80 tūkst. eurų vertės cigarečių, „pasaldintų“ konditerine glazūra

Remiantis Kauno teritorinės muitinės pranešimu, lapkričio 13 d. naktį Kauno teritorinės muitinės pareigūnai Kybartų kelio poste sulaikė Rusijos piliečio vairuojamą vilkiką. Jo puspriekabėje tarp oficialiai deklaruotų prekių – konditerinės glazūros dėžių, aptiktas ir slaptas krovinys – beveik 80 tūkst. eurų vertės nelegalių rūkalų siunta.

Kontrabandinės cigaretės, slėptos glazūros krovinyje
Anot Apie 1 val. nakties į Kybartų kelio postą vilkiku „Volvo“ atvažiavęs Rusijos pilietis A. A. muitinės pareigūnams teigė tranzitu per Lietuvą į Rusiją ketinantis vežti konditerinės glazūros krovinį. Vilkiko vairuotojas iš pažiūros elgėsi ramiai, muitiniam įforminimui pateikė tvarkingus krovinio dokumentus. Tačiau, įvertinus galimą riziką, pareigūnams kilo įtarimų, kad tarp konditerinės glazūros dėžių gali būti gabenama ir kitų prekių, todėl jie nutarė krovinį patikrinti mobiliąja rentgeno kontrolės sistema. Gavus rentgenogramą, pareigūnų įtarimai pasitvirtino – oficialiai gabentos prekės, 20 tūkst. kg konditerinės glazūros, tebuvo vadinamuoju priedangos kroviniu cigarečių kontrabandai. Tokiose pat dėžėse kaip ir konditerinė glazūra vilkike buvo gabenami ir 34 tūkst. pakelių (680 tūkst. vnt.) cigarečių „West“ ir „NL“. Kontrabandinių tabako gaminių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais siekia 80 tūkst. eurų.

Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos, pasikėsinimo padaryti nusikalstamą veiką bei neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokurorai.

Sučiuptas cigarečių slėptuve paverstas automobilis

Lapkričio 11 d., Kauno teritorinės muitinės pareigūnai Kybartų kelio poste melagingai deklaravusiam vairuotojui sugriovė planus cigarečių slėptuve paverstu automobiliu į Lietuvą įvežti nemažą kiekį kontrabandinių rūkalų.

Sučiuptas cigarečių slėptuve paverstas automobilis
25-erių Rusijos pilietis A. T. muitininkams įkliuvo vakare, apie 19 val. Iš Kaliningrado srities lengvuoju automobiliu „Audi“ atvykęs vyriškis, bandydamas suklaidinti muitinės pareigūnus, deklaravo gabenantis tik leidžiamą kiekį akcizinių prekių – 2 pakelius cigarečių ir 0,5 l degtinės. Tačiau, turėdami informacijos, kad šia transporto priemone gali būti gabenamos neteisėtos prekės, muitininkai nusprendė jauno vyriškio automobilį patikrinti detaliau.

Pareigūnų įtarimai pasitvirtino – automobilyje buvo aptiktos specialiai įrengtos slėptuvės su nemažu kiekiu kontrabandinių rūkalų.

Siekiant išvengti muitinės kontrolės, automobilio durelių ertmėse ir sėdynėse, dvigubame dugne ir dviguboje bagažinės sienelėje, taip pat vietoj degalų bako įrengtose slėptuvėse buvo išslapstyti 3169 pakeliai (63 380 vnt.) trijų rūšių – „Allure Superslims“, „Golden Gate“ ir „Jin Ling“ – cigarečių be banderolių, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais siekia 8 tūkst. eurų.

Už rūkalų kontrabandą kaimyninės šalies piliečiui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Vyriškiui gresia piniginė bauda, taip pat tabako gaminių ir transporto priemonės konfiskavimas.

Nemune išbaidytas rūkalų kontrabandininkas iš Rusijos

Pagėgių rinktinės pasieniečiai užkirto kelią "ichtiandro" mėginimui Nemunu į Lietuvą iš Kaliningrado srities atplukdyti rūkalų krovinį.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, trečiadienį naudodamiesi į aplinkos temperatūros skirtumus reaguojančia vaizdo kamera VSAT Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos pareigūnai ties Pagėgių savivaldybės Nausėdų kaimu Rusijos krante pastebėjo įtartinų asmenų grupę. Netrukus užfiksuota, kaip vienas asmuo įbrido į Nemuną, kuriuo eina valstybės siena, ir ėmė plaukti Lietuvos kranto link. Buvo matyti, kad pažeidėjas paskui save tempia kelis tarpusavyje suraišiotus ryšulius.

VSAT pareigūnai, numanydami, jog kontrabandininkas taikosi pasiekti Nemuno pylimą, suskubo užkirsti pažeidėjui kelią. Šis, nepasiekęs Lietuvos kranto, paleido krovinį, skubiai apsisuko ir nuplaukė į Rusijos pusę.

Likimo valiai paliktus ryšulius iš vandens ištraukę Bardinų užkardos pasieniečiai juose aptiko 2 tūkst. pakelių cigarečių „Winston Blue“. Rūkalai buvo pažymėti rusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Apie įvykį iškart buvo informuoti ir Rusijos pareigūnai.

Vietovę patikrinęs VSAT kinologas su tarnybiniu šunimi Lietuvos krante nieko įtartino neaptiko. Rūkalai saugomi Bardinų užkardoje.

Kontrabandininką išdavė kyšančios cigaretės

Šalčininkų rajone Gintaro Žagunio užkardos pasieniečiai sulaikė Vilniaus gyvenantoją, kurio vairuojamame automobilyje buvo paslėptas 231 pakelis kontrabandinių baltarusiškų rūkalų.

Kontrabandininką išdavė kyšančios cigaretės
Trečiadienį VSAT Vilniaus rinktinės G. Žagunio užkardos pareigūnai Šalčininkų rajone, kelyje Dieveniškės – Šalčininkai, patikrinimui sustabdė automobilį „Mersedes Benz“. Jį vairavo 52-ejų Vilniaus gyventojas. Tikrindami automobilį pasieniečiai po priekine keleivio sėdyne pastebėjo kyšančią cigarečių pakuotės dalį.

Automobilis buvo nukreiptas į netoliese esančią G. Žagunio užkardą detaliam patikrinimui. Mašinos salono priekinėje dalyje įrengtoje slėptuvėje VSAT pareigūnai aptiko 231 pakelį cigarečių „Fest“, „Fest 7“ bei 3 „NZ Gold Super Slims“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką vairuotojui G. Žagunio užkardos pareigūnai pradėjo administracinės bylos teiseną.

Už tokį pažeidimą kontrabandinius rūkalus gabenusiam vyrui gresia bauda nuo 1448 iki 2896 eurų bei automobilio konfiskavimas. Bylą nagrinės Šalčininkų rajono apylinkės teismas. Pasieniečiai vairuotojui įteikė šaukimą atvykti į jį ir paleido. Cigaretės ir automobilis saugomi G. Žagunio užkardoje.

Informaciją cigarečių kontrabandininkams teikęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės pareigūnas išmestas iš darbo. Be to, šį pasienietį bei dar du buvusius VSAT pareigūnus teismas nubaudė tūkstantinėmis baudomis.

Sučiupti ir pasieniečiai

VSAT duomenimis, praėjusios savaitės ketvirtadienį Vilniaus rinktinės vadas Vidas Mačaitis pasirašė įsakymą, kuriuo iš pareigų atleido Padvarionių užkardoje tarnavusį minėtos rinktinės Sargybų skyriaus pasienietį I. Š.

Tai padaryta gavus Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį, kuriuo jis bei dar du buvę VSAT pareigūnai, T. P. ir E. A., pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo.

Už tai Vilniaus rinktinės Sargybų skyriaus pasieniečiui I. Š. skirta 9791 Eur. bauda, E. A. – 1506 Eur. bauda, o T. P. turės sumokėti 8661 Eur. baudą.

Šią trijulę 2014 metų vasario pradžioje sulaikė kolegos iš VSAT Vilniaus rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus bei Imuniteto poskyrio.

Pasieniečių žvalgyba gavo patikimų žinių, kad Padvarionių užkardos pareigūnai už piniginį atlygį suteikė informacijos cigarečių kontrabandininkams apie patrulių išsidėstymą prie sienos su Baltarusija ir taip nusikaltėliams įžiebė „žalią šviesą“ – sudarė galimybes nekliudomai į Lietuvą atgabenti nelegalių rūkalų.

Nustatyta, kad už tai korumpuotiems VSAT pareigūnams du kartus buvo perduoti pinigai – 600 ir 2200 litų.

Kriminalinei žvalgybai ėmus narplioti nusikalstamas veikas E. A. tarnybą paliko savo noru, o T. P. iš jos buvo atleistas už kitą epizodą, kuriame jis pripažintas pažeminęs pareigūno vardą.

Įsiteisėjus teismų nuosprendžiams šiemet iš VSAT atleista 12 korumpuotų pareigūnų. Per pastarąjį dešimtmetį už korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas į teisiamųjų suolą sėdo ir su tarnyba atsisveikino 121 pasienietis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)