Daugiau nei pusmetį trukęs intensyvus pasiruošimas eurui artėja į pabaigą. Vis dėlto Naujųjų metų išvakarėse daug specialistų dirbs, kad perėjimas prie euro būtų sklandus. O ko turėtų neužmiršti visi likę gyventojai?

1. Iškrapštykite visas taupykles, į kurias metėte litus ir centus

Nors litai į eurus Lietuvos banke bus keičiami neribotą laiką, gyventojams patogiau litais atsikratyti per pirmąsias dvi euro įvedimo savaites.

Atsiminkite, kur laikote visus litus, ir pasistenkite juos išleisti per pirmas dvi savaites. Kitu atveju teks atskirai keliauti į banką ir keisti pinigus.

2. Iš anksto apsirūpinkite pirkiniais, kurių reikės Naujųjų metų naktį

Nelaukite paskutinės minutės iki parduotuvių uždarymo. Taip galėsite džiaugsmingai ir ramiai sutikti Naujus metus ir eurą.

3. Atsikėlę pirmąją Naujų metų dienos rytą neišsigąskite, kad elektroninėje bankininkystėje ir banko kortelėse Jūsų litai bus pavirtę į eurus

Debeto nustatyti mokėjimai taip pat bus automatiškai perskaičiuoti į eurus. Pastoviems mokėjimams galioja ta pati tvarka. Eurais bus perskaičiuoti ir mokėjimo šablonų, išsaugotų internetinėje bankininkystėje, sumos.

4. Naujųjų metų išvakarėse pasirūpinkite turėti šiek tiek grynųjų

Jei planuojate Naujus metus sutikti ne namuose, turėkite su savimi šiek tiek grynųjų.

Primename, kad Naujųjų metų naktį galimi laikini sutrikimai atsiskaitant banko kortelėmis.

Jei atsiskaitant banko kortele apmokėti pirkinio nepavyks, pabandykite šiek tiek vėliau pakartoti mokėjimą.

5. Nepamirškite, kada nustos veikti bankomatai

Pavyzdžiui, gruodžio 31 d., trečiadienį, išsigryninti pinigus „Swedbank” bankomatuose galėsite iki 21.30 val. Visiškai bankomatų veiklą atnaujinti planuojama iki 3 val. sausio 1 d. Kai kurie bankomatai bus išjungti jau gruodžio 29-30 d. Savitarnos erdvėse litus išduodantys bankomatai veiks iki gruodžio 31 d. SEB bankomatai grynųjų neišduos pusvalandis iki Naujų metų ir 5 min. po.

Jei žinote, kad šiuo metu Jums reikės grynųjų, geriau jais pasirūpinkite iki vakaro.

6. Ne visur bus galima mokėti litais nuo sausio 1 d.

Nors mokėti litais už prekes ir paslaugas galėsite dar dvi savaites (iki sausio 15 d.), automatinėms prekybos ir paslaugų teikimo vietoms numatyta išimtis – prekybos centruose įrengtose savitarnos kasose, automobilių stovėjimo aikštelėse esančiuose automatuose, kavos, saldumynų automatinėse prekybos vietose nuo sausio 1 d. leista priimti vien eurus.

7. Paskutinę metų dieną trumpam neveiks internetinė bankininkystė

SEB banke internetinė bankininkystė neveiks nuo 15 val., “Swedbank” - nuo 19 val. Todėl svarbius pavedimus ar darbus atlikti rekomenduojama iki trečiadienio ryto.

8. Jei turite neskubių pavedimų į Europos Sąjungos šalis, geriau palaukite iki sausio 1 d.

Euras Lietuvai dovanoja ne tik prisijungimą prie euro zonos, bet ir pigesnius pinigų pavedimus į Europos ekonominės erdvės šalis. Nuo sausio 1 d. pavedimai į šias šalis gana stipriai pinga.

9. Grąžą gausite eurais

Pirmąsias dvi Naujų metų savaites atsiskaitydami litais už prekes ir paslaugas gausite grąžą eurais.

10. Po Naujų metų litus į eurus keisite nemokamai

Jei vis dėlto dar turite daug litų, neskubėkite į banką jų keisti į eurus. Nuo Naujų metų bankai juos keis nemokamai. Arba jei norite skubėti, įneškite pinigus į savo banko sąskaitą, jie į eurus bus pakeisti automatiškai.

Iki kovo 1 d. litus į eurus galėsite nemokamai išsikeisti ir Lietuvos pašte.

Litai į eurus nemokamai ir neribotą laiką bus keičiami Lietuvos banke Vilniuje (Totorių g. 2/8, Žirmūnų g. 151) ir Kaune (Maironio g. 25).

Bankuose litus į eurus galėsite nemokamai keistis bankuose iki birželio 30 d.

11. Nepatikėkite savo pinigų sukčiams

Niekam nedalinkite savo prisijungimo duomenų prie internetinės bankininkystės. Litai į eurus Jūsų sąskaitose bus pakeisti automatiškai.

Nepasikliaukite ir sukčiais, kurie gali atėję į namus pasiūlyti išsikeisti litus į eurus.

12. Parduotuvėje gali nepriimti Jūsų monetų

Pirmąsias dvi savaites esant galimybei atsiskaityti litais už prekes ir paslaugas prekybininkai turi teisę nepriimti iš pirkėjo vieno pirkimo metu paduotų daugiau nei 50 bet kurios vertės lito monetų.

Jei turite prikaupę daug smulkiųjų pinigų, po Naujų metų išsikeiskite juos banke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (402)