Sutemo visiškai: nors į akį durk, nieko nesimato. O dar vietomis vakaro rūkas nuo pievų jau užsliuogė ant kelio. Priekyje matau kaip iš Agluonėnų sankryžoje išvažiuoja automobilis ir pasisuka link manęs ir sparčiai didina greitį. Pasitraukiu arčiau kelkraščio.

Priešais atvažiuojančio automobilio žibintai ryškiai apšviečia mane. Prisimerkiu. Staiga mano automobilio šviesos, nugalėjusios atvažiuojančiojo šviesas, priešais mano automobilį apšviečia iš tamsos išnyrančias suaugusios moters, vyro ir linksmai strakaliojančio vaiko figūras. Jie ramiai šnekučiuodamiesi grįžta iš Agluonėnų namo. Atstumas nenumaldomai mažėja. Tuoj bus smūgis. Šaltas prakaitas išpila mano kūną. Instinktyviai suku vairą į kairę. Priekiniai ratai pradeda slysti ant kelkraščio žvyro, pabirusio ir ant asfalto dangos...

Paskutiniu momentu ratai užsikabina už asfalto, ištraukia automobilį nuo smūgiavimo į nieko nesuprantančią trijulę ir išneša į priešpriešinę eismo juostą. Sukaukia priešais atvažiuojančio automobilio signalas. Jo vairuotojas taip pat nesupranta, kas per bukaprotis už vairo, jei priešais atvažiuojantį ir dar tamsoje išdarinėja tokius „vikrutasus“ (išdaigas). Instinktyviai suku vairą į dešinę, grąžindamas automobilį į savo eismo juostą.

Įtampa kūne pamažu atlėgsta, bet kojos dar dreba. Sustabdau mašiną, išlipu prasivaikščioti. Virš galvos spindi žvaigždės.

Ateina į galvą mintis. Kas būtų, jeigu būtų? Trims namuose grojanti tyli muzika, kurios jie jau nebegirdės, du sudaužyti automobiliai ir „n“ metų skaičius, tapus visuomenės išlaikytiniu namuose, kur langai su grotomis. Ir tik dėl kažkokių mažyčių ir nereikšmingų smulkmenų – atšvaitų ant rūbų.

O gal tie atšvaitai ne tokie jau ir nereikšmingi bei niekam nereikalingi?

DELFI skaitytojas Eretikas

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugaus eismo esė“).

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą