aA
Šįkart laidoje „Mažieji kulinarai“ šeimininkavo dvi merginos – Lėja ir Smila. Jos gamino garsųjį Šepardo pyragą, dar kitaip vadinamą piemenėlių pyragu.
Šepardo arba piemenų pyragas

Šepardo pyragas priskiriamas prie airių tradicinės virtuvės, tačiau jo variacijos paplitusios po visą pasaulį. Smulkinta mėsa, kelios daržovės, pomidorų pasta ir, žinoma, bulvių košė. Tai paprastas ir sotus patiekalas, kurį žmonės pasaulyje gamina jau ne vieną šimtą metų. Jį galima ruošti ir su ėriena, ir su jautiena. Žinomos įvairios patiekalo variacijos – siūloma gaminti vegetarišką pyragą ar mėsą pakeisti žuvimi.

Mažosios kulinarės Lėja ir Smila parodė, kad visai nesudėtinga šį vakarietišką patiekalą, kuris artimas ir mūsų šiaurietiškiems kraštams, pasigaminti patiems. Sotus pyragas puikiai tiks pavaišinti svečius, jį patogu pasišildyti ir kitą dieną, tad pagamintas vakarienei gali tapti kitos dienos pietumis.

Pyragui pagaminti reikės:

  • 500 gramų maltos jautienos;
  • aliejaus;
  • poros morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 300 gramų žaliųjų žirnelių;
  • šaukšto miltų;
  • pomidorų padažo ar tyrės;
  • 100 ml sultinio;
  • 1 kilogramo bulvių;
  • pieno;
  • 25 gramų sviesto;
  • druskos, pipirų.

Gaminimas

Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite supjaustytus svogūnus ir morkas, apkepkite. Sudėkite jautieną, apkepinkite, suberkite žirnelius. Įdėkite pomidorų padažo ar pastos, suberkite miltus, galiausiai supilkite sultinį, pagardinkite druska, pipirais ir pakaitinkite 10 min.

Išvirkite bulves, sutrinkite, įmaišykite sviestą ir kelis šaukštus pieno, pagardinkite druska. Sluoksniuokite pyragą: į kepimo skardą sudėkite mėsą, tada užklokite ją bulvių koše. Galite iš pradžių dėti bulvių pagrindą, tada – mėsą, o ant viršaus – vėl bulvių košės.

Paviršių galite pašiaušti šakute – pyragas gražiau apskrus. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitusioje orkaitėje maždaug 30 min., kol paviršius apskrus. Skanaus!

DELFI projektas „Mažieji kulinarai“ siūlo vaikų žvilgniu pamatyti virtuvę ir kartu pasinerti į gardžių atradimų pasaulį. Mykolas, Smila ir Lėja mokysis patys ir mokys savo žiūrovus gaminti paprastai, bet kūrybiškai!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Apklausoje dėl išlaidų kariuomenei – nedviprasmiškas signalas valdžiai

Lietuva gynybai šiuo metu skiria beveik 2 proc. BVP. Krašto apsaugos ministras, kariuomenės vadas,...

Siūlo nebemokėti atostoginių: darbuotojas turėtų pats susitaupyti nuo algos

Kilusi diskusija dėl atostoginių mokėjimo tvarkos sulaukia dviprasmiškų vertinimų. Ekonomistų...

Šie specifiniai Rytų Vokietijos prekės ženklai išliko ir žlugus komunizmui

Rytų Vokietija negarsėjo kaip vartotojų teisių gynimo bastionas, ir kai Berlyno siena griuvo...

Mokslų daktarės analizė: kas geriau – sviestas ar margarinas? (228)

Diskusijos apie tai, kas tinkamiau jūsų sveikatai, – margarinas ar sviestas , tęsiasi jau...

Mokyklos valgyklos maiste – gyvos kirmėlės

Vakar Radviliškio rajono Lizdeikos gimnazijoje pietavusi moksleivė perlinių kruopų košėje rado...

Atsakymas į amžiną lietuvių klausimą: kas pigiau – statyti namą pačiam ar jį nusipirkti (199)

Daugelis svajoja apie nuosavą būstą, tačiau tokias mintis dažnai sutrikdo klausimas, kas pigiau...

Šilumos sulauksime daugiau, tačiau geros naujienos tuo ir baigiasi (2)

Artimiausią parą per šalį slinks atmosferos frontas. Naktį dangus bus niūrus ir pilkas....

Ekspertai įvertino apkalbas sukėlusį įvaizdį: prašauta, ir tai – ne dėl apnuogintos krūtinės (282)

Gili iškirptė – anokia naujiena tarp Lietuvos ar užsienio pramogų pasaulio žvaigždžių; ir...

Penki belgės įvarčiai nublanko prieš lietuvės smūgį į savo vartus, kuris sudrebino internetą epizodo įrašas (67)

Europos moterų futbolo čempionato atrankos H grupės rungtynėse Lietuvos rinktinė Levene net 0:6...

Kauniečius piktinęs pastatas „vaiduoklis“ pagaliau turi naujus savininkus (64)

Kaune, Savanorių prospekte ne vienerius metus stūksantis apleistas prekybos centras...