Misija – Žagarė be vienkartinio plastiko indų

Pasirašiusiems pasižadėjimą daugiau nebesinaudoti jokiais vienkartiniais plastikiniais indais buvo atiduodamos eglutės. Žagarės regioninio parko direkcijos vadovas Mindaugas Balčiūnas pasakojo, kad sukurti tokią akciją paskatino keletas sutapimų: „Pastūmėjo vienkartinių indų vengimas. Pirmą kartą su panašia idėja startavome aplinkosauginės akcijos „Darom” metu, pavasariop.

Turime tradiciją visus po talkos pavaišinti kažkokiu patiekalu ar arbata, todėl visus susirinkusius į „Darom” skatinome atsinešti savus indus ir nenaudoti plastikinių. Žmonių reakcija buvo gan netikėta, tačiau apie 90 proc. atėjusių į talką atsinešė savo indus – ir paaugliai, ir suaugę.

Ketiname tokias akcijas tęsti ir toliau. Na, mūsų tikslas ir yra, kad Žagarė taptų pirmu miesteliu Lietuvoje be plastikinių indų.”

Vienkartiniai plastikiniai indai

Aplinkosauginės kalėdinės akcijos metu eglutes Žagarės regioninio parko direkcijai parūpino privatus verslininkas, kuris, anot M. Balčiūno, augina eglutes ir turėdamas šimtą eglučių bei norėdamas jas padovanoti, neturėjo idėjos, kaip jas teisingai padalinti.

„Tada direkcijoje sugalvojome, kad žmonės pasirašo simbolinius pasižadėjimus nenaudoti vienkartinio plastiko indų ir gaus dovanų kalėdinę eglutę”, – sako M. Balčiūnas.

Šimtas eglučių tiesiog išgaravo

Pašnekovas tikina, kad tik prasidėjus akcijai, eglutės buvo atiduotos vos per 3 valandas: „Labai džiaugiamės, kad akcija pavyko, tikimės, kad ir kitąmet galėsime tokią akciją daryti. Eglutės vazonėliuose, todėl pasibaigus šventėms žmonės gali jas kur nors persisodinti. Galiausiai, akcija parodėme, kad nereiktų kirsti gyvų eglučių. O pasiimti eglučių atėjo ir suaugę, ir pensininkai, ir vaikų kelios klasės apsilankė.”

Paklausus M. Balčiūno, ar jis tiki žmonių pažadu, o gal pastarieji tik gudrauja norėdami gauti eglutę, pašnekovas nurodė, kad reiktų pasitikėti žmonėmis.

Nukirsta eglutė

„Tik įėję žmonės iškarto sakė, kad tikrai nenaudoja vienkartinių indų. Galbūt iš to pasižadėjusio šimto žmonių bus 50 ar 60, kurie pažado tikrai laikysis ir tikslas jau bus pasiektas.

<...> Norinčių pasiimti eglutes skambučių dar ir šiandien daug sulaukiame. Ar papildysime akciją didesniu eglučių skaičiumi dar šiemet? Nežinau, čia jau reikia klausti mūsų mecenato. Juk yra ir finansiniai aspektai. Bet poreikis jau dabar yra, galbūt jaunasis verslininkas ir dar sutiks mums pagelbėti.”

Numato permainas ir Vyšnių festivalio metu

M. Balčiūnas teigė, kad ateityje ketinama ir Žagarės Vyšnių festivalį paversti renginiu be plastikinių indų: „Tai didelis iššūkis, bet reikia eiti į priekį, pasaulis jau juda šia linkme. Manau, kad tokios iniciatyvos reikalingos.

Jau dabar matome, kad pagrindinėmis atliekomis tampa vienkartiniai indai ir kavos puodeliai, bet, pavyzdžiui, gėrimų taros klausimas jau kaip ir išspręstas.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)