aA
Kertuotis, rambutanai, trumai – tai tik keli maisto produktai, kurie dar visai neseniai Lietuvoje buvo nežinomi ir nereikalingi. Lietuvių pirkimo įpročiai keitėsi ir rinką pasiekė vis daugiau produktų, kurie visame pasaulyje jau nuo seno žinomi ir mėgstami. Šį kartą DELFI kartu su šalies maisto žinovais Jus kviečia prisiminti egzotinių prekių Lietuvoje priešistorę.
© DELFI / Karolina Pansevič

DELFI apžvalgininko Andriaus Užkalnio teigimu, egzotinių produktų pasiūla Lietuvoje dar prieš jam išvykstant gyventi į Didžiąją Britanija buvo iš tiesų skurdi. „Į Angliją aš išvažiavau gūdžiais 1995-aisiais, tai Jūs galite įsivaizduoti kaip tada atrodė Vilniaus ir Lietuvos visa prekybinė aplinka. Tada tikrai žinojau, kad Didžiojoje Britanijoje pamatysiu daug prekių, bet negalvojau, kad tiek daug“, – sakė žurnalistas.

Bene didžiausią įspūdį įspūdį rašytojui paliko jo labai mėgiami sausi pusryčiai, kurių rūšių užsienyje, priešingai nei Lietuvoje, buvo begalė.

„Sausi pusryčiai ko gero tik vienas pavyzdys, kad visko buvo daug. Kadangi man visada patiko geresnio gyvenimo požymiai arba geresnio gyvenimo ženklai, tai aš dar prieš išvažiuojant į Britaniją Lietuvoje pirkdavau iš tų valiutinių parduotuvių, kurios dar buvo, sausus pusryčius ir paprasto trikampio šokolado“, – pasakojo A. Užkalnis.

Žinomą restoranų kritiką Anglijoje nustebino ne tik prekių gausa. Čia maistą ir naujoves mėgstantis specialistas paragavo ne tik dabar jau ir Lietuvoje įprasto maisto, bet ir gėrimų. Išvažiavęs į Didžiąją Britaniją A. Užkalnis pirmą kartą paragavo iki tol bene nei vienam lietuviui nežinomo alkoholinio gėrimo sidro.

Tiesa, ne visi gali pasidalinti prisiminimais apie eiles prie bananų ar majonezo. Štai įvertintas sostinės šefas Martynas Praškevičius sako, kad jo karjeros pradžioje situacija su egzotinėmis prekėmis jau buvo geresnė.

„Mano karjera prasidėjo prieš 14 metų, taigi tuomet egzotinių prekių reikalai Lietuvoje jau buvo žymiai geresni. Iš tiesų tada net nelabai supratau kas ta egzotika. Man produktai, kurie dabar jau paprasti, tokie kaip tunas, krevetės, tada atrodė egzotiški“, – sakė M. Praškevičius.

Nors radus tinkamus tiekėjus puikios kokybės egzotinių prekių galėjai atsivežti ir į Lietuvą, specialistas stengėsi keliauti po užsienį. Ten jis pirmą kartą paragavo iki pat šiol atmintį likusių patiekalų.

„Man sustojo viskas aplinkui, kai paragavau foie gras ir baltųjų trumų. Gyvenimas tiesiog tada sustojo, nesupratau net kas čia per daiktas“, – įspūdžiais dalijosi virtuvės šefas.

Egzotinės prekės jau įprastos, bet kada jos tiksliai atsirado ir kas iki pat šiol stebina pirkėjus? Vis tai jau kitame DELFI reportaže.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Darželinukų mamos pyksta: vaikai grįžta alkani, o kainos šoktelėjo be jokio įspėjimo (616)

Kone pusantro šimto eurų – tokią sumą marijampolietė mama pamatė atėjusi pasiimti įmokos...

Jakeliūnas atsakė krizės tyrimo kritikams: tikslas nėra nubausti kaltuosius (4)

Parlamentinio ekonominės krizės tyrimo tikslas nėra rasti ir nubausti kaltuosius, sako Seimo...

Liudas Mažylis kandidatuos į Europos Parlamentą su konservatoriais atnaujinta 09.37 (206)

Antradienį Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) pirmininkas...

Statistikos piniginėje nejaučia: labiausiai atlyginimai kilo daugiausiai uždirbantiems (159)

Oficiali statistika skelbia, kad lietuvių piniginės pilnėja – atlyginimai auga sparčiausiai per...

Lietuvos automobilių parko rutina nesikeičia: ukrainiečiai naudotus iš gatvių šluoja net nenusiėmę numerių (17)

Auganti Lietuvos automobilių rinka susiduria su rutina: į mūsų šalį toliau masiškai vežamos...

Širinskienė nerimsta: prašo etikos sargų ištirti, ar Landsbergio veikla yra suderinama su jo statusu (444)

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė kreipėsi į Seimo etikos ir...

Vieta, kur saugomi visi Lietuvos miškai: tik po 80 metų bus galima pjauti šitą daigelį (15)

GRYNAS.lt nutarė aplankyti Dubravos medelyną ir pasižiūrėti, kaip rūpinamasi Lietuvos miškų...

11 požymių, kad yra įsilaužta į jūsų kompiuterį ar išmanųjį telefoną

Kaip atpažinti įsilaužimą į prietaisą ir apsaugoti savo duomenis.

Atvirame vandenyne išgyveno 49 dienas (11)

Vienas Indonezijos paauglys septynias savaites išgyveno bangų blaškomas vandenyje, kai nuo lyno...

Grybauskaitė apie kainas: neigiama verslo reakcija rodo, kad tiksliai pataikėme (154)

Neigiama verslo reakcija į siūlomas pataisas dėl kainų ir konkurencijos parodo, kad tai iš tiesų...