Jei pateikia prašymus laiku, stipendiją skiria visiems

Šiemet studijuoti valstybės finansuojamose ir su studijų stipendijomis vietose sudaryta virš 12 tūkst. sutarčių, o studijuoti valstybės nefinansuojamose studijų vietose – virš 8 tūkst. sutarčių. Rugpjūčio 27 dieną pradėti teikti prašymai dėl studijų stipendijų skyrimo I pakopos studentams.

Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo 82 straipsnyje numatoma, kad studentams gali būti mokamos socialinės, skatinamosios stipendijos ir studijų stipendijos. Šįkart aiškinamės, kaip veikia pastarosios, kas ir kaip gali jas gauti.

Valstybinio studijų fondo paramos skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Valatkevičiūtė teigia, kad prašymus studijų stipendijai gauti gali teikti tik tie studentai, kuriuos LAMA BPO atrinko į valstybės nefinansuojama vieta su galimybe gauti studijų stipendiją.

„Jeigu jie visi laiku pateiktų prašymus, visiems ir skirtume studijų stipendijas. Apytiksliai apie 5-7 proc. studentų atkrenta, nes nusprendžia nestudijuoti toje programoje ar dėl kitų priežasčių“, – aiškina ji.

O kokia dalis studentų pasinaudoja šia galimybe? 2015 metais studijų stipendija skirta 446 studentams, 2016 metais – 508, o 2017 metais – 425 studentams. A. Valatkevičiūtė prognozuoja, kad šiemet tokių studentų gali būti maždaug 100 mažiau.

Šiais metais preliminarus patvirtintas studijų stipendijų skaičius buvo 321, iš kurių – 140 universitetuose bei 181 kolegijose.

Norint pateikti prašymą, eiti niekur nereikia

Prašymų studijų stipendijai gauti teikimas išsiskiria tuo, kad visos paraiškos yra teikiamos elektroniniu būdu ir tik išimtiniais atvejais vykstama jų teikti gyvai.

To paties nebūtų galima pasakyti apie kitas gyventojams prieinamas elektronines paslaugas, prie kurių pripranta ne visi ir dažnai renkasi paraiškas teikti gyvai, keliaujant į instituciją, atsakingą už paslaugos teikimą.

Tai patvirtina Valstybinio studijų fondo paramos skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Valatkevičiūtė.

„Kadangi prašymai priiminėjami tik elektroniniu būdu, tai visos paraiškos taip ir yra teikiamos. Į fondą atvyksta tik tie, kurie turi problemų su prisijungimu per elektroninę bankininkystę“, – aiškina pašnekovė.
Ką reikia nurodyti paraiškoje dėl studijų stipendijos?

Vis dėlto, ji pastebi, kad dažniausiai nesiseka pateikti prašymą stipendijai gauti elektroniniu būdu tam tikroms studentų grupėms.

„Atvykti renkasi tie studentai, kurie nėra Lietuvos piliečiai ar neranda, kaip pateikti paraišką dėl stipendijos per elektroninės valdžios vartus. Visgi, toks būdas patogus tuo, kad niekur nereikia vykti, ypač jei aukštoji mokykla yra ne Vilniuje“, – aiškina A. Valatkevičiūtė.

Ko reikalaujama paraiškoje?

Norint gauti studijų stipendiją, elektroniniu būdu galima užpildyti paraišką, kurią galima pasiekti patvirtinant savo tapatybę per elektroninę bankininkystę arba elektroniniu parašu.

Kas jūsų laukia paraiškos formoje? Joje reikės nurodyti vardą, pavardę, asmens kodą, gimimo metus, mėnesį, dieną ir lytį, miestą, gatvę, namo, buto numerį, pašto indeksą, telefono numerį, elektroninio pašto adresą, asmeninės sąskaitos numerį, mokslo ir studijų institucijos pavadinimą, studijų pakopą, studijų programos kodą, studijų programos pavadinimą ir kitą informaciją, reikalingą studijų stipendijai skirti ir administruoti.

Taip pat yra galimybė pažymėti, kad prašoma pervesti studijų stipendiją į mokslo ir studijų institucijos sąskaitą už studijas mokamai kainai padengti.

Studijų stipendija mokama kas mėnesį, dalimis. Ji pervedama į studento asmeninę arba aukštosios mokyklos sąskaitą. Stipendijos pervedamos iki 25 mėnesio dienos.

Remia geriausiai besimokančius studentus

Kokio dydžio studijų stipendijos galima tikėtis? Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Eigirdas Sarkanas teigia, kad įprastai studijų stipendijos dydis, jeigu tai yra nuolatinių studijų forma, yra lygus norminei studijų kainai.

Universitetuose tas dydis svyruoja nuo 1285 eurų – tokia suma stebima socialinių mokslų, teisės ir panašiose studijų programose, o viešojo saugumo studijose ši stipendija siekia iki 3294 eurų.

Kolegijose atitinkamai tose pačiose studijų kryptyse kaina svyruoja nuo 1089 eurų iki 2352 eurų.

DELFI primena, kad elektroninės paslaugos Lietuvoje kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją