Dar prieš vidurnaktį Vilniaus senamiestį užplūdo minios šventiškai nusiteikusių asmenų. Daugelis jų Naujųjų sutikimui pasirinko sostinės senamiestyje įsikūrusius barus, tad patekti į populiariausias pasilinksminimo vietas nebuvo lengva, net išmušus vidurnakčiui prie daugelio barų driekėsi eilės.

Po vidurnakčio DELFI apsilankė vilniečių bei miesto svečių pamėgtose pasilinksminimo vietose ir pasiteiravo darbuotojų bei besilinksminančiųjų, ar šie jau ėmė paisyti naujų ribojimų.

„Dokumentų netikriname, tai daro apsauga prie durų“, – šyptelėjo vieno baro barmenas.

Panašu, kad sprendimas į pasilinksminimo vietas jau Naujųjų naktį neįleisti dvidešimties metų nesulaukusių asmenų – iš anksto Vilniaus barų paruošta „dovanėlė“, nes tokią taktiką kartojo visuose senamiesčio baruose kalbinti darbuotojai.

Naujųjų metų šėlionės Vilniaus gatvėse

Pabandžius patekti į kitą barą, apsaugos darbuotojas kiek stabtelėjo, užtverdamas kelią patekti vidun, tačiau po sekundės palinkėjo gero vakaro ir leido įeiti. Kodėl jis stabtelėjo? „Suabejojau dėl to, jog viduje labai daug žmonių, mes visuomet stengiamės reguliuoti žmonių srautus“, – tikino baro lankytojų ramybę saugantis vyras.

Į klausimą, ar šįvakar čia įleidžiami jaunesni nei dvidešimties sulaukę asmenys, apsaugos darbuotojas atsakė neigiamai, tačiau patikino, kad „tiesiog visada čia renkasi vyresnė publika, maždaug nuo dvidešimt vienerių“.

Kad patekčiau į kitą barą, teko palaukti eilėje, o įėjus vidun buvo sunku pajudėti dėl viduje besilinksminančios žmonių minios. „Dokumentus tikrina apsauga, mes netikriname“, – teigė ir šis vyrukas, dirbantis prie baro.

Jo įsitikinimu, baro viduje linksminasi tik tie asmenys, kuriems galima parduoti alkoholį, tačiau tai paneigė bare sutikta mergina. „Man jau yra dvidešimt, tačiau mūsų kompanijoje yra kelios merginos, kurioms dar tik šešiolika, – pasakojo mergina. – Bet mes iš anksto nujautėme, kad apsauga tikrins dokumentus, todėl toms merginoms „suveikėme“ kitus pažymėjimus.“

Naujųjų metų šėlionės Vilniaus gatvėse

Šio baro apsaugos darbuotojai iš tiesų akylai tikrino visų asmenų dokumentus, išeinant iš baro keli asmenys, neturėję amžių patvirtinančių dokumentų, buvo neįleisti. „Dėl to ir tos eilės, nes dokumentus tikrinam“, – tikino prie durų budintis apsaugos darbuotojas.

Kitame bare sutikta mergina tikino, kad pati jau yra sulaukusi dvidešimties, tačiau šyptelėjo ir prisipažino, jog pati yra dirbusi barmene. „Mes naudojome tokią taktiką, kad neįleisdavome tik visiškai girtų, kai matydavome, kad tas asmuo pridarys problemų arba negalės susimokėti“, – nusijuokė pašnekovė.

Beje, kalbinant apsaugos darbuotojus, šie sustabdydavo net po kelis asmenis, kai kurių net neįleisdavo vidun. „Naujųjų naktį visada būna per daug pasilinksminusių, būna daugiau neįleidžiamų“, – konkrečiai kalbėjo apsaugos darbuotojas.

Kitame bare, pabandžius pabendrauti su prie baro dirbančiais vyrukais, teko palaukti kone dvidešimt minučių. Nors baras pilnutėlis, juos aptarnauja vos keli barmenai. O kaip jie spėja patikrinti visų lankytojų dokumentus? „Mes netikriname, apsauga tikrina ir neįleidžia jaunesnių nei dvidešimt“, – tikino barmenas.

Šią taktiką kone sutartinai kartojo visų barų darbuotojai. Nors įdomu tai, jog į vieną barą patekti nebuvo sunku, tačiau pabandžius užsisakyti alkoholio, barmenas paprašė parodyti amžių patvirtinantį dokumentą.

DELFI primena, kad nuo šios nakties pakito ne tik asmenų, galinčių įsigyti ir vartoti alkoholį amžiaus riba, bet ir akloholio įsigijimo prekybos vietose laikas.

Nuo 2018-ųjų sausio pirmosios įsigaliojo šios įstatymo pataisos:

– Draudžiama alkoholinius gėrimus parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims.

– Alkoholinių priemonių pardavėjai turės teisę reikalauti dokumentų iš visų pirkėjų, o, jei kyla abejonių, kad asmuo jaunesnis nei 25 metai, tuomet reikalauti dokumento privaloma.

– Bus ribojamas alkoholio prekybos laikas: mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais ir prekyba gėrimais kavinėse išsinešti bus leidžiama pirmadieniais–šeštadieniais 10–20 val., o sekmadieniais 10–15 val.

– Seimas uždraudė bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą. Tačiau reklama nebūtų laikoma prekių ženklai, informacija apie gamintoją ir panašiai.

– Stacionarios kavinės, turinčios licenciją verstis alkoholio prekyba, galės aptarnauti lankytojus lauko sąlygomis ne didesniu nei 40 metrų atstumu nuo stacionarios kavinės.

Už reikalavimų nepaisymą grės baudos

Už nustatytų reikalavimų dėl amžiaus ribojimo ir prekybos nesilaikymą įmonėms gali grėsti baudos: pirmą kartą – 289–868 eurai, o, jei pažeidimas padaromas per dvejus metus pakartotinai, tuomet baudos padidėja iki 868–1448 eurų.

Bus baudžiami ir tie, kas nupirks ar perduos alkoholinių gėrimų jaunesniems nei 20 metų jaunuoliams. Už tai grės nuo 90 iki 180 eurų bauda. Pakartotinis toks pažeidimas užtrauks baudą nuo 180 iki 400 eurų.

Taip pat nustatytos baudos už alkoholio išnešimą iš viešojo maitinimo vietų tuo metu, kai įstatymas draus prekybą svaigalais – pirmadieniais–šeštadieniais iki 10 valandos ir nuo 20 valandos, o sekmadieniais – iki 10 valandos ir nuo 15 valandos. Už tai grės bauda nuo 14 iki 30 eurų, pakartotinai nusižengus – iki 90 eurų.

Naujųjų sutikimas Vilniaus gatvėse:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (381)