aA
Svarstymus pradėti maitintis sveikai dažnai lydi klausimas: kiek man tai kainuos?
© DELFI / Karolina Pansevič

Įsivaizduojama, kad sveika mityba – brangus malonumas. Mitybos ekspertai skuba paprieštarauti: „Jei perkate tiek, kiek reikia jūsų organizmui, ir renkatės sezoninius maisto produktus, planuojate savo ir savo šeimos mitybą – sveikai maitintis dažnu atveju kainuoja mažiau“, – sako maisto technologė Raminta Bogušienė.

Kad Lietuvos gyventojai sveiką mitybą sieja su didelėmis kainomis, dėmesį atkreipė ir neseniai į Lietuvą žengęs Vokietijos prekybos tinklas „Lidl“, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© DELFI / Karolina Pansevič

„Pradėję veikti Lietuvoje, susidūrėme su iššūkiu pakeisti gyventojų nuostatas, kad sveika mityba lygi brangiai mitybai. Formuodami prekių asortimentą, bendradarbiaujame su ūkininkais ir maisto produktų gamintojais visoje Europoje. Matome, kad produktų sudėtis dažnai neturi tiesioginės sąsajos su jų kaina. Tad atidžiau skaitydami produktų etiketes, gyventojai gali suformuoti sveikatai palankų, tačiau piniginės neištuštinantį maisto produktų krepšelį“, – tikina prekybos tinklo korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Dalia Gaižauskienė, .

Nesveikas maistas – brangios pasekmės

R. Bogušienė atkreipia dėmesį, kad tradiciniame lietuvio pirkinių krepšelyje visada galima rasti mėsos, bulvių ir duonos. Jie įprasti lietuvio skoniui, nėra itin brangūs. Tačiau mitybos specialistė teigia, kad itin dažnas jų vartojimas nėra palankus sveikatai, nes dažnai vartodami mėsą, bulves ir duoną, gyventojai rečiau savo racioną paįvairina kitais, sveikesniais, produktais. Dėl to gali trūkti tam tikrų maistinių medžiagų ir kilti sveikatos sutrikimų, lemsiančių papildomas išlaidas vaistams, sporto klubams, maisto papildams.

„Mėsą patariama ruošti tik 2-3 kartus per savaitę – daug rečiau, nei tai daro tipinis lietuvis. O renkantis šviežią kokybišką mėsą galima sutaupyti, nes ji pigesnė nei rūkyti ar vytinti gaminiai. Vartojant daug miltinių patiekalų, gaunama mažai skaidulinių medžiagų ir vitaminų, nes dažniausiai naudojami rafinuoti kvietiniai miltai. Todėl pavalgius tokių greitų angliavandenių prisotintų patiekalų po poros valandų vėl jaučiamas alkis. Dažnai lietuviai vartoja stipriai perdirbtus bulvių gaminus ir su riebiais padažais, todėl pavalgę praranda energiją“, – sako R. Bogušienė.

Mitybos ekspertė taip pat primena, kad gurmaniški ir ekologiški produktai, kurie yra brangūs, nebūtinai yra sveiki. Juose neribojami nei cukraus, nei druskos, nei riebalų ar skaidulinių medžiagų kiekiai, nėra kontroliuojamas maistinių medžiagų išsaugojimas.

Sezoninės daržovės ir vaisiai padeda sutaupyti

Kasdieniame Lietuvos gyventojų racione mitybos specialistė pasigenda daugiau daržovių ir vaisių. Jų, pasak ekspertės, reikėtų per dieną valgyti 5 kartus. Kiekvieno valgymo metu suvartojus bent žiupsnelį šviežių ir sezoninių daržovių, vaisių, uogų ar žalumynų, nesunkiai galima pasiekti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą minimalią šviežių daržovių normą – 400 g. Sutaupyti, perkant vaisius ir daržoves, anot specialistės, galima renkantis sezoninius produktus.

Griauna brangių ekologiškų produktų kultą: išsižiosite pamatę sudėtį
© Corbis/Scanpix

„Esame įpratę visus metus pirkti vadinamąsias šviežias braškes ar trešnes, tačiau nesunku pastebėti kaip keičiasi jų kaina sezono ir ne sezono metu. Vienas esminių tinkamos mitybos elementų – sezoninių vaisių, uogų ir daržovių vartojimas. Sezono metu ne tik jų kaina kelis kartus mažesnė, bet ir šie maisto produktai kur kas turtingesni vitaminų, mineralinių medžiagų bei antioksidantų. Kadangi organizmas bus aprūpintas reikiamomis medžiagomis, saldumynų ir kitų brangių užkandžių poreikis sumažės“, – į daržovių ir vaisių sezoniškumą dėmesį atkreipia R. Bogušienė.

Dažniau miltinius ar bulvinius patiekalus keisti daržovių patiekalais rekomenduoja ir kulinarinio žurnalo VMG vyr. redaktorius Alfas Ivanauskas.

„Gamindami neribokite fantazijos. Juk eksperimentuoti gali ne tik virtuvės šefai! Suprantama, kad daug paprasčiau gaminti visiems žinomus patiekalus iš bulvių, miltų ar mėsos, tačiau ar pagalvojote, kad taip apribojate savo skonio pasaulį ir atradimo džiaugsmą? Atsiverskite bet kurį kulinarinį žurnalą ir leiskitės į intriguojančią kelionę. Jums tikrai nereikia vaikytis maisto madų, jei norite maitintis sveikai. Ekologiškus sausainius gali pakeisti sausainiai iš morkų, o brangesnius egzotinius vaisius – obuolių batonėliai. Puikiausias sveikų, skanių ir nebrangių salotų pavyzdys šiuo laikotarpiu galėtų būti obuolių ir burokėlių salotos su garinta vištiena“, – pataria A. Ivanauskas.

R. Bogušienė taip pat rekomenduoja pirkinius gerai susiplanuoti, eiti į parduotuvę su iš anksto paruoštu sąrašu. Pirkti ir gaminti, anot ekspertės, reikia tik tiek, kiek reikia pavalgyti. Valgyti reikia reguliariai – ne rečiau kaip kas 3 – 3,5 val., o pakilti nuo stalo rekomenduojama pasisotinus 80 proc. Sotumo jausmas pavalgius ateina po 15 min. Renkantis įvairius ir sezoninius maisto produktus ne tik organizmas gaus visų reikalingų medžiagų ir energijos, bet ir pavyks sutaupyti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Baltiškos Ženios atostogos. Europietiškiausią Europą atrado Estijoje: čia trūksta tik pinigų

Iš visko, ką mačiau, ši Europa – pati europietiškiausia. Džiugių spalvų identiški mediniai...

Pirmasis kardinolas iš Lietuvos: vos 27 metų sulaukęs įtakingo LDK eretiko sūnus (18)

Katalikiška Lietuva skaičiuoja jau daugiau nei 630 metų istoriją. Iki šiol vieną...

Paskelbtos „iPhone Xs“ kainos lietuviams: nepakaks net dviejų vidutinių atlyginimų (109)

„Telia“ šiandien pradeda naujųjų „Apple“ flagmanų „ iPhone Xs “ ir „ iPhone Xs Max...

Orai: karštis neatslūgs (12)

Aukšta šiluma dar laikysis ir penktadienį, tik nuo šeštadienio į Lietuvą ateis tikrai...

Buvęs Estijos premjeras: apie savo šalį, kaip ir apie šeimą, blogai nekalbame (89)

Estiją krečia vienas didžiausių Europos istorijoje pinigų plovimo skandalų. Kaip galėjo Putino...

Sostinėje atsidarė restoranas, kuris įkandamas ne kiekvienam: šampanas čia kainuoja net 1490 eurų (468)

Vilniuje duris atvėrė naujas restoranas „Nineteen18”, kurio pavadinimas skirtas paminėti...

Skandalingas žvaigždės dūris „Vilkams“ į nugarą – šansas Valančiūnui tapti NBA čempionu? (36)

Didžiausias Minesotos „Timberwolves“ klubo sirgalių košmaras tapo realybe. Prieš kiek daugiau...

Gydytoja: mitas, kad yra žmonių, kurie negali numesti svorio (59)

Gyvename keistų paradoksų laikais: kone visi užsikrėtę svorio metimo virusu, bet medikai...

Airijoje tautietės emigrantės nužudymu įtariamas vyras – lietuvis (43)

Ketvirtadienio rytą Dandolko apygardos teisme pasirodė žmogus, kaltinamas Ingridos Maciokaitės...

Sunkią traumą patyręs „Žalgirio“ talentas susitarė su universitetu, kurio garbę gynė Sabonis (3)

Kauno „Žalgirio“ komandos talentas Martynas Arlauskas žengs Domanto Sabonio pėdomis. JAV...