aA
Ne specialistui suprasti, kiek kilokalorijų (kcal) slypi kokteilio stiklinėje – misija neįmanoma. Kaip pripažįsta dietologai, lengvabūdiškas gėrimų vartojimas tik iš pirmo žvilgsnio nekaltas. Kai kurių gėrimų kaloringumas gali prilygti geriems pietums.
Gėrimai
© DELFI

DELFI palygino, kiek kilokalorijų slepiasi paprastoje saldintoje kavoje, brendyje ir kituose dažniausiai geriamuose skysčiuose. O kad būtų galima akivaizdžiai tuo įsitikinti – padarė eksperimentą: pamatavo, kokį stiklinės kiekį užima skirtingo kaloringumo skysčiai.

Dietologės Daivos Pipiraitės paprašėme suskaičiuoti, kiek kalorijų gauname išgėrę vieną stiklinę vandens, becukrės arbatos, saldintos kavos, late, natūralių apelsinų sulčių, pieno, saldinto jogurto, alaus, raudono vyno ir brendžio.

Saldinta juoda kava 250 g + 1 arb. šaukšt. cukraus - 34 kcal
Late  250 g - 92 kcal
Natūralios apelsinų sultys 250 g - 112 kcal
Arbata be cukraus 250 g - 0 kcal
Pienas 2,5 proc. - 250 g - 140 kcal
Brendis 250 g - 575 kcal
Vynas raudonas 250 g - 200 kcal
Alus 250 g - 107 kcal
Geriamas saldus jogurtas 250 g - 190 kcal
Paprastas vanduo 250 g - 0 kcal

Tam, kad palygintume nevienodo kaloringumo skysčių kiekius, dietologė kaip atskaitos tašką siūlė imti 100 kcal. Taigi, 100 kcal turi:

735 g saldintos juodos kavos
270 g Late
223 g natūralių apelsinų sulčių
ežeras becukrės arbatos
178 g 2,5 proc. riebumo pieno
43 g brendžio
125 g raudono vyno
233 g alaus
130 g geriamojo saldaus jogurto
jūra paprasto vandens

Vizualiai tai atrodo taip:

Kas ilgiau suteikia sotumo jausmą – maistas ar gėrimai?

Vyrauja įsitikinimas, jog kietas maistas suteikia didesnį sotumo jausmą nei skystas, kad ir ką sakytų kalorijos. Purdue universiteto mokslininkai panoro sužinoti, ar tai tiesa.

„Esame įsitikinę, jog alkio jausmas bus mažesnis ir jausimės ne tokie sotūs, jeigu vartosime ne kietą, o skystą maistą. Tačiau, pasak mokslininkų, svarbiausius čia žodis - „manome“.

Leidinyje „Americal Journal of Clinical Nutrition“ aprašytas eksperimentas, kurį mokslininkai atliko su 52 tyrimo dalyviais. Žmonėms buvo pranešta, kad gers vyšnių skonio skystį, kuris skystą pavidalą išlaikys ir jų organizme.

Kitą dieną mokslininkai neva į patį skystį įdėjo cheminės medžiagos, kuri nedelsiant skrandyje skystį privers sukietėti.

Iš tikrųjų abiem atvejais savanoriai gėrė tą patį skystį be jokios cheminės medžiagos, skrandyje jis ir liko skystas. Savanoriai tik manė, jog jis sukietėjo. Triuką mokslininkai pavadino „kognityvine manipuliacija“.

Pirmuoju atveju savanoriai teigė jautę mažesnį sotumą. Antruoju atveju jautėsi sotesni ir labiau patenkinti. Skystį organizmas perdirbo žymiai greičiau, nes organizmo chemija į jį reagavo kaip į skystį ir įsisavino mažiau kalorijų.

Kalorijas skaičiuoja sprogdindami maistą

Kalorijos terminą 1824 metais sugalvojo prancūzas Nicolas Clementas. Tai – šilumos matavimo vienetas, žymintis šilumos kiekį, kurio reikia vienu laipsniu pagal Celsijų padidinti kilogramo vandens temperatūrą.

XIX a. pabaigoje kalorija pradėta naudoti kaip maisto sukuriamos energijos vienetas. Ir seniau, ir dabar kalorijos skaičiuojamas 1790 metais prancūzo mokslininko Antoine Lavoisier sugalvotu metodu.

Nedidelis kiekis produkto, kurio kaloringumas ir skaičiuojamas, patalpinamas į prietaisą, kuris primena greitpuodį. Į prietaisą pumpuojamas grynas deguonis, maisto produktas užsidega. Termometras matuoja į aplinką išskiriamą šilumą. Taip suskaičiuojamos kalorijos.

Pasak Bostono Tufts universiteto mitybos profesorės Susan Roberts, šis prietaisas dar vadinamas bomba, nes produktas tiesiogine to žodžio prasme sprogdinamas, fiksuojama išskiriama šiluma ir išmatuojama. „Kalorijos tai šiluma. Tiesiog skaičiuojama, į kokį kiekį šilumos pavirsta deginamas maistas“, - paaiškino profesorė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po valstiečių bandymo atsiimti parašus pareiškimą dėl Pranckiečio puolė pasirašinėt opozicija (143)

DELFI šaltinių teigimu, planas šiandien balsuoti dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio gerokai...

Nuotraukose iš prabangių vestuvių galutinai demaskuotas Skripalių nuodytojas (75)

Nuotakos tėvas, vesdamas dukrą prie altoriaus, išdidžiai šypsojosi. Šios vestuvės vyko 2017...

Naujas Kauno valdžios žingsnis – apmokestinti „svetimų“ vaikų tėvus (90)

Nors Vyriausybės atstovas Kauno bei Marijampolės apskritims Andrius Cechanavičius antradienį Kauno...

„Newsweek“: JAV Rusijai perleido šiaurinį Sirijos miestą (32)

Jungtinės Valstijos Rusijai „perleido“ šiaurinį Sirijos Manbidžo miestą, skelbia...

Ažiotažą sukėlusios „Zero Live Show" reklamos kūrėjai išgirdo teismo nuosprendį (51)

Antradienį Šalčininkų teisme ir vėl atversta skandalu bei nemalonumais su teisėsauga...

Įvertino Nausėdos pradžią: daug teisingų žingsnių ir daug neatsakytų klausimų (20)

Šią savaitę sueina lygiai šimtas dienų, kai Gitanas Nausėda užėmė prezidento pareigas....

Nusprendė: dėl Pranckiečio bus balsuojama dar šį vakarą nuolat pildoma (291)

53 parlamentarų pasirašytą pareiškimą dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atšaukimo...

Natūralios kosmetikos kūrėja – apie „nekaltą“ ingredientą, dėl kurio sensite greičiau (1)

Rasveratrolis, skvalenas, filagrinas, kolagenas, vetiverija, simondsija – tai tik dalis...

Karbauskis bankams išsiuntė laišką: ar „grasinimas“ kelti palūkanas buvo suderintas? (122)

Į valdžios planus apmokestinti komercinių bankų aktyvus sureagavus Lietuvos banko asociacijos...

Buvę Profsąjungų rūmai Vilniuje intensyviai griaunami: jau neliko didelės pastato dalies (62)

Praėjusią savaitę prasidėję buvusių Profsąjungų rūmų griovimo darbai įsibėgėja. Iš...