Šepardo pyragas priskiriamas prie airių tradicinės virtuvės, tačiau jo variacijos paplitusios po visą pasaulį. Smulkinta mėsa, kelios daržovės, pomidorų pasta ir, žinoma, bulvių košė. Tai paprastas ir sotus patiekalas, kurį žmonės pasaulyje gamina jau ne vieną šimtą metų. Jį galima ruošti ir su ėriena, ir su jautiena. Žinomos įvairios patiekalo variacijos – siūloma gaminti vegetarišką pyragą ar mėsą pakeisti žuvimi.

Mažosios kulinarės Lėja ir Smila parodė, kad visai nesudėtinga šį vakarietišką patiekalą, kuris artimas ir mūsų šiaurietiškiems kraštams, pasigaminti patiems. Sotus pyragas puikiai tiks pavaišinti svečius, jį patogu pasišildyti ir kitą dieną, tad pagamintas vakarienei gali tapti kitos dienos pietumis.

Pyragui pagaminti reikės:

  • 500 gramų maltos jautienos;
  • aliejaus;
  • poros morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 300 gramų žaliųjų žirnelių;
  • šaukšto miltų;
  • pomidorų padažo ar tyrės;
  • 100 ml sultinio;
  • 1 kilogramo bulvių;
  • pieno;
  • 25 gramų sviesto;
  • druskos, pipirų.

Gaminimas

Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite supjaustytus svogūnus ir morkas, apkepkite. Sudėkite jautieną, apkepinkite, suberkite žirnelius. Įdėkite pomidorų padažo ar pastos, suberkite miltus, galiausiai supilkite sultinį, pagardinkite druska, pipirais ir pakaitinkite 10 min.

Išvirkite bulves, sutrinkite, įmaišykite sviestą ir kelis šaukštus pieno, pagardinkite druska. Sluoksniuokite pyragą: į kepimo skardą sudėkite mėsą, tada užklokite ją bulvių koše. Galite iš pradžių dėti bulvių pagrindą, tada – mėsą, o ant viršaus – vėl bulvių košės.

Paviršių galite pašiaušti šakute – pyragas gražiau apskrus. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitusioje orkaitėje maždaug 30 min., kol paviršius apskrus. Skanaus!

DELFI projektas „Mažieji kulinarai“ siūlo vaikų žvilgniu pamatyti virtuvę ir kartu pasinerti į gardžių atradimų pasaulį. Mykolas, Smila ir Lėja mokysis patys ir mokys savo žiūrovus gaminti paprastai, bet kūrybiškai!