Mokslininkų teigimu, šios bulvės gali būti vadinamos tokiu pačiu supermaistu kaip mėlynės ar granatai. Toks mokslininkų išradimas potencialiai kilstelėjo kuklią bulvę iki sveiko maisto lygio.

Tokiu išradimu Kolorado valstijos universiteto mokslininkai papildė bulvių asortimentą spalvotomis bulvėmis. Dabar jau galima paragauti ne tik baltų ar geltonų, bet ir raudonų bei violetinių bulvių, rašoma portale gizmag.com. Violetinės ir raudonos bulvės, anot mokslininkų, turi didesnę antioksidantų koncentraciją, o tai padeda apsaugoti baltymus ir DNR nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Spalvotos bulvės taip pat yra vitamino C, folio rūgšties, mineralinių medžiagų, kalio, geležies, cinko ir fenolinių junginių šaltinis, teigia mokslininkai. Anot JAV mokslininkų, šios bulvės gali padėti apsisaugoti nuo tokių ligų kaip vėžys, širdies sutrikimų ar aterosklerozės.

Dar vienas naujos bulvių rūšies privalumas – jose mažiau akrilamido. Akrilamidas – kancerogeninė cheminė medžiaga, susidaranti kepant bulves. Mokslininkų komanda taip pat nustatė, kad violetinės bulvės turi fitocheminių savybių, kurios gali apsaugoti cukriniu diabetu sergančius žmones nuo kataraktos išsivystymo.

Mokslininkai tiki, kad jų tyrimas reabilituos bulves ir padidins jų pardavimus, sumažėjusius baiminantis pavojaus sveikatai. Be to, teigia mokslininkai, bulvės nėra blogas maistas – jos vis dar yra dažniausiai auginamų daržovių sąrašo viršuje JAV, o bulvių derlius pagal dydį yra ketvirtas visame pasaulyje po kviečių, ryžių ir kukurūzų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)