Brakonieriavimas nėra vien tik kaimo girtuoklėlių būdas prasimanyti pinigų alkoholiui. Lašiša ir žvėriena kainuoja didelius pinigus ir inspektoriai teigia, kad nustebtumėte sužinoję kokie žmonės Lietuvoje yra brakonierių klientai.

Rimčiausi brakonieriai gali ne tik sau leisti susimokėti kelis tūkstančius eurų siekiančias baudas jau kitą dieną, bet ir apsirūpinti naktinio matymo prietaisais, turėti kelis pakalikus, bet ne tik jie naktį išeina apsiginklavę.

Regionų aplinkos apsaugos departamentai taip pat yra įvairia įranga yra aprūpinę savo inspektorius ir jie pripažįsta, kad be jos ir miškai, ir upės būtų tuštesnės.

Pirmiausia tai automobiliai. Dažniausiai du inspektoriai dalijasi dviem didesnio pravažumo automobiliais. Vienas jų skiriamaisiais ženklais pažymėtas pikapas, o kitas paprastas automobilis. Pirmasis skirtas susikrauti pričiuptų brakonierių įrangai, o antrasis slaptai veiklai – sekimui, nenorui būti pastebėtam.

Abu automobiliai aprūpinti švyturėliais ir garsiniais signalais, kurie leidžia ne tik stabdyti įtartinus naktį pamiškėse sutiktus automobilius, bet ir nuorūkas ar šiukšles pro langus mėtančius vairuotojus.

Naktį miške tamsu, nors į akį durk. Gali nepamatyti panosėje esančio žmogaus, ką čia bekalbėti apie kelių šimtų metrų atkarpoje tūnančius pažeidėjus. Brakonieriai gudrūs, šviečiant mėnuliui plaukia palei krantą ir slepiasi medžių šešėliuose. Be specialios įrangos neįmanoma jų aptikti.

Inspektoriai disponuoja dvejais įrankiais ir mato geriau nei katės: naktinio matymo prietaisais ir termovizoriais.

Naktinio matymo prietaisus daugelis yra matęs filmuose. Jo vizitinė kortelė yra žalias vaizdas. Jie tamsoje surenka mažiausius šviesos atspindžius, bet kartais to nepakanka, pavyzdžiui apsiniaukusią naktį ar be mėnesienos.

Daug brangesni ir daug efektyvesni yra termovizoriai. Jo sensorius fiksuoja skirtumą tarp objektų. Tamsoje žmonės šviečia gerai ir net už kelių šimtų metrų puikiai matosi jų judesiai. Pavyzdžiui, tinklo statymas, irklavimas ir panašiai.

Šie prietaisai taip pat gali fiksuoti vaizdą ir prireikus jis gali būti panaudotas kaip įkaltis teismo proceso metu.

Gyvosios gamtos inspektoriai taip pat su savimi turi ir alkotesterius. Medžiotojams sukėlus įtarimą, gali būti patikrintas jų blaivumas – su ginklais šlaistytis išgėrę žmonės neturi teisės.

Apie ginklus – ne vienas inspektorius tarnybos metu juos nešiojasi. Sistemoje dar dirbą pareigūnų kurie prisimena laikus, kai į reidus važiuodavo ginkluoti automatiniais šautuvais. ne veltui – laukiniais devyniasdešimtaisiais brakonieriai taip pat apsiginklavę eidavo statyti tinklų.