„Ir vaistus geriam, ir nervinamės, nieko blogo nenorėjom“, – atsidūsta Šimonių bendruomenės pirmininkė Zita Naciuvienė.

Konfliktas įvyko praėjusią savaitę. Vietos žmonių miestelio centre papuoštos gyvos eglės viršūnė užkliuvo netoliese gyvenančiam merui D. Bardauskui. Kadangi žmonės eglės viršūnėje sovietinio simbolio neįžvelgė ir ją nuimti atsisakė, D. Bardauskas bent du kartus siuntė specialią techniką. Žmonės krano prie eglės neprileido – kelią užtvėrė automobiliais.

Z. Naciuvienės aiškinimu, žvaigždę pagaminęs jaunuolis gimęs jau nepriklausomoje Lietuvoje ir apie jokias provokacijas negalvojo. Juoba iš vienos pusės žvaigždė mėlyna, iš kitos – rožinė. „Ji skaisčiai šviečia, bet nereikia gal visko sutapatinti. Jei sovietai buvo 100 metų pasivogę, gal mes galime atsiimti?“, – juokėsi bendruomenės pirmininkė.

„Aišku, žmonės įsižeidė“, – mero veiksmus vertina Z. Naciuvienė. Ji aiškina, kad pirmas kranas su bokšteliu siųstas nežinia kodėl – jis akivaizdžiai buvo per žemas ir jau anksčiau negelbėdavo puošiant eglę. „Kai pasakė, kad atsiųs kitą, žmonėms pakilo azartas, kad reikia apginti. Aš susinervinau – sakau, gal iš tikro, gal ko nežinome, bet aš pati tremtinių vaikas, dar brolio atsiklausiau, vakar jam bijodama skambinau – galvojau, gal tikrai esame neteisūs. Jis pasijuokė, sako, mes Betliejų papuošėm penkiakampėm žvaigždėm“, – sakė pašnekovė, pridūrusi, kad daugiau nenori kurstyti karo.

Meras: nesinorėjo kartoti Garliavos istorijos

„Aš savo nuostatos nekeičiu. Ir dabar taip pat manau – raudona penkiakampė rubino spalvos žvaigždė, kaip Kremliaus Spaso bokšte. Tai pagrindinė Šimonių eglė, važiuojant jau iš tolo matyti, vieša vieta, visai netoli tos vietos, kur guldydavo nukautus partizanus ir niekindavo. Raudona viršūnė – grynai kaip sovietmečiu egles puošdavo. Manau, tai nėra geras pasirinkimas“, – savo nuostatos nekeičia Kupiškio rajono meras konservatorius D. Bardauskas.

Pats meras, gyvenantis netoli Šimonių miestelio, sako važiuodamas iš tolo pamatęs šviečiančią viršūnę.

Meras aiškina pirmiausia bandęs kalbėti su bendruomenės atstovais – 2-3 eglę puošusiais vyrukais. Jis sako pirmiausia siūlęs bent suapvalinti kampus, arba pridėti dar vieną kampą, gal pakeisti spalvas. Tačiau jie kategoriškai nesutiko – argumentuota, kad tokių žvaigždžių pilna prekybos centruose, penkiakampė raudona žvaigždė puošia Kauno eglę.

D. Bardauskas aiškina bandęs įsiūlyti ir atvežęs kitą eglės viršūnę. Tačiau vietiniai žmonės nesutiko, o galiausiai užtvėrė prieigas automobiliais, kad technika eglės nepasiektų.

„Nesinorėjo kartoti kai kurių Kaune vykusių įvykių (mergaitės paėmimo Garliavoje – DELFI), juo labiau, toks metas. Aišku, buvo galima (bausti - DELFI) už viešosios tvarkos pažeidimus ir panašiai. Aš vis tik lieku prie savo nuomonės – Lietuvoje, ypač matant dabartinę geopolitinę situaciją, tai netinkama“, – kalbėjo D. Bardauskas.

Tačiau, mero teigimu, namie eglę galima puošti kaip nori. Pasak jo, gali būti, kad vyrai eglę papuošė nepagalvoję, o vėliau sukilo ambicijos. Eglė papuošta penktadienio vakarą, su puošėjais meras teigia kalbėjęsis šeštadienį ir sekmadienį. Mero tvirtinimu, vėliau tuo pasinaudojo ir „burbulą išpūtė“ politiniai oponentai. Tačiau, sako D. Bardauskas, iki šiol Žolinės atlaidais garsėjantis Šimonių miestelis bent jau sulaukė reklamos.
Dainius Bardauskas (centre) Šimonyse

Meras sako, kad ir miestelyje dėl žvaigždės yra įvairių nuomonių – niekas kitaip manančių neatsiklausė. „Aš nenusileidau mano nuomone, tai netinkama žvaigždė. Gal kažkas dėl to džiaugiasi ir trina delniukais. Išėjo kaip išėjo. Galiu pasakyti viena – deja, bendruomenėms, ko gero, negalima patikėti puošti tokių viešų erdvių, nes gali atsitikti visko. Dar matymo ir mąstymo truputėlį... Aš tikrai nesu prieš penkiakampes žvaigždes, bet turėtų būti savo vietoje ir tam tikrame kontekste“, – aiškino D. Bardauskas,

Politologui primena Rusijos kuriamus skandalus

Eglės viršūnėje sovietinės simbolikos neįžvelgė ne tik šimoniškiai, bet ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Nerijus Maliukevičius
„Matyt, reikia giliau suprasti argumentus ir motyvus, bet iš to, ką dabar girdžiu, man labai keisti prioritetai mero darbotvarkėje, kad ir šventinėje. Nes kovoti su simboliais – pagal taip, kaip tai nupasakota, aš nelabai suprantu, kur tai gali būti sovietmečio argumentacija. Penkiakampės žvaigždės simbolika yra nuo amžių seniausių“, – DELFI sakė politologas.

N. Maliukevičius teigia, kad šioje vietoje jam kyla nemalonių konotacijų su neseniai Rusijoje sukeltu skandalu. Kaliningrado srities žiniasklaida sukūrė skandalą, neva Ryga Kalėdoms pasipuošė pasistatydama svastikos formos snaiges.

Pasak N. Maliukevičiaus, simbolių subtilybė ta, kad skirtingos auditorijos jose perskaito skirtingas žinutes. Bet politikas tam ir yra politikas, kad suprastų savo veiksmų pasekmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2332)