Šįkart laidoje „Mažieji kulinarai“ šeimininkavo dvi merginos – Lėja ir Smila. Jos gamino garsųjį Šepardo pyragą, dar kitaip vadinamą piemenėlių pyragu.
Šepardo arba piemenų pyragas

Šepardo pyragas priskiriamas prie airių tradicinės virtuvės, tačiau jo variacijos paplitusios po visą pasaulį. Smulkinta mėsa, kelios daržovės, pomidorų pasta ir, žinoma, bulvių košė. Tai paprastas ir sotus patiekalas, kurį žmonės pasaulyje gamina jau ne vieną šimtą metų. Jį galima ruošti ir su ėriena, ir su jautiena. Žinomos įvairios patiekalo variacijos – siūloma gaminti vegetarišką pyragą ar mėsą pakeisti žuvimi.

Mažosios kulinarės Lėja ir Smila parodė, kad visai nesudėtinga šį vakarietišką patiekalą, kuris artimas ir mūsų šiaurietiškiems kraštams, pasigaminti patiems. Sotus pyragas puikiai tiks pavaišinti svečius, jį patogu pasišildyti ir kitą dieną, tad pagamintas vakarienei gali tapti kitos dienos pietumis.

Pyragui pagaminti reikės:

  • 500 gramų maltos jautienos;
  • aliejaus;
  • poros morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 300 gramų žaliųjų žirnelių;
  • šaukšto miltų;
  • pomidorų padažo ar tyrės;
  • 100 ml sultinio;
  • 1 kilogramo bulvių;
  • pieno;
  • 25 gramų sviesto;
  • druskos, pipirų.

Gaminimas

Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite supjaustytus svogūnus ir morkas, apkepkite. Sudėkite jautieną, apkepinkite, suberkite žirnelius. Įdėkite pomidorų padažo ar pastos, suberkite miltus, galiausiai supilkite sultinį, pagardinkite druska, pipirais ir pakaitinkite 10 min.

Išvirkite bulves, sutrinkite, įmaišykite sviestą ir kelis šaukštus pieno, pagardinkite druska. Sluoksniuokite pyragą: į kepimo skardą sudėkite mėsą, tada užklokite ją bulvių koše. Galite iš pradžių dėti bulvių pagrindą, tada – mėsą, o ant viršaus – vėl bulvių košės.

Paviršių galite pašiaušti šakute – pyragas gražiau apskrus. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitusioje orkaitėje maždaug 30 min., kol paviršius apskrus. Skanaus!

DELFI projektas „Mažieji kulinarai“ siūlo vaikų žvilgniu pamatyti virtuvę ir kartu pasinerti į gardžių atradimų pasaulį. Mykolas, Smila ir Lėja mokysis patys ir mokys savo žiūrovus gaminti paprastai, bet kūrybiškai!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Juščenka: taika pasiekiama tik dviem keliais – pergale arba pralaimėjimu (152)

Tuoj bus penkeri metai, kai tūkstančiai žmonių Maidane, Ukrainoje, nuvertė tuometinį šalies...

Po savanorio A. Sakalausko žūties Lietuvos spec. tarnybos padarė tai, kas atrodė neįsivaizduojama (319)

1991 m. rugpjūčio 21 d. Vilniuje gindamas šalies parlamentą nuo okupantų kulkos žuvo karys...

Savaitės orai: vasara trauktis atsisako

Po gaivaus trečiadienio į Lietuvą plūstelės gerokai šiltesni orai. Ketvirtadienį termometrai...

Telefonu sutiko išbandyti maisto papildus — netrukus liko skolinga (95)

Bandydami parduoti savo gaminius prekybininkai griebiasi įvairiausių triukų, vienas iš jų —...

Rugsėjis atnešė nemalonių naujienų: tėveliai supažindinti su nauju kainoraščiu (229)

Artėjantis rugsėjis patuštins ne tik tų tėvelių, kurių atžalos jau eina į mokyklą, kišenes....

Ryšių su Rusija turėjusį Trumpo rinkiminės kampanijos vadovą teismas pripažino kaltu (14)

Buvęs Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas pripažintas kaltu 8-iuose iš 18...

VRK planuoja skelbti mažiau duomenų apie rinkimuose dalyvavusius kandidatus (9)

Vyriausiosios rinkimų komisijos planuose – užverti savo duomenų bazes apie kandidatus. Svarstoma...

Ameriką sukrėtė kraupi šeimos drama (29)

33 metų Kolorado gyventojui Chrisui Wattsui pateikti kaltinimai nužudžius besilaukiančią žmoną...

Broliai atsisveikina su Panevėžiu: įsimylėjome šį miestą (10)

Broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai netrukus turėtų papildyti „Prienų“ komandą, o...

Neįgaliųjų čempionate lietuvės triumfas džiugina medalių kraitį auksu papildžiusią Airiją (13)

Europos lengvosios atletikos neįgaliųjų čempionate švieslentė fiksavo lietuvės pergalę 1500 m...