Nyderlandų rinkimuose G. Wilderso partija visgi nelaimėjo, pasirodė daugiau griežtesnių komentarų dėl to, kaip Europos centrinis bankas pradės mažinti ekonomikos skatinimo tempus, įvyko Japonijos centrinio banko ir Didžiosios Britanijos centrinio banko posėdžiai.

Taip pat, pasistūmėjo Brexit procesas, 50-ojo Lisabonos sutarties straipsnio įvykdymas jau priklauso tik nuo T. May sprendimo kada jį įvykdyti, iš kitos pusės, daugėjo škotų pažadų surengti dar vieną referendumą narystės Jungtinėje Karalystėje klausimu.

Pirmasis referendumas įvyko 2014 m., kurio metu 55 proc. škotų pasisakė už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje. Manoma, kad šįkart rezultatai turėtų būti kitokie, mat didžioji dalis škotų balsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje.

Nors FOMC žengė dar vieną žingsnį monetarinės politikos normalizavimo link, doleris į šias naujienas sureagavo kritimu. Mat dauguma rinkos dalyvių jau prognozavo palūkanų normos kėlimą kovo mėnesį, o pati FOMC komunikacija nebuvo tokia griežta kaip laukta. Taigi, po „dovish hike“ JAV doleris buvo linkęs pigti.

Iš kitos pusės, eurą palaikė Nyderlandų parlamento rinkimų rezultatai, pakurstę lūkesčius, jog Prancūzijos prezidento rinkimų metu referendumą išstojimo iš ES klausimu žadanti M. Le Pen taip pat bus sutriuškinta. Kaip vienas pagrindinių euro brangimo veiksnių taipogi laikomos diskusijos apie ECB pasitraukimo iš ekonomikos skatinimo planą. Mat būta komentarų, jog centrinis bankas dar prieš aktyvų supirkimo programos pabaigą gali kiek padidinti šiuo metu neigiamą (-0,40 proc.) depozitų, laikomų centriniame banke, palūkanų normą.

Iš makroekonominių naujienų pusės, derėtų atkreipti dėmesį į JAV infliacijos duomenis, rodžiusius tolesnį vartotojų krepšelio kainų augimą vasario mėnesį, tuo tarpu kiek nuvylė prastesni nei tikėtasi mažmeninių pardavimų duomenys, rodę 0,1 proc. augimą vasarį. EUR/USD praeitos savaitės prekybą pabaigė pakilusi 0,62 proc.

Didžiosios Britanijos centrinio banko posėdis vertintas optimistiškai. Rinkos dalyviai įžvelgė ekonomikos skatinimo ribojimo tikimybę ir po truputį pradėjo tam pozicionuoti. Taip pat šiokio tokio atokvėpio suteikė Brexit proceso eiga, kai šiuo metu tik nuo T. May priklauso, kada bus nuspręsta įgyvendinti 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį.

Kaip neigiamas veiksnys vertintos diskusijos dėl galimo Škotijos referendumo, tačiau jas kiek prigesino T. May komentaras, jog visų pirma derėtų sulaukti galutinio šalies pasitraukimo iš ES ir tik tada surengti referendumą narystės Jungtinėje Karalystėje klausimu. Iš makroekonominių naujienų, praeitą savaitę paskelbti kiek prastesni nei laukta vidutinio 3 mėn. atlyginimo duomenys, tuo tarpu nedarbo lygis susitraukė iki 4,7 proc., o darbo paraiškų skaičius Didžiojoje Britanijoje sumažėjo 11,3 tūkst. GBP/USD praeitą savaitę brango 1,92 proc.

USD/JPY buvo linkusi koreguotis. Ketvirtadienį vykusio Japonijos centrinio banko posėdžio metu nebuvo nuspręsta keisti monetarinės politikos kurso, taigi, kaip ir anksčiau, šioje poroje labiau matyti JAV dolerio įtaka. Per savaitę USD/JPY atpigo 1,80 proc.

Šiandien, pirmadienį, žiniasklaidoje diskutuojama apie praeitos savaitės pabaigoje įvykusį G20 suvažiavimą, kurio metu dėmesys buvo kreipiamas į tarptautinės prekybos aplinką. Šiandien vakare tai pat įvyks kandidatų į Prancūzijos prezidentus debatai, taip pat atkreipiamas dėmesys į savaitės bėgyje vykstančius Federalinės rezervų sistemos atstovų pasisakymus, mat tikėtina, jog jų kalbos gali skatinti prekiautojus iš naujo persvarstyti „minkštą“ (dovish) praeitą savaitę įvykusio FOMC posėdžio toną.

Iš makroekonominių naujienų pusės, rytoj rinkos dalyvių dėmesys kryps į Didžiosios Britanijos infliacijos duomenis, ketvirtadienį – mažmeninių pardavimų duomenis. Penktadienį bus paskelbti euro zonos išankstiniai gamybos ir paslaugų sektorių pirkimų vadybininkų indeksų duomenys, o popiet – JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų duomenys. Derėtų nepamiršti, jog dėl vasaros laiko JAV ir Kanadoje, naujienos iš šių valstybių bus paskelbtos valanda anksčiau Lietuvos laiku.

FOMC narių pasisakymai numatyti šiandien, rytoj, ketvirtadienį ir penktadienį.

Pagal Admiral Markets MetaTrader4 Supreme Edition 13.05 val. duomenis, 18 proc. prekiautojų EUR/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 42 proc. prekiautojų USD/JPY pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje, 24 proc. prekiautojų GBP/USD pora turi ilgąsias pozicijas šioje poroje. Tokie rinkos nuotaikos duomenys interpretuojami kaip prieštaringas indikatorius, todėl, remiantis jais, šią savaitę tikėtinas EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY porų brangimas. Pozicionavimo duomenų analizę reikia derinti su fundamentinėmis projekcijomis bei technine analize.

Šaltiniai: bloomberg.com, reuters.com, forexlive.com, Admiral Markets naujienų kalendorius, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, fxstreet.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją