Netikėtai vieno pažįstamo pasiūlyta egzotiška idėja auginti sraiges Lietuvoje nedelsiant sugundė verslią porą. Dabar augintojai turi ūkį Lazdijų rajone, Krosnoje.

„Tiesiog mes susidomėjome šiuo sraigių verslu, kadangi jam reikalingi maži plotai žemės. Ir tiesiog įsikūrėme savo tėvų ūkyje, kur mums žemės pilnai pakako ir pradėjome vystyti šitą veiklą“, - pasakojo Rasa Kavaliauskienė ir pabrėžė, kad pradžia pareikalavo nemažai pastangų. Pasak jos, reikėjo įrengti veisimo patalpą, vėdinimą, vandentiekį, kanalizaciją, apšvietimą, pastatyti lauko aptvarus bei šiltnamį.

Pirmuosius sraigių auginimo metus verslininkai prisimena su kartėliu.

Gintas Kavaliauskas atskleidė, kad pirmaisiais metais teko visą užaugintą produkciją išmesti. Ūkininkai atviravo sraigių laukuose teko stovėti ir su ašaromis akyse. Net aprūpinus profesionalia įranga ir aukščiausios kokybės sraigėmis nebuvo kam jų parduoti.

Užsispyrę sraigių augintojai po pirmųjų nesėkmių nepasidavė. Kol dauguma Lietuvos sraigių augintojų ūkius apleido, Rasa ir Gintas uoliai mezgė kontaktus su užsienio sraigių perdirbimo įmonėmis. Dabar rezultatas maloniai stebina.

„Ankstyvą pavasarį mes sraiges veisiame patalpose, po to jos keliauja į šiltnamius, tai yra maži sraigiukai, iš kur jau jie patenka į šituos laukus. Laukuose jie auga visą vasarą, čia yra šeriami, laistomi ir šiuo metu nurenkami. Dabar laukuose baigėsi pats darbymetis, tai yra sraigių nurinkimas. Jos visos dabar džiovyklose, o kitos, kurios jau supakuotos, yra paruoštos išvežimui,“ - visą procesą nupasakoja ūkininkas.

Šiuo metu produkcija parduodama prancūzams, mezgami ryšiai su Lenkija bei Ispanija.

Susigundžiusius nusipirkti lietuviškų delikatesinių sraigių maistui taip pat reikėtų perspėti. Sraigių paruošimas trunka net 3-4 valandas. Ne veltui viena dar gyva Lietuvos ūkininkų sraigė kainuoja vos 3 euro centus, o paruošta jau beveik dešimt kartų daugiau.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – sukurti augimui ir konkurencingumui palankias aplinkos sąlygas.