Tiesa, tai jie tai galės daryti tik specialioje saugaus eismo užduočių knygelėje, prie nupieštų nedrausmingų eismo dalyvių, klijuodami lipdukus su žemyn nuleistu nykščiu. Šias knygeles, parengtas Lietuvos automobilių kelių direkcijos, švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei perdavė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, pasirašydamas simbolinį perdavimo aktą.

Antrokai šiose knygelėse susipažins su kelio ženklais, juos spalvindami, mokysis, kaip ir kur reikia kirsti gatvę, spręsdami kryžiažodžius, susipažins su būtinais atributais kelyje – atšvaitais ir sužinos, kur jie turi būti tvirtinami.

Prisidės prie eismo dalyvių elgesio gerinimo

„Labai džiaugiuosi mūsų bendradarbiavimu, kuris prasidėjo jau anksčiau. Šnekėsime ir šnekamės apie saugaus eismo įvedimo mokymo programas ir vyresnių klasių moksleiviams, turiu tokią viltį, kad baigiamosiose klasėse galbūt būtų galimybė sudaryti moksleiviams net išsilaikyti teises, kas buvo kažkada ir mano supratimu tai nebuvo blogai“, - sakė ministras R. Sinkevičius.

Jis pridurė, kad šios knygelės ir saugaus eismo programos, pateikiamos vaikams žaidimo forma, leis antrokams geriau pažinti kelių eismo taisykles, o tai yra svarus indėlis gerinant eismo padėtį šalyje.
Saugos eismo knygučių perdavimas

A. Pitrėnienė džiaugėsi, kad bendradarbiavimas vyksta, nes viena yra pagaminti atšvaitą, antra – padaryti taip, kad jis pasiektų vaikus, o trečia, kad vaikai išmoktų surpasti, jog tas atšvaitas labai svarbus.

„Kaip tik turiu anūkę antrokę, tai, matomai, galėsime kartu paanalizuoti tas užduotis, kaip jai seksis jas spręsti. Manau, ši knygutė labai svarbi, nes tai yra pagalba tiek mokytojui, tiek auklėtojui. Vaikai mėgsta spręsti, atlikti užduotis, o mokytojui nereikia specialiai galvoti, jos jau yra parengtos profesionalių specialistų. Galvoju, kad tai yra pirmas bandymas, nes iš tikrųjų reikia ruošti vaikus ne tik pirmose klasėse, bet iki pat dvyliktos ar ketvirtos gimnazijos klasės. Reikia galvoti apie pratęsimą šitos priemonės, kitais metais gal knygutės atsirastų ir kitų klasių mokiniams“, - sakė ministrė.

Šimtai sužeidžiami dėl savo kaltės

Šiomis knygelėmis buvo siekta supažindinti su taisyklėmis ir keliuose tvyrančiais pavojais dėl neatsakingo elgesio nuo mažų dienų ir išugdyti atsakomybę. „Šis leidinys taip pat gali padėti bandant suprasti atsakomybės, atidumo, savitarpio pagalbos, o kartu – ir visuomenės nustatytų taisyklių svarbą mūsų gyvenime. Todėl joje pateiktos užduotys gali būti atliekamos ir pasaulio pažinimo, dorinio ugdymo, kūno kultūros ar kitų dalykų pamokose ar veiklose“, - kalbėjo švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos laikinai direktoriaus pareigas einantis Egidijus Skrodenis sakė, kad svarbu pradėti pratinti prie kelių eismo taisyklių vaikus, kadangi visi jie yra eismo dalyviai. Per paskutinius 10 metų, vien dėl savo kaltės yra žuvę daugiau nei 110 vaikų o, vien tik šiais metais dėl savo kaltės yra sužeisti 142 vaikai. „Tai yra didžiuliai skaičiai, todėl tokios priemonės tikrai yra reikalingos ir jos vaikus gali padėti išmokyti būti saugesniais ir tokiu būdu suformuoti įgūdžius, kuriais galės pasinaudoti kažkada vairuodami automobilius, būdami pėsčiaisiais ar kitais eismo dalyviais“, - sakė jis.

Knygelės „Saugaus eismo užduotėlės“ antrokus turėtų pasiekti jai gruodį. Tai ne pirmas bendras LAKD ir ŠMM projektas. Institucijos bendradarbiauja ir kasmet rengdamos Lietuvos mokinių konkursą „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“. Jo metu kelių eismo taisykles mokosi ar pakartoja visų amžiaus grupių mokiniai – nuo 1 iki 12 klasių. Ypač daug dalyvių kasmet sulaukia šio konkurso dalis „Šviesoforas“, kur savo žinias apie saugų eismą įtvirtina pradinių klasių moksleiviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją