Šiuo metu Lietuvos pasienis ruožais aprūpintas modernia stebėjimo įranga. Padvaronių užkardos budėtojas, jaunesnysis specialistas Ronaldas Kuodys pažymi, kad pasieniečiai specialiomis kameromis fiksuoja judesius. “Technika tokia jautri, kad pamatom ne tik žmones, bet ir netgi smulkius gyvūnus, kurie išeina. Pastebime, net visas gyvūnų migracijas”, - pasakojo specialistas.

Vis dėlto prie šiuolaikinių stebėjimo technologijų bando prisitaikyti ir pažeidėjai. Šie dažniausiai stengiasi gabenti tiek cigarečių, kad dar galėtų atsipirkti baudomis – tai yra 8 dėžes. Vienoje dėžėje būna apie 50 blokų cigarečių. Dėl šios priežasties kontrabandininkai užsiima minėtais “permetimais”.

Dėl nuolatinės kovos su kontrabandininkais Lietuvos-Baltarusijos pasienis saugomas ne tik kameromis. Bene daugiausia kontrabandininkų sulaikiusi yra belgų aviganė Merkada. Net turint profesionaliausias stebėjimo kameras, be šuns kontrabanininkus sulaikyti naktį, miške būtų labai sunku. Tuo tarpu ši kalytė pažeidėjus atseka jų kvapu. Miške tai padaryti tokiam išdresuotam šuniui yra vieni juokai. Anot Specialiosios paskirties užkardos jaunesniojo specialisto kinologo Alfredo Teskevičiaus dirbti su šunimi yra žymiai lengviau.

Apskritai, pasienio kasdienybėje pasitaiko ir kvapą gniaužiančių sulaikymų, kokių galima pamatyti geriausiuose holivudiniuose trileriuose. Pareigūnai pažeidėjus yra vijęsi iki pat Vilniaus, šaudę į padangas ir net prakiurdę benzino baką. Kova su kontrabanininkais yra lyg šachmatų partija – kuris kurį pergudraus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)