aA
Kertuotis, rambutanai, trumai – tai tik keli maisto produktai, kurie dar visai neseniai Lietuvoje buvo nežinomi ir nereikalingi. Lietuvių pirkimo įpročiai keitėsi ir rinką pasiekė vis daugiau produktų, kurie visame pasaulyje jau nuo seno žinomi ir mėgstami. Šį kartą DELFI kartu su šalies maisto žinovais Jus kviečia prisiminti egzotinių prekių Lietuvoje priešistorę.
Gūdūs maisto prekių laikai Lietuvoje: A. Užkalnis prisiminė savo pirmus kartus
© DELFI / Karolina Pansevič

DELFI apžvalgininko Andriaus Užkalnio teigimu, egzotinių produktų pasiūla Lietuvoje dar prieš jam išvykstant gyventi į Didžiąją Britanija buvo iš tiesų skurdi. „Į Angliją aš išvažiavau gūdžiais 1995-aisiais, tai Jūs galite įsivaizduoti kaip tada atrodė Vilniaus ir Lietuvos visa prekybinė aplinka. Tada tikrai žinojau, kad Didžiojoje Britanijoje pamatysiu daug prekių, bet negalvojau, kad tiek daug“, – sakė žurnalistas.

Bene didžiausią įspūdį įspūdį rašytojui paliko jo labai mėgiami sausi pusryčiai, kurių rūšių užsienyje, priešingai nei Lietuvoje, buvo begalė.

„Sausi pusryčiai ko gero tik vienas pavyzdys, kad visko buvo daug. Kadangi man visada patiko geresnio gyvenimo požymiai arba geresnio gyvenimo ženklai, tai aš dar prieš išvažiuojant į Britaniją Lietuvoje pirkdavau iš tų valiutinių parduotuvių, kurios dar buvo, sausus pusryčius ir paprasto trikampio šokolado“, – pasakojo A. Užkalnis.

Žinomą restoranų kritiką Anglijoje nustebino ne tik prekių gausa. Čia maistą ir naujoves mėgstantis specialistas paragavo ne tik dabar jau ir Lietuvoje įprasto maisto, bet ir gėrimų. Išvažiavęs į Didžiąją Britaniją A. Užkalnis pirmą kartą paragavo iki tol bene nei vienam lietuviui nežinomo alkoholinio gėrimo sidro.

Tiesa, ne visi gali pasidalinti prisiminimais apie eiles prie bananų ar majonezo. Štai įvertintas sostinės šefas Martynas Praškevičius sako, kad jo karjeros pradžioje situacija su egzotinėmis prekėmis jau buvo geresnė.

„Mano karjera prasidėjo prieš 14 metų, taigi tuomet egzotinių prekių reikalai Lietuvoje jau buvo žymiai geresni. Iš tiesų tada net nelabai supratau kas ta egzotika. Man produktai, kurie dabar jau paprasti, tokie kaip tunas, krevetės, tada atrodė egzotiški“, – sakė M. Praškevičius.

Nors radus tinkamus tiekėjus puikios kokybės egzotinių prekių galėjai atsivežti ir į Lietuvą, specialistas stengėsi keliauti po užsienį. Ten jis pirmą kartą paragavo iki pat šiol atmintį likusių patiekalų.

„Man sustojo viskas aplinkui, kai paragavau foie gras ir baltųjų trumų. Gyvenimas tiesiog tada sustojo, nesupratau net kas čia per daiktas“, – įspūdžiais dalijosi virtuvės šefas.

Egzotinės prekės jau įprastos, bet kada jos tiksliai atsirado ir kas iki pat šiol stebina pirkėjus? Vis tai jau kitame DELFI reportaže.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Italijoje gyvenanti lietuvė: viskas įvyko labai greitai, žmonės įbauginti (58)

Šiaurinė Italijos dalis per savaitgalį pasikeitė neatpažįstamai – dėl apsikrėtusių...

Gyventojai įsiutę dėl neremontuojamos gatvės: ši – vos išvažiuojama, o pinigų jai sutvarkyti nėra (236)

Vilniaus miesto Gineitiškių gatvės gyventojai pasipiktinę. Jie sako, kad viena pagrindinių šio...

Gyvai / Delfi diena. Koronavirusas jau pasiekė Italiją: ar Lietuvai jau skambinti pavojaus varpais (2)

Koronavirusas jau pasiekė Italiją. Pranešama, kad virusas jau pasiglemžė keturias gyvybes. Kas...

Italijos specialistas: susiklostė nepalankiausia įmanoma padėtis mirė penktas žmogus, užfiksuoti du židiniai (133)

Italija pirmadienį pranešė, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė ketvirtas naujuoju...

Po SEB banko atnaujinimų dalis klientų vis dar susiduria su trikdžiais (7)

Nors praėjo savaitė, kai SEB bankas baigė diegti naują informacinių technologijų (IT)...

Gyvai / Piniginiai reikalai. Kokį signalą siunčia kylančios aukso kainos bei kiek lietuviai išleidžia maistui?

„Delfi“ eteryje startuoja nauja laida apie makroekonomikos ir mikroekonomikos reikalus. Pirmojoje...

Vidas Bareikis – pirmąkart atvirai apie skyrybas: su Jurga išbandėme viską (48)

„Su Jurga buvome ta pora, kuri išbadė visus įmanomus metodus, kad išlaikytų šeimą“, –...

Įsisiautėjęs vėjas savaitgalį pridarė žalos: ant kelio virto medžiai, krito langai (3)

Savaitgalį siautęs stiprus vėjas Kėdainiuose vertė medžius. Ugniagesiai gelbėtojai dėl...

Madingiausios šių metų rankinės: kokias verta pirkti ir ko vengti? (16)

Moteris be rankinės... gali pasirodyti įtartina, tiesa? Nė viena dailiosios lyties atstovė...

Dėl koronaviruso Lietuva griežtina veiksmus: iš Italijos atvykę bus tikrinami lėktuvuose (173)

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje pranešta, jog visi...

|Maža didelių žinių kaina