Šiemet rudenį vyko policijos pareigūnų ir kunigų susitikimas Molėtų rajone, jo metu sutarta, kad parapijų kunigai nuolat bendradarbiaus su policijos pareigūnais ir gautą informaciją skleis tikintiesiems.

Policijos pareigūnai siekia kuo išsamiau informuoti gyventojus, kaip apsisaugoti nuo galimų sukčiavimo atvejų euro įvedimo laikotarpiu, atpažinti padirbtus pinigus ir apie tai informuoti teisėsaugą.

Vyskupų konferencijos generalinis sekretorius kunigas Kęstutis Smilgevičius sako, kad gyventojai dažnai jiems nerimą keliančiais klausimais pasikalba su kunigais.

„Visgi, euro įvedimo tema gyventojų klausimų beveik nesulaukiame, nepastebime visuomenėje jokio sisteminio susirūpinimo, net ir vyresni žmonės nerodo jokio susirūpinimo. Jeigu reikia, jeigu kunigų paklausiama, kunigai pateikia bendrąją informaciją, kurią mes, kaip ir visi Lietuvos žmonės, gavome iš Finansų ministerijos ir Lietuvos banko“, - kalbėjo K. Smilgevičius.

Pasak jo, kunigai žmonėms perduoda policijos skelbtus patarimus su pinigais elgtis atsakingai, pavyzdžiui, nekeisti jų gatvėse, nesileisti į nepažįstamų asmenų siūlymus.

„Mes informaciją perduodame geranoriškai, tiek, kiek mūsų prašė perduoti, mes ir perduodame. Kitą vertus, manau, kad iš atsakingų institucijų pusės informacijos yra labai daug, tad papildomos bažnyčios pagalbos tikriausiai nereikia“, - svarstė K. Smilgevičius.

Kunigas nesutinka, kad gyventojai naujos valiutos tema su kunigais visiškai nesikalba – tikintieji turimas žinias pasitikslina su bažnyčios atstovais.

„Kiekvieną kunigą Lietuvoje, ko gero, būtų neįmanoma apklausti, galbūt ir yra regionų, kur žmonės jaučia nerimą, bet neteko apie tokius dalykus girdėti ir mes tokios informacijos neturime. Kiek teko bendrauti, nerimo nėra, nes vykdomas didžiulis aiškinamasis darbas“, - apibendrino K. Smilgevičius.

Lietuva prie euro zonos prisijungs nuo 2015 m. sausio 1 d. Neatšaukiamas lito ir euro kursas 3,4528 Lt už vieną eurą.