Trūksta naujų iššūkių

Tarp Vilniaus miesto centrinėje bibliotekoje besimokančiųjų dirbti kompiuteriu - ir ponia Regina. Ji nemėgsta didelių kompanijų, susibūrimų, neturi daug draugų. Savęs lavinimas moteriai visuomet buvo prioritetas. Dabar ji priima naują iššūkį – įvaldyti naudojimąsi „Facebook“.

Reginai kompiuteriu teko naudotis darbe. Išėjus į pensiją, Reginai pasidarė nuobodu.

„Turėjau daug laisvo laiko ir mažai veiklos. Reikėjo kažkuo užsiimti. Kadangi namuose kompiuterio neturiu, nusprendžiau juo naudotis bibliotekoje. Tada sužinojau apie rengiamus kursus ir užsirašiau. Vis kažkoks tobulėjimas“, – pasakoja Regina.

Veikli moteris priklauso Pagyvenusių žmonių asociacijai, dalyvavo projekte „Langas į ateitį“. Tiesa, pirmieji jos kompiuterinio raštingumai kursai ir vyko pastarojo projekto įgyvendinimo metu.

Nori išmokti naudotis „Facebook“

Regina nenori atsilikti nuo šiuolaikinio gyvenimo ritmo ir technologijų. Į kursus ji eina jau žinodama, ką nori išmokti. Neseniai moteris įsigijo išmanųjį telefoną, todėl nori išmokti naudotis „Facebook“.

„Facebook'as man yra didžiausias iššūkis. Niekaip negaliu suprasti, kaip juo naudotis. Noriu ir nuotraukų įsikelti, ir kažką paskaityti, susirasti pažįstamų, bet nemoku. Todėl eisiu į kursus ir prašysiu, kad išmokytų“, – sako Regina.

Dar viena sritis, kurią moteriai sunku suprasti, yra nuotraukų įkėlimas į kompaktinius diskus bei atmintukes. Keliauti mėgstanti Regina nori visus įspūdžius išsaugoti skaitmeniniu būdu.

„Aš mėgstu keliauti, daug fotografuoju ir noriu visas nuotraukas sukelti į diską, bet nemoku. Ir tai išmoksiu kursuose. Turiu tą specialų laidą, per kurį galima nuotraukas perkelti į kompiuterį“, – pasakoja Regina.

Internetas – informacijos šaltinis

Kita mokinė, tiesa, jau buvusi, ponia Danutė, pasakoja anksti išėjusi į pensiją – dar tais laikais, kai kompiuteris buvo didelė prabanga arba juo buvo naudojamasi tik darbe. Todėl iš draugių sužinojusi apie galimybę išmokti susikurti elektroninį paštą, sužinoti reikiamą informaciją internete, Danutė iškart užsiregistravo į kursus. Juos moteris prisimena labai gerai – tai buvo pirmas kartas, kada ji pasinaudojo kompiuteriu.

„Vaikai man padovanojo kompiuterį. Sakė, kad galėsiu susirasti informacijos. Ir sukėlė susidomėjimą, pagalvojau, kad reikia išmokti, jau kad gavau tokių dovanų. Bet tik neseniai įsivedžiau internetą. O be interneto tai nelabai ką ir yra veikti su tuo kompiuteriu. Anūkas sakė žaisti, piešti, bet aš norėjau interneto. Vis tiek - informacija, naujienos“, – pasakoja Danutė.

Moteris pirduria, kad kol kas ji naudojasi tik internetu, su kitomis programomis dirbti nemoka, tačiau jai ir nereikia – svarbiausia pasidalinti įspūdžiais su draugėmis per elektroninį paštą ir perskaityti, kas naujo įvyko Lietuvoje.

Paskutinį kartą kursuose Danutė buvusi prieš Naujuosius metus, todėl jau yra daug ką pamiršusi. Tačiau moteris pasiryžo viską prisiminti – iš bibliotekos pasiskolino naudojimosi kompiuteriu pradžiamokslį ir dabar mokysis savarankiškai, nes dėl didelių eilių vėl lankyti kursus kol kas galimybės nėra. Danutė sako, kad norinčių išmokti naudotis kompiuteriu labai daug ir šalia jos namų esančioje Vilniaus miesto centrinės bibliotekos kompiuterių klasėje net nėra tiek vietų.
Ponia Danutė mokosi savarankiškai

Gavo vertingą dovaną

Kitas buvęs Vilniaus miesto centrinės bibliotekos informacinio raštingumo pagrindų mokinys Petras kompiuteriu naudojosi nuo pat jo atsiradimo Lietuvoje. Vyras dirbęs valstybinėje institucijoje, kur mokėti kompiuterinio raštingumo buvo būtina. Tačiau bėdos prasidėjo, kai jis įsigijo „Apple Macbook“. Šio nešiojamojo kompiuterio kitokia operacinė sistema, jame yra įvairių programų, su kuriomis vyras nėra susidūręs. Tuomet Petras iš draugų sužinojo, kad grupelė studentų bibliotekoje organizuoja specialius kursus, kurių metu mokysis dirbti su „Apple Macbook“. Baigęs bibliotekos organizuojamas informacinio raštingumo pagrindų pamokas ir pasitikrinęs savo įgūdžius, vyras lankė studentų vedamus užsiėmimus ir išmoko naudotis savo naujuoju kompiuteriu.
Ponas Petras ieško informacijos internete

„Jeigu kažko neprisimenu, susiduriu su nesklandumais naudojantis internetu, visada žinau, kad galiu ateiti į biblioteką ir sulauksiu čia pagalbos“, – džiaugiasi Petras.

Pasak jo, iš ilgo informacinio raštingumo pagrindų kursų temų sąrašo, atmintyje išliko kelios. Vyras naudojasi internetine bankininkyste, internetu apmoka sąskaitas, registruojasi pas gydytoją, ieško elektroninių knygų, domisi naujienomis Lietuvoje, naudojasi elektroniniu paštu.

Visi trys senjorai vieningai tvirtina, jog šiomis dienomis kompiuteris tapo neatskiriama kiekvieno dienotvarkės dalis. Tai yra priemonė susirasti informaciją, sužinoti, kas įvyko Lietuvoje ir visame pasaulyje tą pačia minutę. Anot jų, skaitmenis amžius į visų gyvenimus veržiasi dideliu greičiu ir jie visais būdais stengiasi neatsilikti.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Kompiuterinio raštingumo kursai rengiami visoje Lietuvoje, miestų viešosiose bibliotekose, todėl norintys išmokti arba prisiminti, kaip naudotis kompiuteriu, turėtų kreiptis į arčiausiai esančią viešąją biblioteką. Dažniausiai mokymai vyksta du kartus per savaitę, kol susipažįstama su temomis, esančiomis kursų programoje. Išklausius kursų programą, senjorai gauna pažymėjimą. Tačiau norintys individualių konsultacijų, taip pat turėtų kreiptis į bibliotekos darbuotojus – jie visuomet padės, iškilus klausimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)