JAV prezidento Baracko Obamos kadencijai. Tačiau šiai sutarčiai priešinasi ir D. Trumpas, ir kai kurių ES šalių vadovai.

D. Trumpas užsitikrino pergalę

DELFI primena, kad respublikonas D. Trumpas užsitikrino pergalę JAV prezidento rinkimuose, užsitikrinęs daugiau kaip 270 balsų Rinkikų kolegijoje.

Politikos naujokas 70-metis D.Trumpas iškovojo šią neįtikėtiną pergalę ir taps 45-uoju šalies prezidentu, įveikęs demokratę 69 metų Hillary Clinton – JAV politikos veteranę, buvusią šalies pirmąją ponią, senatorę ir valstybės sekretorę.

Kaip rodo naujausi preliminarūs duomenys D.Trumpas gaus mažiausiai 276 rinkikų balsus, o H. Clinton – 218. Lemiama rinkikų balsų riba buvo peržengta, kai jis laimėjo svyruojančioje, bet demokratams palankesnėje Vidurio Vakarų valstijoje – Viskonsine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)