Etnologas Libertas Klimka teigia, kad Velykų pyragas nuo senų senovės būdavo pagrindinis šventės akcentas.
Tortą ruošė: Dovilė ir Mantas Bajaliai, „Skanios Bajalių šeimos istorijos“
© Asmeninis archyvas

Siūlome tris idėjas saldžiam šventiniam stalui: ypač gardų migdolų pyragą be miltų, nuostabų tradicinį Velykinį pyragą ir įspūdingą šaldytą sluoksniuotą tortą. Pasirinkite jums labiausiai patinkantį receptą, pakvieskite brangius žmones į pagalbą ir gaminkite, skanaukite, būkite drauge.

Purus migdolų pyragas, kuriam neprireiks nė trupučio miltų

Norite pagaminti sveiką šventinį desertą? Šis purus migdolų pyragas be miltų – puikus pasirinkimas. Tiek suaugusiesiems, tiek ir mažiesiems, mėgstantiems išbandyti naujus skonius, jis tikrai turėtų patikti.

Reikės:

150 g migdolų miltų (tiesiog sumalkite migdolus kavamale ar maisto smulkintuvu);
100 g rudojo cukraus;
4 kiaušinių;
1 a. š. kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

1. Trynius atskiriame nuo baltymų ir gerai išsukame su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais.

2. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į paruoštą tešlą.

3. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai parus.

4. Puošiame mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, šokoladu), pabarstome riešutais.

Pyrago receptas ir nuotrauka „Lieknų Bičių“
Pyrago receptas ir nuotrauka „Lieknų Bičių“
© Asmeninis archyvas


Velykų pyragas su džiovintais vaisias ir riešutais

Apskritas lyg saulė, gardus ir kvepiantis, pripildantis namus jaukumo – toks pyragas laukiamas ant kiekvieno šventinio Velykų stalo.

Reikės:

200 g sviesto;
100 g cukraus;
4 kiaušinių;
250 g miltų;
2 a. š. kepimo miltelių;
0,5 a. š vanilinio cukraus;
200 g įvairių džiovintų vaisių;
100 g riešutų (čia naudoti migdolų ir žemės riešutai, tačiau galite pasirinkti ir kitus, savo mėgstamus riešutus).

Gaminame:

1. Riešutus sudedame į dubenėlį, užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 30 min. Po pusvalandžio vandenį nupilame, o riešutus paberiame ant popierinio rankšluosčio nudžiūti.

2. Kambario temperatūros sviestą su cukrumi išsukame maišytuvu. Tuomet mušame po vieną kiaušinį ir plakame, kol masė taps puri.

3. Suberiame persijotus su kepimo milteliais miltus, įberiame vanilinio cukraus, sudedame džiovintus vaisius, riešutus ir viską gerai išmaišome.

4. Tešlą supilame į apvalią kepimo skardą ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. arba tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis bus sausas.

Pyragą ruošė: Edita Zubrickaitė, „Oditėlės blogas“
Pyragą ruošė: Edita Zubrickaitė, „Oditėlės blogas“
© Asmeninis archyvas

Riešutų ir cukinijos šaldytas sluoksniuotas tortas

Jei norite nustebinti, paruoškite riešutų ir cukinijos šaldytą sluoksniuotą tortą. Tai – ne tik gardus, bet ir sveikas, maistingas desertas, primenantis ledus.

Reikės (24cm skermens formai išimamu dugnu):

150 g anakardžių riešutų (pasiliekame šiek tiek tortui papuošti);
50 g datulių be kauliukų;
100 g migdolų riešutų;
90 g lazdyno riešutų;
žiupsnelio druskos;
kokosų aliejaus formai ištepti;
1 cukinijos (maždaug 280-300 g);
3 v. š. riešutų sviesto;
1 laimo arba citrinos sulčių;
3 v. š. medaus arba agavų sirupo;
6 v. š. šaldytų trintų braškių;
2 v. š. saldžios kakavos miltelių.

Gaminimas:

1. Datules ir anakardžių riešutus, šiek tiek jų atidėję tortui papuošti, iš vakaro užpilame šaltu vandeniu.

2. Sumalame migdolų ir lazdynų riešutus, sudedame smulkintas datules, druską ir sutriname viską iki vientisos trupininės masės.

3. Torto formą ištepame kokosų aliejumi, dedame sluoksnį maltų riešutų su datulėmis ir jį tolygiai paskirstome.

4. Trintuvėje sutriname mirkytus anakardžių riešutus su nulupta, smulkinta cukinija. Pridedame riešutų sviesto, išspaudžiame citrinos ar laimo sulčių, pagardiname medumi ar agavų sirupu. Viską gerai išmaišome ir sudedame į formą. Šį sluoksnį taip pat išlyginame.

5. Braškes sutriname, sumaišome su saldžios kakavos milteliais ir sudedame į formą paskutinį sluoksnį.

Tortą laikome šaldiklyje per naktį. Prieš patiekdami ant stalo, išimame jį iš formos ir palaikome kambario temperatūroje bent 30 minučių. Puošiame anakardžių riešutais ir pjaustome aštriu peiliu prieš pat skanaujant.

Anakardžių tortas
Anakardžių tortas
© Asmeninis archyvas


Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kaip gera būti liberalu Trakų rajone: valdžia dėkoja, kai paimi tūkstančius (18)

Trakų, valdomų Liberalų sąjūdžio, vadovams teko sunki našta: net pusę metų rajone niekas...

Apklausė Lenkijoje ir Latvijoje perkančius lietuvius: nustebino vienas skirtumas (51)

Kai net oficiali statistika Lietuvoje rodo sparčiausią kainų didėjimą visoje ES, nenuostabu, kad...

Policija palygino vairuotojų elgesį pernai ir šiemet: vienas pokytis akivaizdus (1)

Praėjus beveik dviems savaitėms po to, kai pasibaigė privalomas laikotarpis, iki kurio galima buvo...

Neprižiūrimi dantys paaštrina ir kitas ligas: infekcija gali nukeliauti iki širdies

Medicininiai tyrimai rodo, kad neprižiūrimi dantys didina ir kitų ligų riziką.

5 klausimai, į kuriuos mokslas negalės atsakyti dar kurį laiką (8)

Šiais laikais mokslas turi visą metodų, technologijų ir įrankių arsenalą. Visgi, kai kurie...

Penki paprasti patarimai, kaip legvai ir teisingai suplanuoti namų remontą

Nedidelį kosmetinį remontą galima atlikti be dizainerio ir be jokio projekto, bet jei planuojate...

Kalėdinių pirkinių ir kelionių kryptys – ką verta Europoje pamatyti šiemet?

Artėjant žiemai daugelis pradeda gyventi švenčių laukimo nuotaikomis. Miestai taip pat vis labiau...

Kaitlentės priežiūra: kokius puodus rinktis ir kaip ją valyti, kad tarnautų ilgiau

Šiuolaikinė viryklė yra virtuvės šerdis, aplink kurią sukasi visa maisto ruoša. Buitinės...

Orai: temperatūra šoks aukštyn, bet erzins lietus (10)

Savaitei baigiantis į šalį sugrįš šiluma, vėl įsivyraus rudeniški orai . Tačiau prireiks...

Pamatę naujai įstatytas balkono duris nepatikėjo savo akimis (100)

Naujai įstatytos balkono durys įžiebė nemenką konfliktą. Šernų soduose gyvenanti klaipėdietė...