Praėjus pirmam metų ketvirčiui, nusprendėme pažiūrėti į šiemet vyraujančias brakonierių „madas“ ir kiek žalos gamtai jau padarė brakonieriai.

Visų jų neįmanoma pateikti nei žiniasklaidai, nei visuomenei, o didžioji dalis brakonierių įvykdytų nusikaltimų gamtai lieka surašyti tik statistikos popieriuose, tad apžvelgsime tik įsimintiniausius ar šiurkščiausius pažeidimus.

Sutapimas, o gal geri pokyčiai, bet Kauno regiono gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininku tapus Tomui Barkauskui, kauniečiai išaiškino vienus rimčiausių pažeidimų šiemet.

Kelis mėnesius vykdę sekimą, jie išaiškino ne pavienį brakonierių, o ištisą jų gaują Kėdainių rajone. Jie sistemingai siaubė miškus ir naikino įrodymus, bet jų užteko, kad jiems būtų skirtos baudos, konfiskuoti ginklai ir pareikštas ieškinys dėl sumedžiotų trijų šernų jauniklių, stirnino ir jaunos stirnaitės. Pareigūnai taip pat išlaisvino jauną aptvare laikytą stirnaitę.

Skaičiuojama 4900 eurų žala, kuri buvo padaryta gamtai.

Jau daugiau nei metus taikoma valčių konfiskavimo metodika. Konfiskuojami brakonierių įrankiai, tame tarpe, ir valtys, todėl nemažai jų nebenori jomis rizikuoti, arba jų nebeturi visai, todėl renkasi paprastesnius ir pigesnius brakonieriavimo būdus. Pavyzdžiui, kabliavimą.

Su pasunkintais trišakiais kabliais jie užkabina žuvis už nugarų ir tempia jas į krantą. Žiema tam tinkamas metas, kai žuvys lėtesnės ir laikosi duobėse.

Sulaikant šiuos pažeidėjus, vėl suspindėjo kauniečiai. Įžūlūs brakonieriai nebijo brakonieriauti net inspektorių panosėje. Vos už dviejų kilometrų nuo inspektorių būstinės, pačiame miesto centre prie Nemuno kelis kartus buvo sulaikyti pažeidėjai.

Brakonierių laimikis — 2 lynai, 5 karšiai, 4 šapalai, o žala aplinkai – 910 eurų.

Tie patys inspektoriai reagavo ir į ilgamečius žvejų mėgėjų skundus, kad kabliaujama kai kuriose Nevėžio atkarpose. Inspektoriai ten susėmė grupę brakonierių, kurie kabliaudami gamtai padarė 450 eurų žalą.

Vienas kabliautojas netoli Viešvilės tikriausiai jau džiaugėsi gyvenimo laimikiu, bet neilgai. Jis ištraukė du milžiniškus šamus. Bendros pasieniečių ir Jurbarko regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnų operacijos metu jis buvo sučiuptas.

Jam skirta bauda, konfiskuoti įrankiai ir pareikalauta gamtai atlyginti 580 eurų žalą, o jo trofėjai iškeliavo Lietuvos zoologijos sodo gyventojams.

Nors už tinklų pirkimą, pardavimą ir turėjimą gresia baudos, bet jos atgraso ne visus. Kiek šiemet jau konfiskuota tinklų — suskaičiuoti sunku. Aišku tik tiek, kad jais apraizgyti galėtų ne vieną ežerą.

Vasarį Vilniaus ir Ukmergės regionų inspektoriai bendros operacijos metu sulaikė du asmenis, kurie tinklais iš po ledo buvo ištraukę 24 karšius, 24 kuojas, 8 ešerius, 3 lydekas, vėgėlę, lyną ir plačiažnyplį vėžį.

Nors tinklas stovėjo dvi savaites ir dalis žuvies jau buvo sugedusi, bet brakonieriai mokės pilną kainą — 2300 eurų.

Brakonieriams brangiausiai atsieina lydekos. Jų sąlyginai daug į tinklus pakliūva, o už vieną atlyginti reikia tikrai nemažai — 158,48 euro.

Vienas asmuo pakliuvo net su dešimčia lydekų, todėl jam teks paploninti piniginę 1584 eurais. Dvigubai mažiau lydekų sugavo du brakonieriai Elektrėnuose, bet į jų tinklus dar įsipainiojo 9 karšiai ir 3 kilogramai kuojų. Jų padaryta žala — 1390 eurų.

Dar 540 eurų sumokėti turės du prie Netiesio sučiupti brakonieriai. Dėl 3 lydekų, 40 kuojų (svoris 8.0 kg) ir 20 ešerių (svoris 4,0 kg) laimikio jie tempėsi 9 tinklus, kurių bendras ilgis buvo 810 metrų.

Vardinti ir skaičiuoti galima ir toliau, nes tokių pažeidėjų ne vienas, ir, jei atrodo, kad pora tūkstančių eurų žalos jau yra daug, tai vienas brakonierius Panevėžyje „prisidirbo“ labai smarkiai.

Jis sumedžiojo tris briedžius, už kuriuos jam reikės atlyginti beveik 10 000 eurų žalą.

Aukščiau išvardyti pažeidimai pinigine išraiška įvertinti beveik 20 000 eurų ir tai tik keli stambiausi atvejai. Lydekai užaugti reikia poros metų, dviejų metrų šamui — 40. Jokie pinigai neatpirks gamtai padarytos žalos, todėl pamatę brakonierių veiklos pėdsakus būtinai praneškite bendruoju pagalbos telefonu 112.