aA
Aštrus maistas turi naudos sveikatai, rodo moksliniai tyrimai, tačiau internete yra paplitusi beprotiška mada – valgyti aštriausius pasaulio pipirus ir filmuoti savo reakciją. Neseniai užsienio spaudoje pasirodė pranešimai apie vyrą, kuris po tokio eksperimento atsidūrė reanimacijoje.
Lietuvos paaugliai valgo pipirą vaiduoklį
© Youtube stop kadras

Tokiam iššūkiui dažniausiai naudojamas Indijoje auginamas vienas aštriausių pasaulio pipirų bhut jolokia. Išvertus į lietuvių kalbą tai reikštų aitrusis pipiras vaiduoklis. Aštrumą matuojančioje Skovilio skalėje aitrusis pipiras vaiduoklis turi daugiau nei milijoną vienetų. Pavyzdžiui, populiarūs jalapeno pipirai turi nuo 2,5 iki 8 tūkst. Skovilio vienetų, o „Tabasco“ padažas – nuo 2,5 iki 5 tūkst. Kas atsitinka suvalgius pipiro vaiduoklio galite pamatyti šiame filmuke.

Pats pipiras vaiduoklis nėra mirtinas. Bet prieš keletą savaičių užsienio žiniasklaidoje pasirodė naujiena apie 47-erių metų amerikietį, kuris suvalgęs mėsainį, pagardintą pipiru vaiduokliu, pradėjo vemti taip, kad jam plyšo stemplė. Medikai sugebėjo išgelbėti vyro gyvybę, tačiau jam teko ligoninėje praleisti 23 dienas.

Gydytojas gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas komentuodamas tokią madą sako, kad tai vienareikšmiškai yra žalinga ir tikrai nerekomenduoja to daryti.

„Pipiras žmogaus skrandžiui yra per daug aštrus produktas. Toks aštrus produktas pažeidžia skrandžio sienelę, vien dėl to gali atsirasti žaizdos, atsirasti skrandžio gleivinės uždegimas, atsirasti opos, žmogų gali pradėti pykinti ir jis gali pradėti vemt. Tokie eksperimentai tikrai žalingi ir tokius eksperimentus daryti yra tas pats, kas valgyti išmatas. O gal tai net būtų ir sveikiau“, - sako dr. V. Urbonas.

Aštriais prieskoniais prekiaujančios įmonės „Piccante“ vadovė Aistė Kažemekaitienė pabrėžia, kad visada atsiranda ekstremaliai nusiteikusių žmonių, kuriems nereikėtų taip elgtis.

„Deja, kai kurie alergiški, skrandžio opą turintys ar kitaip kaip veikiami aštrumų žmonės gali sulaukti pavojingos reakcijos. Taip, aštrumynai, kai kuriems žmonėms gali būti itin pavojingi“, – DELFI sako

Suvalgius visą pipirą vaiduoklį jus ištiks panaši reakcija kaip išgėrus stiklinę pipirinių dujų – jums degs burna, galite pajusti skausmą, ašarosite ir greičiausiai apsivemsite. Reiktų paminėti, kad Indijos kariuomenė šį pipirą naudoja gamindama rankines granatas, kurios veikia panašiai kaip ašarinės dujos.

Tiesa, A. Kažemekaitienė pabrėžia, kad kiekvienas žmogus individualiai pakelia aštrumo pojūtį, kai kas gali pajusti tiesiog šilumą, o yra žmonių išvis nejaučiančių aštrumo.

Gerai paieškojus, internete galima atrasti ir lietuvių, bandančių šį eksperimentą. A. Kažemekaitienė sako, kad lietuviškoje parduotuvėje sunkiai nusipirksi aštriausių pasaulio pipirų, bet jų gauti – įmanoma.

Pipiras vaiduoklis
Pipiras vaiduoklis
© Scanpix

„Laisva ekonominė erdvė, šiuolaikinės komunikacijos, leidžia atsisiųsti iš tolimiausių šalių džiovintų, vytintų ar kitaip paruoštų pipirų“, – sako A. Kažemekaitienė.

Pasak pašnekovės, tinkamomis sąlygomis tokių pipirų įmanoma užsiauginti ir patiems, tačiau greičiausiai jie nebus tokie aštrūs.

„Sukuriant panašias sąlygas augimui, galima surinkti vaisus, tačiau, tai nebus originalus pipiro variantas išaugęs Meksiko kaitroje ar Tailande, ar net ne taip toli esančioje Vengrijoje. Aukšta oro temperatūra naktį, didelė drėgmė, ar kaitri ilgus mėnesius plieskianti saulė įtakoja pipirų aitrumą, spalvą, subrendimą ir kitas savybes. Pipirai paprastai subręsta per keturias savaites, taigi kokios jos, nulemia labai įvairūs faktoriai“, – sako A. Kažemekaitė.

Pipiras žmogaus skrandžiui yra per daug aštrus produktas. Toks aštrus produktas pažeidžia skrandžio sienelę, vien dėl to gali atsirasti žaizdos, atsirasti skrandžio gleivinės uždegimas, atsirasti opos, žmogų gali pradėti pykinti ir jis gali pradėti vemt.
gydytojas gastroenterologas dr. V. Urbonas

Tačiau V. Urbonas pabrėžia, kad siųstis internetu ar auginti ir po to vartoti tokius pipirus lietuviui yra kur kas pavojingiau nei, pavyzdžiui, meksikiečiui ar indui.

„Yra labai keista, kai žmonės pradeda vartoti tokius produktus, kurie net mūsų regione neauga, kurie yra atvežtiniai ir mūsų organizmas su jais net niekad nebuvo susidūręs, automatiškai jis neturi fermentų, kurie greičiau suskaldytų tuos produktus“, – sako V. Urbonas.

Valgantys aštrų maistą gyvena ilgiau

Praėjusiais metais „The British Medical Journal“ paskelbtas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie valgo aštrų maistą kasdien turi 14 proc. daugiau šansų gyventi ilgiau nei tie, kurie aštriai maitinasi kartą per savaitę.

Nuolat valgantys aštrius patiekalus žmonės turi mažesnę tikimybę mirti nuo vėžio, širdies ar kvėpavimo sistemos ligų, skelbiama tyrime.

„Šie rezultatai skatina žmones valgyti daugiau aštraus maisto, kad jis pagerintų sveikatą ir sumažintų pirmalaikės mirties tikimybę“, – teigė vienas iš tyrimo vadovų dietologas Lu Qi.

Suvalgius visą pipirą vaiduoklį jus ištiks panaši reakcija kaip išgėrus stiklinę pipirinių dujų – jums degs burna, galite pajusti skausmą, ašarosite ir greičiausiai apsivemsite. Reiktų paminėti, kad Indijos kariuomenė šį pipirą naudoja gamindama rankines granatas, kurios veikia panašiai kaip ašarinės dujos.

Tačiau dietologas priduria, kad aštraus maisto rekomenduojama vengti turintiems virškinimo sutrikimų ar skrandžio opų.

Tyrime dalyvavo 487 375 žmonės, kurių amžius buvo nuo 30 iki 79 metų. Jie buvo stebimi nuo 2004 iki 2011 metų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šapoka tiki, kad Kalėdų dvasia padės rasti sutarimą dėl biudžeto (276)

Rytoj Seimas žada galutinai apsispręsti dėl kitų metų valstybės biudžeto . Ar tikrai gyvenimas...

LKL teisėjų galva – apie peštynes Kaune ir Šaro veiksmus jose, skandalą Pasvalyje bei galimas sankcijas laida „Krepšinio zona“ (71)

Pastarosios dienos Lietuvos krepšinyje buvo tokios karštos ir aistringos, kad suvaldyti aikštėse...

Puidoko pataisoms – rimtos teisinės kliūtys: prasmę grindžia atimtų vaikų istorijomis (549)

Parlamentaro Mindaugo Puidoko ir jo kolegų pateiktoms pataisoms dėl smurto prieš vaikus sampratos...

Sinoptikas perspėja: antradienį – pavojingiausi reiškiniai (6)

Nuo antradienio sulauksime šiokių tokių orų permainų – naktį daug kur pašals, bus slidu,...

Statkevičiui nepatiko Julijos Janus kritika, tad šis rėžė atgal: stora esi, bulvės veidu ir kugelio smegenim (1127)

Šeštadienio vakarą mados kūrėja Julija Janus išreiškė savo nuomonę apie lapkričio mėnesį...

Andrius Tapinas. Spjausit mokytojams į akis? Nesistebėkit, jei bus atsakymas (1851)

„Išėjo ne tiek ir daug žmonių “ – viešai sako premjeras Saulius Skvernelis .

Paskelbti apdovanojimų M.A.M.A 2018 nominantai: įvertintas ir pasaulinę šlovę pelnęs lietuvis hito „In My Mind“ autorius (72)

Pirmadienio vakarą sostinėje žinomi šalies atlikėjai, muzikos prodiuseriai, vadybininkai ir...

Vaivos Budraitytės 2019 metų horoskopas Ugnies ženklams (29)

2019 metai – jau ne už kalnų. Pats metas sužinoti, kas mūsų laukia. Garsi astrologė ir...

Sinoptikai žada tikrą žiemą: Lietuvą užgrius sniegas ir šaltis (142)

Antradienio dieną bus debesuota su pragiedruliais. Kritulių nedaug ir tik vietomis, didžiausia...

Kraupus Rusijos maniako liudijimas: nužudęs dukros mokytoją, davė pinigų laidotuvėms (14)

Buvusį Rusijos policininką, jau atliekantį laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už 22...