Jau pora mėnesių veikiančio verslo vadovė Ingrida Lazarė pasakojo, kad verslui sekasi neblogai: „Visada norisi, kad būtų dar geriau nei yra, tačiau rezultatai yra smarkiai pranokę pirminius lūkesčius. Atsidarę rugpjūtį, mes manėme, kad praradome daugiau nei pusę vasaros, tačiau ilgainiui pasirodė, kad SPA paslaugos lankomesnės šaltesniu metų laiku“, – pasakojo „Centro SPA“ vadovė I. Lazarė.

Šie du mėnesiai – spjūvis į veidą tiems, kurie dar prieš atveriant duris lankytojams pranašavo greitą bankrotą ir verslui nedavė nė pusės metų, pavyduoliams, kurie tvirtina, kad šitas verslas jau atsidarydamas buvo pasmerktas žlugti: „Visus skeptikus ir kitus pavyduolius galiu nuliūdinti: mes gyvuosime bei veiksime ilgai ir laimingai. Kitaip tariant, šunys loja, o karavanas važiuoja“, – kritikos šūksnius taip apibūdino verslo savininkė ir pridūrė, kad dar daugiau šurmulio turėtų sukelti jų planas plėstis ir paslaugas siūlyti netoli Birštono esančiame mieste. Kokiame, I. Lazarė dar neišdavė.

„Gal verslo koncepcija kiek pakis, nes Birštone teikiame paslaugas, orientuotas į turistus. Kitame mieste masažo paslaugas daugiausia siūlysime vietinei rinkai“, – pasakojo ji. Moteris tvirtino, kad tokį sprendimą padiktavo per keletą mėnesių sukurta ir atidirbta darbo bei procedūrų tvarka, atrasti puikūs specialistai: „Kai turime tokį pagrindą ir esame sukaupę tokią bazę, negalime sustoti prie pasiekimų, užmigti ant laurų: reikia išnaudoti verslo potencialą“, – tvirtino I. Lazarė.

Lankytojos – ir garsenybės, ir emigrantės

„Mūsų paslaugos populiarėja, nes žmonės informaciją skleidžia iš lūpų į lūpas. Kiekvienam klientui, nesvarbu, kas jis būtų, mes stengiamės suteikti išskirtines ir labai geros kokybės paslaugas, parodyti dėmesį. Tarkime, jei atpalaiduojantis masažas vyksta apie valandą, tai klientui paskiriama 1,5 valandos, per kurias jis gali neskubėdamas įsikurti ar palikti masažo patalpą“, – pasakojo I. Lazarė ir pridūrė, kad tą atsipalaidavimą labai vertina iš didesnių miestų atvykstantys klientai, nes jie labai nemėgsta konvejeriniu vadinamo aptarnavimo.

Klientai labai dažnai papasakoja, kad jie būna pavargę per savaitę ir visai nenori apsigyventi ar lankytis ten, kur vyrauja tas pats miesto šurmulys. Naujai įkurtą SPA centrą, kuriame vyksta veido ir kūno masažai, SPA kompleksai, šveitimai, įvyniojimai, SPA kompleksai vaikams, aparatinės procedūros, įvertino ne tik vietiniai gyventojai, Birštono svečiai, bet ir emigrantės.

„Buvo grįžę emigrantai aplankyti tėvų, tai pas mus pradėjo eiti moterys, kurios paslaugas užsakinėjo ne tik sau, bet ir savo vaikams. Jos – geriausios rugpjūčio klientės, kurios paskleidė apie mus informaciją ir pakvietė ir savo seses ir mamas“, – apie emigrančių antplūdį pasakojo I. Lazarė.

Pasakyti, kiek procedūrų užsakoma kasdien, kiek savaitgaliais, vadovė negalėjo: kol kas dėsningumų nematyti, nes kai kurie savaitgaliai yra gana laisvi, kitais – procedūros vyksta be perstojo. O būna, kad klientės viena kitą keičia ir pirmadieniais, kai jau atrodytų, kad poilsiautojai išvažiavę.

Buvo ir daugiau idėjų

Paklausta, kaip kilo mintis steigti tokį verslą, moteris prisiminė, kad ties SPA centro idėją pasiūlė jos vyras.

„Prieš penkerius metus atsikraustėme iš Vilniaus į Birštoną ir dar prieš kraustydamiesi ieškojome patalpų, kuriose galėtume pradėti savo verslą. Gyvendama Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), vis matydavau mažas jaukias kavinukes, kur parduodama kava išsineštinai, šiltos bandelės, ir jau tada svajodavau, kad reikėtų sukurti kažką mielo ir savo“, – apie verslo pradžią pasakojo moteris.

Ji prisiminė, kad pradžioje svarstė apie dviračių nuomos verslą, buvo ir kitų idėjų, tačiau kol jie svarstydavo šias idėjas, tai būtent tas verslas ir būdavo įkuriamas. Tada, Ingridai norint imtis drabužių pardavimo verslo, jos vyrui kilo mintis steigti SPA centrą.

„Birštone gauti patalpas verslui prilygsta stebuklui ar milijono laimėjimui loterijoje, tačiau mums tai pavyko. Išties gavome netgi geresnes patalpas nei galėjome svajoti. Esame įsikūrę pačiame Birštono centre, J. Basanavičiaus aikštėje, netoli Nemuno. Tiesą sakant, dar neturėjome iškabų, o žmonės, pamatę automobilį su lipdukais, užsukdavo pasižiūrėti, kas čia bus: o gal jau netyčia siūlome savo paslaugas“ – pasakojo I. Lazarė.

Negana to, I. Lazarei pavyko susirasti puikią darbuotojų komandą: „Kaip sakau, žmonės pas mus ateis ne dėl to, kad čia gražiai įrengta ar kad pakabintas gražus paveikslas. Jie atkeliauja tik dėl dirbančių meistrų ir specialistų. Pamenu, kai pas mus lankėsi šveicaras, kuris išgyrė mūsų tailandietišką masažą, pasakęs, kad jis niekuo nesiskiria nuo to, kuris jam buvo pasiūlytas masažo specialistų Tailande.“ Taip pat SPA centras turi įrangos, kuri tokia Birštone yra vienintelė. I. Lazarė paminėjo vakuuminį masažą kūnui bei nugarai, radio dažnio liftingą veidui, ultragarsinį veido valymą, ultragarsinį veido mikromasažą.

Kalbėdama apie pasamdytus profesionalus, ji tvirtino, kad nors darbo pas ją kreipėsi gana daug žmonių, dalis jų nepasitikėjo jaunu verslu ir ieškojo daugiau garantijų. Dabar „Centro SPA“ dirba dvi merginos, taip pat kartas nuo karto savaitgaliais, kai pasitaiko specifinių masažų, iš Kauno atkeliauja vaikinas.

Savivaldybė remia ir skatina

„Mes verslą kūrėme ne taip kaip tie, kurie pasiima turtingų tėvelių pinigus ir juos investuoja, tikisi sėkmės. Ėmėme paskolą smulkiam verslui steigti ir gavome „Invegos“ garantiją jaunam verslui“, – teigė I. Lazarė.

Jos nuomone, verslininkus remia ir Birštono savivaldybė, kuri turi įsteigusi smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo fondą. Šis fondas gali kompensuoti dalį įmonės įsikūrimo išlaidų, dalį palūkanų ar reklamos išlaidų.

„Nors sumos ten ir nėra labai didelės, tačiau jaunam, tik pradėjusiam kilti verslui, ir ši investicija yra labai vertinga kaip paskata. Be to, šios paramos galima prašyti kasmet“, – teigė I. Lazarė.

Jos nuomone, miesto savivaldybės pareigūnai, ypatingai merė, labai teigiamai žiūri į iniciatyvius žmones ir siekia jiems padėti: „Ji visada paklausia, kaip laikomės, gal reikalinga kokia pagalba. Matyti, kad siekia ir serga dėl miestelio klestėjimo. Kaip anksčiau Birštonas buvo laikomas pensininkų rojumi, taip dabar į jį atsikrausto vis daugiau jaunų šeimų ir prisideda prie rojaus kampelio kūrimo“, – pasakojo I. Lazarė.

Regionai stipėja

DELFI vykusioje konferencijoje dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė. Jos tvirtino, kad Lietuvos regionuose padėtis vis gerėja ir kad Lietuvos regionai vis stiprėja. Ne išimtis čia – ir Birštonas.

Daugelis vis dar klaidingai įsitikinę, kad šiame kurorte veiklos galima rasti tik vasarą: „Birštonas ir Druskininkai yra tos vietos, kurios žmonių kupinos ir žiemą. Taip negalima pasakyti tik apie Neringą ir Palangą, kuri jau po truputį keičiasi ir ieško pragyvenimo šaltinio žiemai“, – apie sezoniškumą Birštone ir kituose Lietuvos vietose pasakojo R. Žakaitienė.

Kad Birštonui nebūdingas sezoniškumas, patvirtino ir N. Dirginčienė. Remiantis statistiniais duomenimis, lankytojų skaičius Vilniuje vasarą ir žiemą yra bemaž susilyginęs: „Ką veikti Birštone vasarą, supranta visi, o žiema dviračių takus pritaikome lygumų slidinėjimui, turime slidinėjimo kalną, atidarome stovyklų, veikia sanatorijos, jų pirtys, baseinai. Atkeliauja žmonės, mėgstantys pasivaikščioti, aplankydamas labai gražias vietas“, – teigė merė.

N. Dirginčienė pabrėžė, kad savivaldybėje skatinami jauni verslininkai, siekiantys paskatinti rajono verslumą ir sukurti naujų darbo vietų. Jos nuomone, anksčiau ši investavimo į jaunus verslus tvarka buvo ne tokia patogi kaip dabar: apmokėti galima ne tik dalį registracijos mokesčio, bet ir padengti dalį dalyvavimo parodose mokesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)