Kiaušiniai – vertingas maisto produktas, tačiau mitybos specialistas įspėja, kad per Velykas nevertėtų jo atsivalgyti už visus metus ir rekomenduoja per dieną apsiriboti dviem kiaušiniais. Medikai priduria, kad apsinuodijusių kiaušiniais per Velykas pasitaiko, tačiau jų mažėja.

„Ilgą laiką vyravo nuomonė, kad kiaušiniai nėra sveikatai palankūs. Bet prieš kurį laiką atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad vis tik kiaušiniai yra biologiškai labai vertingas maisto produktas“, – pasakoja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Rimantas Stukas.

Pašnekovas sako, kad kiaušinio baltyme yra labai daug įvairių amino rūgščių, be to, jis laikomas baltymo etalonu, nes virto kiaušinio baltymą žmogaus organizmas įsisavina 98 proc. „Praktiškai viską, ką žmogus suvalgo, tą ir įsisavina, tai yra labai gerai“, – tikina profesorius.

R. Stukas priduria, kad kiaušinio trynio sudėtis ir maistinė vertė skiriasi nuo baltymo. Trynyje yra nemažai cholesterolio, kuris ilgą laiką gadino kiaušinio reputaciją.
Prof. Rimantas Stukas

1960 metais, kuomet mokslininkai pirmą kartą paskelbė apie ryšį tarp širdies ligų ir aukšto cholesterolio lygio kraujotakoje, Amerikos širdies asociacija ir kitos įtakingos grupės sudarė mitybos gaires, kuriose rekomenduojama vartoti kuo mažiau kiaušinių.

Vis dėlto profesorius pabrėžia, kad naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis ne toks ir pavojingas.

„Bet kalbant apie riebalus, kiaušinyje jų yra apie 12 proc., tiek pat ir baltymų. Kiaušinyje yra labai optimalus riebalų ir baltymų subalansavimas. Taip pat trečdalį riebalų sudaro biologiškai aktyvūs fosfolipidai, kurių pagrindinė dalis ir lecitinas.

Jei palyginsime lecitino ir cholesterolio santykį, jis yra 6 prie 1. Dėl šio gero santykio cholesterolis nėra labai kenkiantis sveikatai, nes viskas priklauso nuo visų gaunamų medžiagų, o kiaušinyje jos yra labai gerai subalansuotos. Be to, kiaušinyje yra praktiškai visi riebaluose tirpūs vitaminai, taip pat – fosforo, sieros, geležies, cinko, vario, kalio natrio“, – naudingąsias medžiagas vardina R. Stukas.

Tiesa, profesorius priduria, kad žmonės su padidėjusia cholesterolio koncentracija ar sergantys ateroskleroze tikrai gali atskirti kiaušinio trynį ir valgyti tik baltymą.

„Arba yra sportuojančių žmonių, kurie nori užsiauginti raumenis ir jiems reikia visaverčių baltymų, jie išverda kiaušinius ir valgo baltymus“, – sako pašnekovas.

Tiesa, nors kiaušinis ir vertingas, piktnaudžiauti juo vis tiek nereikėtų. R. Stukas atkreipia dėmesį, kad lietuvių mityboje ir taip vyrauja gyvulinės kilmės riebalai, todėl jis teigia, kad remiantis moksliniais tyrimais ir sveikos mitybos rekomendacijomis, jokiomis ligomis nesiskundžiantis žmogus turėtų suvalgyti ne daugiau dešimties kiaušinių per savaitę.

Paklaustas, o kiek kiaušinių vertėtų valgyti prisėdus prie Velykų stalo, R. Stukas sako: „Daugiau dviejų kiaušinių per dieną valgyti tikrai nereikėtų. 1 – 2 kiaušiniai yra tinkamiausias kiekis. Jei daug privalgysime, trynys riebus, yra baltymų, todėl jie nėra taip lengvai suvirškinami kaip kokia kruopų košė.
Margučiai

Ten yra sunkiau virškinamų medžiagų, todėl gali sutrikti, apsunkti virškinimo procesas. Žmogus gali jausti diskomfortą, sunkumą skrandyje, gali būti, kaip dažnai sakoma, sustojo skrandis, nevirškinama. Tai nėra taip gerai.“

Vis dėlto profesorius pabrėžia, kad tokios problemos greičiausiai gali kilti vyresnio amžiaus, pasiligojusiems žmonėms ir vaikams, tuo tarpu sveikas žmogus suvalgęs ir didesnį kiaušinių kiekį greičiausiai nieko nepajus.
Vyrui skauda pilvą

„Bet valgydami 8 ar 10 kiaušinių per dieną mes pažeidinėjame sveikos, racionalios mitybos principus ir rekomendacijas, to tikrai nereikėtų daryti. Pagrindinė rekomendacija – reikia mėgautis maistu. Jį valgai, pajunti jo skonį, mėgaujiesi. Bet jei pradedi kišti į skrandį didelį kiekį kiaušinių, tai nežinau, koks čia malonumas“, – tikina R. Stukas.

Mitybos ekspertas taip pat primena, kad dalis žmonių yra alergiški kiaušiniams, todėl vištų kiaušinių net per Velykas jiems reiktų atsisakyti, nors alternatyva galėtų būti putpelių kiaušiniai, kurie mažiau alergizuojantys.

Apsinuodijimų mažėja

Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja dr. Vanda Pumputienė pasakoja, kad pastaruoju metu pas juos pristatoma vis mažiau žmonių, kurie sėdėdami prie Velykinio stalo, suvalgo per daug kiaušinių.
Vanda Pumputienė

„Tada skundžiamasi kepenų, skrandžio srities skausmais, atsiranda pykinimas. Tačiau tokie atvejai nėra dažni. Anksčiau, kada lietuviai mėgdavo valgyti žalius kiaušinius, apsinuodijimų būdavo daugiau. Tačiau dabar lietuviai to nebedaro, nebent kaimuose kas praryja žalią trynį, tačiau tie žmonės augina savo paukščius ir žino apie juos visą informaciją, todėl dažniausiai neapsinuodija“, – kalba direktoriaus pavaduotoja.

V. Pumputienė išskiria kelis pagrindinius negalavimus, kuriais lietuviai skundžiasi per Velykas: „Pykinimas, vėmimas, silpnumas, pilvo skausmai ir, žinoma, alkoholio kiekio padauginimas ir to pasekmės: muštynių metu padaryti sužeidimai.“

Gydytoja džiaugiasi, kad lietuviai Velykas pradėjo švęsti saikingiau. Pasak jos, alkoholio vartojimas vis dar išlieka problema, tačiau persivalgymo atvejų pasitaiko vis mažiau.

Paklausta, kodėl pastaruoju metu vyksta tokie pokyčiai, V. Pumputienė spėlioja: „Visuomenė vis labiau atkreipia dėmesį į sveiką gyvenseną: šiandien daug kalbama apie viršsvorį ir besaikio valgymo sukeltas problemas sveikatai.“

V. Pumputienė tikina, kad Velykų šventės metu, Vilniaus mieste budinčių medikų brigadų skaičiaus nedidina – jų paprastai užtenka. Taip pat ji priduria, kad greitoji pagalba dažniausiai kviečiama ne per pačias Velykas, o po jų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)