Lietuvoje mūsų portfelio dalyviai dėl euro įvedimo nesijaudina. Žinoma, yra apvalinimo ir kitų klausimų, niekas nenori netyčia sukelti viešųjų ryšių problemos, bet iš esmės, tai techniniai rūpesčiai – nerimo nėra“, - pasakojo privataus kapitalo investicijų bendrovės „BaltCap“ partneris Simonas Gustainis.

Jis dėsto, kad verslo emocijos daugiau yra teigiamos, nes dirbantiems su užsieniu palengvės vartojimas, padidės skaidrumas.

„Žinoma, jausimės šiek tiek skurdesni, nes nominaliai gausime mažiau pinigų, tačiau ką padarysi, estams buvo dar sunkiau, - šmaikštavo S. Gustainis. - Šioks toks paburbėjimas yra, bet dėl to, kad vieną kitą valandą reikės papildomai padirbėti su praktiniais sprendimais, su kuriais ir šiaip reikia dirbti.“

Paklaustas, ar prisijungimas prie euro zonos palengvins investicijas į Lietuvos verslą, pašnekovas mano, kad procesas vyks paprasčiau.

„Pritraukdami investicijas į savo fondus, matome, kad mums nebus užduodamas klausimas apie litą. Anksčiau vis klausdavo, kokia yra lito devalvacijos ir lito atskyrimo nuo euro tikimybė, o mes vis aiškinome, kad su euru esame labai ilgai susieti ir pokyčių nenusimato. Dabar klausimų nebekils“, - komentavo jis.

Nors, anot S. Gustainio, šalies valiuta nėra esminis rodiklis, lemiantis, ar investuotojas pasirinks Lietuvą, visgi, tai yra viena kontekstinės informacijos dalių.

„Kartais faktų visumoje euro neturėjimas gali paveikti. Neigiamomis sąlygomis yra geriau būti euro zonos nariais, nei tik susietais su euru. Tai sumažina neapibrėžtumą. Yra daugiau ir praktinės naudos: pigiau skolintis, sutaupoma atliekant bankinius pavedimus, yra kitų verslą palengvinančių pasekmių dėl kurių mes džiaugiamės“, - kalbėjo jis.

Į lietuviškų įmonių plėtrą investuojantis verslininkas ir „Verslo angelų fondo I“ partneris Algimantas Variakojis dėsto, kad jo verslo aplinkoje apie euro įvedimą kalbama, bet palyginti retai. Tai rodo, kad pokyčiams verslas iš esmės yra pasiruošęs.

„Dirbame su eurais jau seniai, tad mano aplinkoje apie euro įvedimo tema nėra viena aktualiausių. Žinoma, naudos bus: nereikės litų keisti į eurus važiuojant į Europą, pardavinėjant prekes už eurus nereikės konvertuoti atlyginimų į litus, kaip ir prekiaujant akcijomis – bus patogiau ir smulkių džiaugsmų yra. Tačiau abejoju, kad dėl euro įvedimo smulkūs verslai sulauks daugiau dėmesio iš investuotojų, nes dažniausiai jie pritraukia vietinių verslininkų kapitalą“, - sakė A. Variakojis.

Pasak jo, stambesniam verslui pritraukti investicijų bus paprasčiau, bet ir smulkiajam verslui bus naudos Lietuvoje įvedus eurą, pavyzdžiui, pigiau atsiskaityti, gauti tarptautinius pavedimus.

Euras litą Lietuvoje pakeis nuo 2015 m. sausio pirmos dienos, neatšaukiamas keitimo kursas yra 3,4528 lito už vieną eurą.