Apgadino 6 automobilius ir kelio ženklus

Sostinės policijos pareigūnai praneša, kad gruodžio 28 d. apie 20.33 val. Vilniuje, Ozo g. 25, automobilio „BMW X5“ vairuotojas A. T., gimęs 1981 m., būdamas neblaivus (nustatytas 2,38 promilės girtumas), važiuodamas atgal kliudė ir apgadino pravažiuojantį automobilį „Mercedes Benz“ ir pasišalino iš eismo įvykio vietos.

Važiuodamas toliau, vairuotojas atsitrenkė į priekyje sustojusį automobilį „Mazda“ ir taip pat jį apgadino. Vėl pasišalinęs iš eismo įvykio vietos, važiuodamas apgadino kelio ženklus ir susidūrė su priešpriešais atvažiuojančiu automobiliu „Chrysler“. Lyg to būtų maža, važiuodamas toliau kliudė stovintį automobilį VW, kuris nuo smūgio atsitrenkė į stovintį automobilį „Chevrolet“.

Šio neblaivaus vairuotojo pasivažinėjimo po Vilnių metu iš viso apgadintos 6 transporto priemonės ir kelio ženklai. A. T. surašyti protokolai pagal LR ATPK 127 str. 3 d. ir 130 str. 1 d.

Valstybiniai registracijos numeriai

Dažnai bando pabėgti, tačiau atsakomybės neišvengia

Nors apgadinęs 6 automobilius ir kelio ženklus vairuotojas lyg niekur nieko važiavo toliau ir bandė išvengti atsakomybės už padarytus pažeidimus, tačiau netrukus buvo surastas ir atitinkamai nubaustas.

Policijos pareigūnai tikina, jog apgadinus svetimą automobilį pabėgti nuo baudžiamosios atsakomybės yra praktiškai neįmanoma. Visų pirma, panašiose situacijose remiamasi eismo įvykio vietoje buvusių žmonių parodymais – tai gali būti apgadintuose automobiliuose įvykio metu sėdėję ar netoliese buvę vairuotojai, keleiviai, pro šalį ėję pėstieji.

Vilniaus kelių policijos valdybos vadovas Dainius Šalomskas tikina, jog policijos pareigūnai automobilius apgadinusių vairuotojų pėdsakus dažniausiai suranda greitai ir paprastai.

„Be abejo, po tokio įvykio, kai apgadinamas ne vienas automobilis, miestiečiai pakankamai noriai informuoja policijos pareigūnus apie tai, ką jiems teko matyti, įsidėmi ir pasako pažeidėjo vairuoto automobilio valstybinį registracijos numerį. Nurodžius, kuria kryptimi nuvažiavo pažeidėjas, bandome nustatyti, kur yra jo automobilis“, – aiškina pašnekovas.

Policija

Teks atlyginti žalą ir atsisveikinti su vairuotojo teisėmis

Savaime suprantama, jog apgadinamas automobilis ne visuomet sulaukia žiūrovų, galinčių paliudyti apie padarytą žalą ir suteikti informacijos apie eismo įvykį. Anot D. Šalomsko, net ir tokiose situacijose vairuotojai dažniausiai yra surandami ir atitinkamai nubaudžiami.

„Tokiais atvejais ieškome, kur buvo įrašinėjamas vaizdas. Gauname vaizdo įrašus iš vietų, esančių šalia prekybos centrų ir iš kitur. Vaizdo įrašuose surandame tą minutę, kada buvo padarytas pažeidimas, ir ieškome automobilio, kurį vairuojant buvo apgadinti kiti automobiliai“, – teigia Vilniaus kelių policijos valdybos vadovas.

D. Šalomsko teigimu, per metus Vilniuje galima suskaičiuoti apie 1700 automobilius apgadinančių ir iš įvykio vietos sprunkančių vairuotojų. Didžioji dalis šių bėglių yra surandami. „Kartais pasitaiko tokių atvejų, kai niekas nieko nematė ir niekas nieko negirdėjo. Tuomet nepavyksta surasti pažeidėjo, tačiau tokie atvejai yra itin reti“, – pabrėžia pašnekovas.

Policijos pareigūnas

Tiesa, svetimo automobilio apgadinimas vairuojant neblaiviam yra itin brangus Kelių eismo taisyklių pažeidimas. D. Šalomskas tikina, jog už tai gresia bauda nuo 1158 eurų ir teisės vairuoti atėmimas nuo 3 iki 5 metų. „Šiuo atveju be baudos mokėjimo ir teisės vairuoti atėmimo pažeidėjui teks atlyginti ir padarytus nuostolius, kadangi draudimas nekompensuoja neblaivaus vairuotojo padarytos žalos“, – teigia pareigūnas.

Bėgant iš įvykio vietos bauda išauga dvigubai

Apgadinus svetimą transporto priemonę, sprukti tikrai neverta, nes ir taip nemenka bauda gali padidėti kone dvigubai. „Baudos dydį nustato teismas, kuris įvertina, ar žala buvo padaryta tyčia, ar ne. Dažniausiai tokiais atvejais bauda būna žymiai didesnė – sprendžiant iš šios situacijos, netyčia apgadinti šešių automobilių ir pasišalinti vairuotojas tikrai negalėjo“, – tikina pašnekovas.

Pagal LR ATPK 127 straipsnį, Kelių eismo taisyklių pažeidimas, nulėmęs kitiems asmenims priklausančių transporto priemonių, krovinių, kelių, kelio ir kitų įrenginių arba kitokio turto sugadinimą (apgadinimą), užtraukia baudą vairuotojams nuo 28 iki 57 eurų arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 3 iki 6 mėnesių.

Jei svetimas automobilis apgadinamas neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens, gresia bauda vairuotojams nuo 1158 iki 1448 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų.

Pagal LR ATPK 130 straipsnį, pasitraukimas iš eismo įvykio, su kuriuo vairuotojas yra susijęs, vietos pažeidžiant Kelių eismo taisykles užtraukia baudą nuo 868 iki 1158 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų,

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)