Šįkart laidoje „Mažieji kulinarai“ šeimininkavo dvi merginos – Lėja ir Smila. Jos gamino garsųjį Šepardo pyragą, dar kitaip vadinamą piemenėlių pyragu.
Šepardo arba piemenų pyragas

Šepardo pyragas priskiriamas prie airių tradicinės virtuvės, tačiau jo variacijos paplitusios po visą pasaulį. Smulkinta mėsa, kelios daržovės, pomidorų pasta ir, žinoma, bulvių košė. Tai paprastas ir sotus patiekalas, kurį žmonės pasaulyje gamina jau ne vieną šimtą metų. Jį galima ruošti ir su ėriena, ir su jautiena. Žinomos įvairios patiekalo variacijos – siūloma gaminti vegetarišką pyragą ar mėsą pakeisti žuvimi.

Mažosios kulinarės Lėja ir Smila parodė, kad visai nesudėtinga šį vakarietišką patiekalą, kuris artimas ir mūsų šiaurietiškiems kraštams, pasigaminti patiems. Sotus pyragas puikiai tiks pavaišinti svečius, jį patogu pasišildyti ir kitą dieną, tad pagamintas vakarienei gali tapti kitos dienos pietumis.

Pyragui pagaminti reikės:

  • 500 gramų maltos jautienos;
  • aliejaus;
  • poros morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 300 gramų žaliųjų žirnelių;
  • šaukšto miltų;
  • pomidorų padažo ar tyrės;
  • 100 ml sultinio;
  • 1 kilogramo bulvių;
  • pieno;
  • 25 gramų sviesto;
  • druskos, pipirų.

Gaminimas

Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite supjaustytus svogūnus ir morkas, apkepkite. Sudėkite jautieną, apkepinkite, suberkite žirnelius. Įdėkite pomidorų padažo ar pastos, suberkite miltus, galiausiai supilkite sultinį, pagardinkite druska, pipirais ir pakaitinkite 10 min.

Išvirkite bulves, sutrinkite, įmaišykite sviestą ir kelis šaukštus pieno, pagardinkite druska. Sluoksniuokite pyragą: į kepimo skardą sudėkite mėsą, tada užklokite ją bulvių koše. Galite iš pradžių dėti bulvių pagrindą, tada – mėsą, o ant viršaus – vėl bulvių košės.

Paviršių galite pašiaušti šakute – pyragas gražiau apskrus. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitusioje orkaitėje maždaug 30 min., kol paviršius apskrus. Skanaus!

DELFI projektas „Mažieji kulinarai“ siūlo vaikų žvilgniu pamatyti virtuvę ir kartu pasinerti į gardžių atradimų pasaulį. Mykolas, Smila ir Lėja mokysis patys ir mokys savo žiūrovus gaminti paprastai, bet kūrybiškai!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Dėl siūlomos pensijų reformos vieniems atlyginimas padidės, kitiems – sumažės (9)

Jeigu valdantieji iš tiesų pakeis pensijų kaupimo tvarką, dalies gyventojų atlyginimas į rankas...

„Sofos“ ūkininkus medžios naujomis taisyklėmis (5)

Prasidėjęs pasėlių deklaravimas gali dar labiau atsijoti vadinamuosius „sofos“ ūkininkus....

Visai Lietuvai pažįstamo Teodoro kova: tai, ką tenka patirti, nelinkėtų nė didžiausiam priešui (73)

Gąsdinančio dydžio auglys mažo, bet jau visai Lietuvai pažįstamo Teodoro galvoje nepasiduoda....

Grybauskaitės ir Skvernelio karas: vienam iš jų tai kainuos brangiai (646)

Konfliktas su prezidente Dalia Grybauskaite premjerui Sauliui Skverneliui gali kainuoti galimybes...

Orai: į šalį atklys nemalonūs reiškiniai (2)

Ilgą laiką lepinę orai subjurs. Pavasaris artimiausiu metu bus vėjuotas ir vėsus, dažnai...

Toronte į pėsčiuosius rėžėsi mikroautobusas: 9 žmonės žuvo, 16 sužeistų (54)

9 žmonės žuvo ir dar 16 buvo sužeista po to, kai judrioje sankryžoje Toronte į pėsčiuosius...

Indijos lūšnynų gyvenimo paragavęs lietuvis: čia gyvena net pasiturintys verslininkai (69)

Beveik mėnesį keliavau po Indiją, kuri žinoma kaip stulbinančių kontrastų šalis. Penkios...

Kate Middleton ir princas Williamas pristatė savo naujagimį (175)

Balandžio 23-iąją visą pasaulį apskriejo džiugi žinia – britų karališkoji pora princas...

Antrame mūšyje ledo ritulio mūsų „Svajonių komanda“ sutriuškino Rumunijos rinktinę (53)

Lietuvos ledo ritulio rinktinė pasaulio ledo ritulio čempionato IB diviziono antrose rungtynėse...

Nenustebkite sulaukę VMI skambučio (28)

Gegužės 2 d. yra paskutinė diena deklaruoti praėjusių metų pajamas ir prireikus sumokėti...