Pagrindinė valiutų pora EUR/USD praeitą savaitę pradėjo įspūdingais viražais. Teigiamo sentimento po Jackson Hole simpoziumo palaikomi investuotojai antradienį pastūmėjo kursą virš 1.20 lygio, tačiau labai trumpam. Aukščiausią kursą nuo pat 2014 gruodžio pasiekusi pora, likusią savaitės dalį buvo linkusi kristi, investuotojams vis labiau abejojant tolimesnio augimo galimybėmis ir augančiu noru fiksuoti pelnus. Ekonominiai duomenys buvo įvairūs: pagrindinių Europos ekonomikų mažmeninių pardavimų augimas bei darbo rinkos duomenys atitiko rinkos lūkesčius arba buvo kiek prastesni nei laukta, tačiau infliacija itin džiugino bei augo visose šalyse. Ekonomistai tikėjosi išvysti euro zonos liepos mėnesio infliacijos rodiklį ties 1.4 proc., o tikrasis rezultatas buvo 1.5%. Stiprėjanti infliacija skatina kalbas, kad žemyno centrinis bankas imsis griežtinti monetarinę politiką. EUR/USD savaitės prekybą pabaigė nukritusi 0.5 proc.

USD/JPY praėjusią savaitę buvo trumpam pramušusi 109 palaikymo lygį, kuomet investuotojai mažino rizikingas pozicijas išgirdę apie Šiaurės Korėjos paleistą raketą. Tačiau šis impulsas nebuvo pakankamas, kad pora įsitvirtintų žemiau šio svarbaus techninio lygio. Netrukus pradėjęs augti rizikos apetitas skatino mažinti Japonijos jenų pozicijas ir USD/JPY pora pašoko iki 110 lygio. Prie investuotojų noro didinti riziką prisidėjo teigiamos naujienos iš trečios didžiausios pasaulio ekonomikos, kurios mažmeniniai pardavimai liepos mėnesį augo 1.9 proc. per metus ir buvo gerokai aukščiau nei 1.0 proc. ką prognozavo rinkos ekspertai. Tai jau penktas mėnesis iš eilės kuomet mažmeniniai pardavimai auga apie 2 proc. ir suteikia palaikymą Japonijos ekonomikos atsigavimui. USD/JPY pora pakito 0.8 proc.

Prekyba GBP/USD pora pastarąją savaitę vyko aukščiau 1.29 lygio ir buvo itin rami, nes Didžiojoje Britanijoje buvo skelbiama mažai makroekonomikų duomenų. Nekilnojamo turto rinkos duomenys nuvylė rinkos dalyvius, kuomet liepos mėnesį kainos augo 2.1 proc. per metus ir tai buvo mažiau nei 2.9% praeitą mėnesį. Taip pat šalies gyventojai skolinosi mažiau, kas tikėtina ir toliau neigiamai veiks mažmeninius šalies pardavimus ir bendrą ekonomikos augimą dėl lėtėjančio vartojimo. Vienintelė teigiama naujiena buvo pramonės sektoriau vadybininkų pirkimų indeksas, kuris stiprėjo ir augo jau trečia mėnesį iš eilės ir paskatino svarą sterlingą penktadienį trumpam pašokti iki 1.30 lygio. GBP/USD pora augo 0.6 proc.

Šią savaitę sulauksime daugybės makroekonominių naujienų. Antradieni bus skelbiami Europos sąjungos mažmeninės prekybos duomenys bei paslaugų sektoriaus vadybininkų pirkimų indeksas. Trečiadienį lauksime JAV ekonomikos paslaugų sektoriaus vadybininkų pirkimų indekso, o ketvirtadienį spaudos konferenciją suregs Europos centrinio banko prezidentas Mario Draghi, kurios metu tikimasi išgirsti daugiau apie tolimesnę monetarinę politiką ir jos pokyčius gerėjant žemyno makroekonominiams duomenims. Penktadienį daugiausiai dėmesio sulauks Didžioji Britanija, kuri skelbs pramonės ir statybų sektoriaus duomenis.

Pagal Admiral Markets rinkos nuotaikų duomenis, 45proc. rinkos dalyvių turi ilgąsias pozicijas EUR/USD poroje (augo +12 procentinių punktų lyginant su praeitos savaitės duomenimis), 52 proc. turi ilgąsias pozicijas USD/JPY poroje (+19 procentinių punktų) bei 44 proc. ( -15 procentinių punktų) investuotojų tikisi tolimesnio svaro augimo prieš JAV dolerį. Tokie rinkos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius, todėl tikėtinas brangimas EUR/USD ir GPB/USD porose bei pigimas USD/JPY poroje. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Parengta remiantis: bloomberg.com, reuters.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, invetsing.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją